Esemény

 „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – helloÖkonap 2018

 

1970 április 22-én közel 20 millió amerikai fogott össze egy jó cél érdekében, hogy aztán évekkel később kezdeményezésük a világ összes országába eljusson. Kíváncsi, mi volt ez a bizonyos “jó ügy”, ami emberek millióit kovácsolta össze? A földünk. És ezzel együtt az igény, hogy egy jobb világban éljünk. A Föld napja, ellentétben a közhiedelemmel nem ünnepnap. Hanem egy esemény, ami azt a célt szolgálja, hogy megmutassuk, igenis számít nekünk a bolygó jövője. És az ilyen eseményekre évről-évre egyre nagyobb szükség van. A címként szereplő szlogen, a Föld napja mozgalom egyik jelmondata.

 

 

Ha csak a számokat nézzük, kiderül, hogy a nyugati országok lakói naponta közel 2 kiló szemetet termelnek. Szlovákiában az egy főre jutó éves hulladékmennyiség 475 kg. Szlovákia az egyik legnagyobb műanyagszatyor- felhasználok közé tartozik Európában. 466 darabot használunk el évente személyenként! Ezt szeretné a környezetvédelmi minisztérium visszaszorítani a január 1-én hatályba lépő rendelettel, mely kötelezően fizetőssé tette a nejlonszatyrokat. Sólymos László környezetvédelmi miniszter meggyőződése, hogy e intézkedésnek köszönhetően egyre kevesebb műanyag táska kerül majd a szemétbe és ezáltal a természetbe.

helloGúta ökonap 2015

 

Ma már közismert tény, hogy az emberiség bolygóra gyakorolt hatása igen drasztikus. Az ember hatással van a környezetére a mindennapi tevékenységei során, bár ez sokszor nem is tudatosul bennünk. Nemcsak egyes fajok eltűnését vonja maga után, hanem az emberek jóléte és egészsége is a tét. Ezért különösen fontos megértenünk tetteink következményeit, és megtalálnunk a megoldásokat arra, hogy hogyan tudunk egy élhető, fenntartható jövő felé elmozdulni. Ebből a folyamatból mindannyiunknak ki kell vennie a részét.

 

 

A helloGúta idén ötödik alkalommal próbálja felhívni a figyelmet a környezettudatosság fontosságára. Ötödik alkalommal szervez a Föld napja alkalmából szemétszedést, a Gútai malom, Kis-Duna holtág és a “Dögös” területén, bevonva a helyi iskolák dijájkait, tanárait és minden érdeklődőt. Az idei esemény időpontja 21.04.2018-ra, a FÖLD napja előtti napra esik.

 

helloGúta ökonap 2017
Gyűrűzés (foto: Riflik Zsolt)

 

Idén a szemétszedés végeztével egy érdekes programmal is készülnek a szervezők. Riflik Zsolt a gútai madár és természetbarát egyesület vezetője bemutatja hogy végzik a madarak gyűrűzését. Barátok, jó társaság és környezettudatos közösségi élményverseny.

 

 

PROGRAM:

09:00 – Gyülekező a malom udvarán
09:10 – Technikai eligazítás, csoportok elosztása
09:15 – Szemétszedés a Kis-Duna holtág és a Dögös területén
11:00 – Madárgyűrűzés
12:30 – Frissítő a malomnál

A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

 

Az eseményről bővebben: helloGúta Ökonap 2018 (FÖLD NAPJA) – április 21.

Fotó: SylonFoto

Forrás: 24.hu, Wikipedia

'Fel a tetejéhez' gomb