EseményKultúraZene

Színvonalas koncertet szerveztek a jazz világnapján: Megalakult a Gútai Jazzbarátok Köre!

Az UNESCO és nagykövete, a legendás zenész, Herbie Hancock által kezdeményezett Nemzetközi Jazznapot április 30-án szinte az egész világon megünneplik. Az ENSZ tagszervezete azért kiáltotta ki Nemzetközi Jazznapnak ezt a napot, hogy a műfaj oktatási és kulturális hasznát, demokratikus szellemét felmutassa. Fantasztikusan rövid idő alatt igazi világnap lett belőle, rendre vagy kétszáz országban rendeznek kapcsolódó eseményeket.

Gútán egy jazzkedvelőkből álló baráti társaság vállalta magára, hogy megszervezi a hazai-szűk, ám de annál lelkesebb réteg számára az ünnepi koncertet és csatlakozik a mozgalomhoz.

Izgalmas kísérőprogramokkal tették színesebbé az egykori Hotel Kert, jelenleg Wine&Grill Garden-ben megrendezett eseményt.
Hat órától Harsányi Tamás bakelitlemez gyűjteményének érdekesebb darabjait “mutatta” meg a vájtfülű érdeklődőknek és beszélgettek a HiFi hobby és a lemezgyűjtés érdekességeiről.


Hét órától a GV guitars-gútai kézműves gitármanufaktúra kulisszatitkairól Forgács Attila beszélgetett a színpadon Szabó Norberttel.

Pár hangszer kiállításra is került, a merészebbek ki is próbálhatták a kiállított műremekeket.

Este nyolc órától a Samuel Hosek, Pavol Bereza, Miro Polák trió koncertje vette kezdetét!

A nem szokványos ének-gitár-bőgő felállítás nagy sikert aratott, a közönség egy harmadik kört is kifacsart a világszintű zenészekből akik szemmel láthatólag is jól érezték magukat Gútán.

A Leczkési Sándor, Harsányi Tamás, Tóth Csaba és Jancsó Tamás alkotta csoport úgy döntött, hogy hosszú távon is szeretne színvonalas programokat szervezni a Gúta és környéki Jazz kedvelők számára ezért polgári társulásuknak a Gútai Jazzbarátok Köre nevet adták, reményeik szerint így könnyebben tudnak majd kormányzati forrásokhoz jutni.

A társulás elnökének Leczkési Sándort választották.

 

Ez a baráti kör már hosszú évek óta látogatója a szűkebb és szélesebb régió jazz koncertjeinek (én magam óriási zenefogyasztó vagyok) és persze mecénásai voltunk minden helyi kezdeményezésnek is, szóval nincs semmi új a nap alatt tulajdonképpen, csak adunk egy formát és egy rendszert a dolognak. Természetesen várunk magunk közé minden gútai jazzbarátot!” -mondta a frissen megválasztott elnök.

Nagy érdeklődéssel várjuk, hogy legközelebb mikor és mivel rukkol elő a GJK. Sok sikert kívánunk munkájukhoz és köszönjük az impozáns bemutatkozást!

@gutaijazzbaratokkore

'Fel a tetejéhez' gomb