Régió

A KOMÁROMI KÓRHÁZBAN MINDEN ÚJSZÜLÖTT ÉLETÉT LÉGZÉSFIGYELŐ MONITOR VÉDI

Az AGEL csoport által működtetett komáromi kórház a Kereszteződés Alapítvány (Nadácia Križovatka) „Anyuka lélegzem“ projektjének keretén belül tíz új légzésfigyelő monitorral gazdagodott, melyeknek értéke összesen 990€, így mostantól az intézményben minden újszülött lélegzését felügyelhetik.

„Rendkívül tiszteljük és értékeljük a Kereszteződés Alapítvány, valamint az őket támogató partnerszervezetek munkáját azért, hogy segítik a komáromi kórház szülészetén az újszülöttek megfigyelését, ami életeket menthet. Hisszük, hogy ezzel a lépéssel ismét sikerült emelnünk szolgáltatásaink színvonalát az újszülött osztályon. “- tette hozzá a komáromi kórház igazgatója, Mgr. Miroslav Jaška, MPH.

A készülékek, melyeket a komáromi kórházban folyamatosan használnak az újszülöttek légzésének monitorozására, azonnal hang és fényjelzésekkel riasztják az egészségügyi személyzetet, ha a baba légzésének frekvenciája egy perc alatt tíz lélegzetvétel alá csökken, vagy húsz másodpercre kihagy. A megfigyelőberendezések ugyan meggátolni nem képesek az esetleges légzési rendellenességek kialakulását az újszülötteknél, de segítségükkel hamarabb észlelhetik, és időben megkezdhetik a már kialakult légzőszervi problémák kezelését.

A légzésfigyelő monitorok nagy segítséget nyújtanak az egészségügyi dolgozóknak és a szülőknek a bölcsőhalál – SIDS (sudden infant death syndrome) megelőzésében. A minden előzetes tünet nélkül kialakuló rejtélyes hirtelen csecsemőhalál szindróma a fél évnél fiatalabb csecsemőket veszélyezteti. Pontos oka és kialakulása a mai napig ismeretlen, de feltételezhetően a légzőközpont veleszületett fejlődési rendellenessége okozhatja. Ennek kialakulása azonban több rizikófaktor együttes jelenlététől függ.

(komaromonline.sk-JN, agelsk)

'Fel a tetejéhez' gomb