Esemény

Himnuszunk a szabadságunk – tüntetés Pozsonyban részletei

Halász Béla és Samu István A Himnuszunk a szabadságunk csoport képviselői kedd délután, Gútán sajtótájékoztatón ismertették a május 5-iki parlament előtti tüntetés részleteit, amelyre Gútáról is indul busz, fél 12-kor. Németh Titusz a szervező bizottság harmadik tagja egy baleset miatt nem tudott részt venni a tájékoztatón.

Samu István elmondta: ”azért május 5-ére délután két órára szervezzük meg a tiltakozást, mert a szlovák törvényhozás május 9-én tárgyalja újra az Állami jelképekről szóló törvényt.” Samu úgy véli, hogy minél több embernek ott kell lennie vasárnap Pozsonyban, hogy „nyomást tudjuk gyakorolni, erőt tudjunk demonstrálni. A himnuszunkkal betelt a pohár, az elmúlt időszak nyelvi korlátozásai, szimbólumaink korlátozása, és most a himnusz betiltása, feltette az i-re a pontot.”

Halász Béla ismertette a vasárnapi megmozdulás programját. A rendezvény a Nélküled című dallal kezdődik, ezt követően a szervezők mondják el köszöntőjüket, beszédüket. Majd a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal lesz hallható Csiba Júlia előadásában, amit Rastislav Galia egy szlovák civil beszéde követ. Korpás Éva a Csitári hegyek alatt című népdalt adja elő, utána a Csemadok képviseletében Neszméri Tünde mond beszédet, őt követi Écsi Gyöngyi előadásában a Felszállott a páva. Ezt követően Harangozó Gyula Kossuth-díjas táncművész tartja meg szónoklatát. A rendezvény zárásaként a Himnuszt énekeljük el, Kovács Koppány felvezetésében. A Himnusz után, ha jó idő lesz, a Grassalkovich palotához vonulunk. – mondta Halász.

A rendezvényen kapható lesz egy póló, amelyen a Himnusz egy részlete olvasható, ez az interneten is megrendelhető 12 euróért. A bevételből a felvidéki magyar iskoláknak a himnusz részlete lesz kinyomtatva és bekeretezve és ez lesz eljuttatva minden magyar iskolába, a felvidéki Lucabót felajánlásában.

A buszokat Bódis Enikő koordinálja, Rozsnyótól egészen Komáromig. A közösségi hálón található oldalunkon bővebb információ is kérhető.  – mondta Samu.

A megmozdulást segíti és támogatja a Csemadok és a Magyar Közösség Pártja is, és mi is segítjük az MKP petíciónak a sikerét. – tette hozzá Halász.

A szervezők kérik, aki tud, vigyen magával egy zászlót is. Újságírói kérdésre válaszolva Halász Béla elmondta: a parkolásra a várnál,  az alatta lévő utcán és az ott üzemelő mélygarázsban lesz lehetőség.

 

 

Fotó: Vadkerti Neszméri Csilla

'Fel a tetejéhez' gomb