Hírek

Március 8-tól a következőképp változnak a járványügyi óvintézkedések

A kormány a múlt héten ismét szigorította a járványügyi óvintézkedéseket, ez pedig befolyásolja a Covid-automata működését is.

Március 8-tól 30 járás van fekete fázisban a COVID-automata szerint

Az utóbbi hetekben a Covid-automata hetente frissülő regionális járványtérképe döntött arról, milyen szabályok vonatkoznak a tesztelésre, a természetlátogatásra és az iskolanyitásra. A bordó és piros régiók között például megengedett volt az utazás, ha a család természetlátogatás céljából hagyta el a járást, amelyben él. Az iskolanyitás a bordó járásokban a regionális közegészségügyi hivatal és a polgármester döntésén múlott, a piros járásokban pedig probléma nélkül kinyithattak az intézmények.

Ennek azonban egyelőre vége, mivel a kormány a romló járványhelyzet miatt elfogadta a járványügyi szakértők szigorításokkal kapcsolatos javaslatait.

Az új szabályok értelmében a természetlátogatás csakis az adott járáson belül lehetséges, besorolástól függetlenül (kivéve Pozsony és Kassa lakosait, előbbiek a teljes megyében utazhatnak, utóbbiak a városban, valamint a Kassa-környéki járásban). Az iskolákba pedig mostantól csak azon szülők gyermekei térhetnek vissza, akiknek a munkahelye nem teszi lehetővé, hogy otthonról dolgozzanak.

Ez azt jelenti, hogy a regionális járványtérkép mától csak a munkába járáshoz szükséges teszteredményekről dönt, és ez legalább két hétig így is marad. Továbbra is érvényes, hogy a fekete és a bordó járásokban kötelező magunkkal kell vinnünk egy 7 napnál nem régebbi negatív teszteredményt, ha dolgozni megyünk. A piros besorolású járásokban elegendő a 14 napnál nem régebbi tanúsítvány is. Utóbbi azonban mindössze 3 járást érint: a Késmárki, a Turdossini és a Mezőlaborci járást.

A járványhelyzet romlása abból is látszik, hogy a piros járások száma csökken (múlt héten még 6 ilyen járás volt), a fekete járások száma pedig fokozatosan nő. Az előző héten még 20 ilyen besorolású járást tartottak számon, hétfőtől azonban már harmincat.

A járások besorolása március 8-tól

  • Fekete járások: Báni, Gyetvai, Alsókubini, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Homonnai, Illavai, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Turócszentmártoni, Vágújhelyi, Simonyi, Pöstényi, Vágbesztercei, Puhói, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rozsnyói, Rózsahegyi, Vágsellyei, Trencséni, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zólyomi.
  • Piros járások: Késmárki, Turdossini, Mezőlaborci.
  • A többi járás bordó besorolást kapott.

Mától kötelező az FFP2-es maszkok használata a boltokban és a tömegközlekedésben

Március 8-tól, hétfőtől az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező a legalább FFP2 besorolású maszk viselése. Ezek közé tartoznak a KN95 vagy N95 megnevezéssel ellátott maszkok is, amelyeket az Európai Unióban hatályos követelményeknek megfelelően bevizsgáltak. Az ÚVZ SR arra is felhívja a figyelmet, hogy március 15-től az FFP2-es maszk viselésének kötelezettsége minden belső térre kiterjed (a saját háztartás kivételével). Az egyszerű maszk viselésének kötelezettsége azonban továbbra is érvényben marad.

Már nem járhatnak bevásárolni a COVID-fertőzöttek!

A közegészségügyi hivatal rendelete alapján a pozitívan tesztelt személyek március 8-tól, hétfőtől nem hagyhatják el a karantént, hogy élelmiszert, valamint tisztító- és illatszereket vásároljanak. Csak és kizárólag sürgős orvosi ellátás esetében, vagy tesztelés miatt, illetve közeli személy temetésén való részvétel miatt hagyhatják el a karantént. “A pozitívan tesztelt személyeknek azonban minden esetben  FFP2-es maszkot kell viselniük.

Az egészségügyi szempontból súlyos fogyatékkal élő személyek is élhetnek nyugdíjasok számára kijelölt bevásárlási idősávval – közölte az SZK Közegészségügyi Hivatala.

Az oktatásügy területén hétfőtől érvényben lévő szabályok a következő:

A jelenléti oktatásra új szabályok vonatkoznak március 8-tól, amelyek az óvodákat és az alapiskolák alsó tagozatát érintik. A jelenléti oktatás továbbra is folytatódhat a középiskolák végzős évfolyamaiban – valamint az egészségügyi szakközépiskolákban és az öttagú tanulócsoportok + 1 pedagógus esetében (ha nincs lehetőség a tanulók távoktatására).

Az új szabályozás továbbra is elvárja az óvodák igazgatóitól és fenntartóitól, hogy az elengedhetetlenül jelenléti munka keretében dolgozó polgárok gyerekei továbbra is járhassanak óvodába. “A szülők (törvényes képviselők) ezt becsületbeli nyilatkozattal igazolják” – közölte a TASR-rel az oktatásügyi tárca sajtóosztálya. Hasonló szabályok vonatkoznak az alapiskolák alsó tagozatára is. 

A másik változás pedig az, hogy a minisztérium az alapiskolák alsó tagozatán élehetővé teszi a jelenléti oktatást azon gyerekek számára is, akiknek nincsenek megfelelő lehetőségeik a távoktatásra – ez akkor lehetséges, ha így dönt az iskola igazgatója/fenntartója. Mindkét változást az oktatásügyi tárcavezető március 8-án hatályba lépett határozata szabályozza.

Az oktatásügyi tárca felhívja az igazgatókat, hogy a fenntartókkal együttműködve mérlegeljék a jogkörük keretében a jelenléti oktatás lehetővé tételét a többi gyermek és tanuló számára is (abban az esetben, ha ezt lehetővé teszik a rendelkezésükre álló személyzeti és tantermi kapacitások, valamint az adott térségben uralkodó járványhelyzet – a biztonsági- és óvintézkedésekkel összhangban). A miniszter határozata március 21-ig van érvényben. 

A speciális óvodák és alapiskolák, valamint az egészségügyi intézmények keretében működő óvodák és alapiskolák az eddigi működési rend szerint folytatják a jelenléti oktatást.

Szigorúbb kijárási korlátozás van érvényben

Szerdától változott a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályozás. Este 8 és hajnali 1 óra között szigorúbb a korlátozás. Ebben az időben például tilos vásárolni menni, vagy a szolgáltatásokat igénybe venni. Azok, akik nem tudnak otthonról dolgozni, csak a munkaadó igazolásával mehetnek a munkahelyükre, az igazolásban fel kell tüntetni a munkaidőt és a munkavégzés helyét is. Hajnali 1 és 5 óra között nem érvényes a kijárási korlátozás. A rendelkezés március 19-ig marad érvényben. Továbbra is kivételt jelent a korlátozások alól az orvoslátogatás, ha sürgős orvosi ellátásról vagy tervezett orvosi beavatkozásról van szó. Utazni akkor is lehet, ha közeli hozzátartozót vagy rokont kell ellátni, és gyógyszertárba is el lehet menni. A lakhely egy kilométeres körzetében lehet kutyát sétáltatni vagy macskával sétálni. A korlátozások nem vonatkoznak az állatgondozására és az állatorvosi ellátásra, illetve arra a személyre sem, akinek valamilyen hatóság előtt kell megjelennie. Külföldre is lehet utazni, de ehhez negatív teszt szükséges.

Már Szlovákiában is kimutatták az új koronavírus dél-afrikai mutációját

Szlovákiában is megjelent a koronavírus dél-afrikai mutációja, már hét mintában is kimutatták, amelyek az ország különböző részeiről származtak.

Forrás: bumm.sk, ujszo.sk

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb