Esemény

„Egy euró hitelt sem kellett felvennünk” – Kiszámíthatóság jellemezte Gúta elmúlt egy évét

Lakossági fórumot tartott „Egy év mögöttünk három év előttünk” elnevezéssel Halász Béla polgármester és Kárpáty Ernő alpolgármester november 22-én az Adamis Anna Városi Művelődési Központban. A városvezetés részletesen ismertette az elmúlt egy év történéseit, a költségvetéstől az egészségügyön át a közlekedés és közbiztonságig, de nem hagyták ki a szociális intézkedéseket sem.

Sokan voltak kíváncsiak Halász Béla és Kárpáty Ernő beszámolójára november 22-én, a lakossági fórumon fiatalok és idősebbek is képviselték magukat, ami azt jelzi, hogy valamennyi korosztály tudni akarja, hogy merre tart a városuk jövője és érdekli őket Gúta sorsa.

A polgármester és az alpolgármester elárulta, hogy számos problémával kellett szembenézniük a hivatalba lépésükkor, ilyen volt például az orvoshiány, amit sikerült enyhíteni úgy, hogy egy gyermekorvos, illetve egy szájsebész is Gútán fog gyógyítani, illetve egy általános orvost is szeretnének a közeljövőben a városban tudni.

Országos szintű az orvoshiány és a nagyobb városok nagyobb költségvetésével kell versenyeznünk, ha doktorokat szeretnék Gútára hozni. Az önkormányzat lakhatási támogatással igyekszik városunkba orvosokat csábítani, konkrétan a felét állja az ide települő orvosok lakásbérleti díjának

– fejtette ki Halász Béla.

Sokakat érdekelt a város vezetésének éves beszámolója

Szó volt a déli zóna fejlesztéséről, ami kiemelten fontos a városnak, ugyanis itt számos ingatlant értékesíteni tudott az önkormányzat, amiből 1.2 millió eurós bevétele keletkezett. Ez tette lehetővé, hogy évtizedek után többek között útfelújítások is megvalósulhattak a városban, melyek folytatódni fognak, ám a csatornarendszer modernizálása miatt erre várni kell.

Nem szeretnénk azt, hogy rendbe hozunk egy újabb útszakaszt, aztán derül ki, hogy azt a csatornarendszer felújítása miatt fel kell szedni, szét kell bontani. Ezek a munkálatok így is számos kellemetlenséggel járnak majd, ezt nem szeretnék fokozni

– fogalmazott a polgármester, aki kitért arra is, hogy a kultúrát, illetve az oktatást, valamint a sportot is kiemelten támogatja és támogatni fogja a város.

Évtizedes adósságokat kezdett törleszteni az útfelújításokkal az önkormányzat

Célunk az, hogy a pandémia előtti szintre kerüljön a város kulturális élete, illetve fontos, hogy a fiatalok elméje mellett a testi egészségüket is ápoljuk, ezért fordítunk figyelmet a testmozgás, a sport támogatására is

– mondta Kárpáty Ernő, aki hangsúlyozta, hogy ezért duplázták meg a kulturális és a sport bizottság költségvetését és ezzel együtt természetes, hogy a városi oktatási intézményeket is támogatják. A legjelentősebb fejlesztés ezen a téren, ami egy sikeres pályázatnak és az önkormányzatnak köszönhetően megvalósul a Corvin Mátyás Alapiskola kültéri sportpályájának megújítása, átépítése, ami egy közösségi tér is lesz egyben.

Nagyban folynak a sportpálya felújításának munkálatai

Arról is beszéltek a városvezetők, hogy készülőben egy terv a városi kerékpárutak kialakításról, amiről egyeztettek a kerékpáros egyesületekkel és arra jutottak, hogy a vonalak kialakításánál is a biztonság az első, így azok elkerülik majd a főútvonalakat és a jóval kisebb forgalmú mellékutakon vezetnek majd, amit uniós forrásból valósítanának meg. Ezt egészíti ki majd a közvilágítás kiterjesztése is, illetve az elmúlt évben kihelyezett térfigyelő kamerák is a lakosok érdekeit szolgálják, valamint a rendőri állományt is bővíteni akarják.

Halász Béla és Kárpáty Ernő azt is megosztották a jelenlevőkkel, hogy több pályázatot, tervdokumentációt is elkészítettek, melyek kiértékelése 2024 tavaszán várható, ilyen például a Dögösnek és környékének, a művelődési háznak és szabadidőközpontnak a megújítása, fejlesztése, modernizációja. Mindemellett a Gúta TV korábbi épületét egy modern, minden igényt kielégítő szociális otthonná, nyugdíjas házzá alakítanák át.

A polgármester, illetve az alpolgármester az egybegyűltek kérdéseire is válaszolt és külön megköszönte a helyiek támogatását, mert elmondásuk szerint a lakosok egyetértése, ötletei nélkül maguk sem tudnának ilyen eredményesek lenni.

Külön öröm, hogy az elmúlt egy évben egy euró hitelt sem kellett felvennünk és ezt a fajta kiszámíthatóságot akarjunk a továbbiakban is fenntartani úgy, hogy nem csökkentjük a kiemelt területeket támogatását

– tudatta az alpolgármester.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb