EseményGazdaság

Újabb siker, 3 és fél millió euróból létesül egy modern szociális intézmény Gútán

Elképesztő sikerről számolt be ismét a városvezetés január végén. Egy pályázat révén 2026 áprilisára egy modern, minden igényt kielégítő, 30 fős szociális intézmény létesül Gútán a korábbi szolgáltató házban, ami 15 embernek ad majd munkát.

Tovább dübörög a gyorsvonat, azaz 2024-ben is a már megszokott lendülettel dolgozik Gúta vezetése, akik mindjárt az év elején egy újabb sikerről, egy újabb jó hírről, egy újabb évtizedek óta kezeletlen probléma megoldásáról adtak hírt. A sikeres projektet összefogó személlyel, a Gútai Idősek Otthona és Napközi Otthon igazgatójával, Murányi Györggyel beszélgettünk.

2022. végén tudtuk meg, hogy lehetőség van pályázni olyan pénzre, amiből új típusú szociális otthont lehet létrehozni. Ilyen típusú intézmény nem csak a városunkban nincsen, de a járásban sem. Régóta veszteséggel üzemelt a szolgáltatóház Gútán, ami egy régi, elhasználódott, épület, de adottságai és elhelyezkedése miatt ideálisnak gondoltuk szociális intézménynek.

– idézte fel a kezdeteket az igazgató, aki elmondta, hogy a pályázat két fordulós volt és rendkívül szigorú feltételek és elbírálás után hirdettek nyerteseket.

A 60-as években létrehozott épület kívül-belül megújul

Az első forduló után megtudtuk, hogy az ötletünket elfogadták, innen még nagyon sok munka volt a sikerig. Pályázatíró cég, tervezői iroda, az önkormányzat támogatása, sokan kellettek ahhoz, hogy 2026 áprilisára elkészülhessen az új egészségügyi intézmény.

– fejtette ki Murányi György, aki elmondta, hogy a megnyert pénzből lényegében egy új épület létesül.

Új tetőszerkezetet, új szigetelést, korszerű és költséghatékony fűtési rendszert, új nyílászárókat kap az épület, ami teljes egészében akadálymentesített lesz. Külön engedélyezték a lift létrehozását, illetve a hozzá tartozó udvar is megújul, megszépül.

– sorolta a terveket az intézményvezető, aki azt is elmondta, hogy harminc főnek biztosít majd szolgáltatásokat a hely, ahol tizenöt szakképzett ember fog dolgozni.

Arról is beszélt Murányi György, hogy ez az intézmény a már meglévőkkel ellentétben a rehabilitációra fókuszál, ahol egészségügyileg rendbe hozzák, megerősítik azokat, akiknek erre van szükségük, hogy képesek legyen magukat, a szeretteiket ellátni, hogy visszatérhessenek a munkájukhoz, a családjukhoz.

Hangsúlyoznám, hogy a bentlakásos szociális intézmény egy nyitott intézmény lesz, azaz a kezeltjeink eljárhatnak például a Adamis Anna Városi Művelődési Központba egy előadásra, illetve bárhová, amit az épület városközpontban lévő elhelyezése is elősegít. Ezen felül érdemes tudni, hogy az épületben a lakószobákon túl fizioterápiás helyiség, mosókonyha, illetve egy kápolna és egy közösségi helység is létesül, ahol a kezeltek összegyűlhetnek egymással, az őket látogatókkal.

– fogalmazott az igazgató, aki külön kitért arra, hogy emlékei szerint ilyen összegben, ilyen léptékű fejlesztésre ő nem is emlékszik a város történetéből, ami meglátása szerint sosem jöhetett volna létre anélkül a szakértői csapat nélkül, aki minden tudásával, akarásával a sikerese pályázat elnyerésén volt, amiért mindenkinek nagyon hálás.

A pályázatunk minden egyes elemét elfogadták és száz százalékosan biztosítják ennek az anyagi hátterét, ami közel 3 és fél millió euró jelent, ami mind a gútai embereket fogja szolgálni

– zárta Murányi György.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb