EseményGazdaságHírekKözigazgatásRégió

A kiberbiztonság fejlesztése, a belváros közterületein a vízelvezetés modernizálása, a Szent Rozália park felújítása is szerepel a városvezetés tervei között

Újabb évtizedes problémák megoldásai vannak terítéken a városunk önkormányzatának a tervei között, például egy a belvárosban létesülő vízelvezetési rendszer kiépítése, ami környezetvédelmi, gyakorlati és esztétikai célokat is szolgálna. Gúta polgármestere, Halász Béla osztotta meg lapunkkal az önkormányzat közép és hosszú távú terveit.

Számos dolog modernizálásra szorul a városunkban, melyeket már jó ideje kezelni kellett volna, ezeket fontossági sorrendben igyekezzük elvégezni. Például az önkormányzat számítógépes rendszere is ilyen, az egész IT-hálózat és annak minden elemére ráfér már a fejlesztés, Nem kell hangsúlyoznom, hogy ez mennyire fontos egy önkormányzat hatékony működéséhez

– kezdte Halász Béla, aki arról is beszélt, hogy éppen ezért, egy európai uniós pályázattal kívánnák ezt a problémát kezelni.

A belvárosi közterületek vízelvezetésének, vízgyűjtő és öntöző rendszerének terve

Háromszázezer euró feletti összeghez jutna a város, aminek nyolc százalék körüli önrészét kéne a településünknek fizetnie, ami köszönhetően a kiszámítható és megtervezett gazdálkodásnak nem jelentene problémát az önkormányzatnak.

– fejtette ki a polgármester, aki arról is beszélt, hogy egy szintén uniós pályázattal, ami egymillió eurós összeget biztosítana, ráadásul önrész nélkül végre rendbe tennék a belvárosnak az Adamis Anna Városi Művelődési Központ és a piactér környéki vízelvezetését.

Nagyobb esőzések esetén ezeken a helyeken megáll a víz, és senki sem szereti a tócsákat kerülgetni, azokba belelépni, ráadásul a járdák állapota sem éri el kívánt szintet. Építenénk egy esővíz elvezető rendszer, sőt egy esővíz tározót, ahol összegyűjtenénk a lehulló csapadékot és ezt öntözésre, illetve a szökőkutunk vízellátására is fel lehetne használni. Mindezek mellett térkővel burkolnánk a felújítandó felületeket, szóval ez egy több szempontból is hasznos fejlesztés lenne. Környezetvédelmi szempontból a víz újrahasznosítása miatt, esztétikai szempontból, mert szebbé válna a belvárosunk és gyakorlati szempontból is, hiszen nem okozna gondot az esővíz.

– tudatta a városvezető, aki egy harmadik, már igencsak előrehaladott pályázatról is beszámolt a Gútai Újságnak. Nyitra megyénél is pályázott önkormányzatunk, sőt a járásban a mi tervezetünket fogadták el elsőnek, amiben mindent elsőre rendben találtak.

A Szent Rozália park felújításának látványterve

A Szent Rozália park rendbetételét akarjuk ezzel a pályázattal megoldani, ennek a látványterveit már korábban be is mutattuk a lakosainknak is. Azt, hogy sikeres volt-e a pályázatunk már június 17-én megtudjuk, ha igen és a nagyobb összegű uniós pályázat is révbe ér, akkor tulajdonképpen a belvárosunk csaknem egésze megújulhat, szebbé válhat, ami például turisztikai szempontból is fontos jelentőségű volna.

– összegezte Halász Béla, aki zárásként azt is tudatta, hogy hamarosan a templomhoz vezető járdát is felújítják mintegy harmincezer euróból, ezzel is biztosítva, hogy méltó körülmények között lehessen az idén háromszázadik születésnapját megünneplő városi szentélyt megközelíteni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb