EseményFelhívásKultúraRégió

Idén sem múlik el a Pünkösd Sortáncjárás nélkül Gútán

A Sortáncjárás hagyománya legalább annyira összeforrott már városunkkal, mint a paprikás kalács, azaz a kattancs, illetve a Hajómalom. Azonban mindenki tudja Gútán, hogy ha itt a Pünkösd, akkor itt van a Sortáncjárás ideje is, így lesz ez idén is május 19-én.

Tavaly előtt Pünkösdkor egészen különlegesen módon valósult meg városunk hagyománya, hiszen annak szervezője, a Csemadok gútai szervezete a szokásához híven az ünnep vasárnapi napján tartotta meg a táncmulatságot. Azonban azt Mindenki Sortáncának keresztelte el úgymond ideiglenesen, ezzel is kifejezve együttérzését az Összetartozás Tánca felé, amit egy nappal előtte tartottak Felvidék szerte és amin száznál is több óvoda, iskola és hagyományőrző csoport vett részt.

A 2024-es Gútai Sortáncjárás útvonala és állomásai

Ebben az évben is reggeltől estig táncra perdül a városunk, 2024-ben május 19-én ropja majd a sokadalom. Ezúttal tizenkét állomása lesz az örömünnepnek, ami reggel 9 óra után veszi kezdetét a Templom téren, a Kalmár és Papp család háza előtt, közvetlenül az ünnepi szentmise után. Innen előbb az Alvégi családok irányába, az Alsó utcába találják el a ritmust, majd Kis-Duna panzióhoz érkeznek a Kereszt utcába. A negyedik pont az Idősek otthonánál lesz, ahonnan a Római katolikus Nagyboldogasszony Templomhoz tartanak a táncolok, majd a rendezvény fő helyszínére érnek a Városi Hivatalhoz, ahol a település óvodásai és iskolásai is csatlakoznak a táncolókhoz, ez nagyjából 12 óra 30-tól várható. A vigadalom marad a Templomtéren, de már a Művészeti Alapiskolánál folytatják a hagyományt, ezt követően pedig Nyugdíjasok Szövetségénél mozgatják meg az embereket, a Híd utcában. Itt sem áll le a roadshow, hiszen a Nyugdíjasok klubjánál, a Hosszú utcában folytatódik a buli, ami kb. 15 óra 30-kor ér városunk polgármesterének, Halász Bélának a házához a Jánosik utcában. És ha már Purukban vannak az ünneplők, akkor meglátogatják a helyi polgári társulás, a Szeretlek Gúta székhelyét a Pozsonyi utcában, aztán útjukat folytatva alaposan megtáncoltatják a Hajómalom Fesztivál szervezőit, stílusosan a Malomnál, majd visszatérnek a Templom térre este 7 óra előtt nem sokkal az Adamis Anna Városi Művelődési Házhoz. Végezetül természetesen a Magyar Asszonyok Ligáját sem hagyják ki a Tájháznál, ám a tánc, a hagyományőrzés, a mulatság folytatódik. Gyere te is, éld át városunk egyedülálló és utánozhatatlan rendezvényét élőben.

A sortáncjárás részletes programja a 2024-ben

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb