EseményGazdaságHírekRégió

Több százezer eurót spórol meg a városvezetés – Felszámolják az illegális szemétlerakót, halastóval és parkkal gazdagodik Gúta

Ismét egy évtizedes probléma megoldását igyekszik megoldani városunk vezetősége. Ezúttal egy súlyosan környezetszennyezett területet számolnak fel, hoznak rendbe és hasznosítanak a köz javára, mindez pedig semmibe sem került Gútának.

Valószínűleg nincs is olyan ember Gútán, aki még ne látta volna városunkban az egykori téglagyár terültét, amikor Kamocsa irányába autózott vagy a felől érkezett településünkre. Sajnos kijelenthető, hogy ez a telek régóta szégyenfoltja a városunknak, ahová az évtizedek alatt tömegével hordták oda az emberek a szemetüket, illetve különféle veszélyes hulladékokat, ezzel nem csak a törvényt, a szabályokat megszegve, de súlyos környezetvédelmi problémákat is okozva. Persze sokaknak tetszett, hogy ingyen, könnyen megszabadulhattak a lomjaiktól, így például elkerülve a szemétszállítási díjat, ám ennek a minden szempontból káros tevékenységnek a településünk vezetősége véget akart vetni. Az ingatlant előbb megtisztíttatná, majd annak egy részén minden gútai által ingyen használható, élvezhető halastavat és ahhoz tartozó parkot hozna létre az önkormányzat, míg a telek másik felét gazdaságilag hasznosítaná.

A terület a megtisztítása, rendbetétele után családi paradicsommá válik Fotó: Gúta Városháza

Felbecsültettük a telket, amit meghirdettünk eladásra, 60 ezer euróval gazdagodik majd településünk. Feltételként szabtuk, hogy aki megveszi, saját költségen kell a területet megtisztítania, ez több százezer eurós költség, amitől mentesül a városunk, miközben jókora bevételhez jut

– kezdte Halász Béla polgármester, aki elmondta, hogy van is egy komoly érdeklődő, egy vállalkozó, aki a vállalkozása telephelyét alakítaná ki az ingatlanon.

Sajnos olyan rosszindulatú hazugságok terjednek, hogy a területen kamionparkoló létesülne és nap, mint nap egymást váltanák az ilyen gázolajfaló szörnyek, melyek feldúlnák a várost, szennyeznék a környezetet. A gonosz pletykák miatt már aláírásgyűjtésbe is kezdtek a pacsérokiak, hogy ez a városi fejlesztés ne valósulhasson meg. Már a petíció első mondata is téves, hiszen a vállalkozónak furgonjai vannak és nem kamionjai, ami közel sem ugyanaz, kisebb, csendesebb, környezetkímélőbb jármű

– fejtette ki a polgármester, aki elmondta, hogy négyszáznál is többen aláírták a hamis állításokkal teli petíciót, ami inkább egy felbujtólevél, amiben a kétes igazságtartalma mellett több, erősen megkérdőjelezhető furcsaságot is észrevett.

Évtizedek óta hordják a szemetet illegálisan a területre Fotó: Gúta Városháza

Állítólag a pacsérokiak aggódnak a telep miatt felmerülő környezetszennyezés miatt. Érdekes, hogy a több évtizedes környezetrombolás nem zavarta őket, ám amikor most végre egy megnyugtató és hosszú távú, közérdeket szolgáló, ráadásul a városnak és a lakóinak egy centjébe sem kerülő megoldás születik problémát látnak benne. Ami nekem különösen furcsa, illetve értelmezhetetlen, hogy az aláírok egyharmada nem pacséroki, sőt nem is gútai, hanem farkasdi, ekecsi, illetve szímői, sőt még a 70 kilométerre lévő Szenc mellől is szerepel tiltakozó a petíción.

– osztotta meg a gútai újsággal a városvezető, aki szerint jó, sőt fontos dolog, ha érvényesül egy olyan demokratikus vívmány, mint a tiltakozás egy petícióval, llletve az aláírásgyűjtés, ám ha félrevezetik, ha hazugságokat terjesztenek ezzel az nem csak etikába, de törvénybe is ütközik. Mindemellett a telek eladásának, megtisztításának, újrahasznosításának tervét elfogadta a város önkormányzata és annak biztosságai is, ezzel pedig ismét egy legalább harminc éve megoldásra váró probléma kerül le a városvezetés listájáról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb