EseményHírekKultúraRégióSzínházZene

Sztárok lepik el városunkat az idei Hajómalom Fesztiválon

Zene, tánc, színház, illetve költészet, film, szórakozás, valamint családi programok, sport, kikapcsolódás, no meg ismeretterjesztés, ételek, italok, és persze környezetvédelem. Mindez három napon át Gútán, a hajómalom Fesztiválon, július 11-től 13-ig.

Vészesen közeleg július 11-edike, azaz 2024-es Hajómalom Fesztivál kezdése, melyről már most kijelenthető, hogy az esemény szervezői, mint eddig minden évben ezúttal is újabb szintet léptek, ezzel is tovább öregbítve városunk hírnevét. Céljuk nem csak a magyar nyelvű kultúra ápolása, hanem a gútai tehetségek felkarolása ezúttal sem változott, sőt minden eddiginél nagyobb volumenűre varázsolták a rendezvényt, ami nem csak kínálatában változatos, de valamennyi korosztály számára is igyekszik programokat kínálni. Azt, hogy olyan sztárok érkeznek városunkba, mint Majka, VALMAR, a WellHello, illetve a Pogány Induló, Dzsúdló, valamint a Blahalouisiana, a Parno Graszt már régóta tudjuk, de mellettük is lesz bőven miből választani.

Récsei Noémi beszélget Kerekes Vica sínésnővel

Az első nap igazi kuriózuma Cséfalvay András felvidéki képzőművész, akinek az installációját már ezrek, sőt tízezrek is láthatták a trencséni reptéren. Az óriás alkotás eredetileg a Pohodára készült és emberiség létét, illetve a földi élet túlélési esélyeit helyezi a fókuszba. Többek között erről is beszélni fog a mű alkotója a településünkön a Kihalás-Túlélés névre keresztelt előadáson.

A színház szerelmesei így el vannak kényeztetve Gútán, így nekik kihagyhatatlan lesz már az első napon a Sóska, sültkrumpli című kortárs komédia, majd pénteken a SZÍN-ÉSZ-NŐ elnevezésű pódiumbeszélgetés Kerekes Vica színésznővel, aki többek között cseh, szlovák és magyar filmek sztárja, mint a Hab, a Szerelem lábujjhegyen, vagy az Apró mesék.

Szombaton pedig a Karinthy-díjas humorista, író, költő, és zenész, akit sokan Besenyő Pista bácsiként ismertek meg, míg mások tőle tanultak olyan örökzöld sorokat: „Ha meguntam, hogy mindig itt legyek. Majd utazgatok, mert utazni élvezet!”, míg másokat a buddhizmus világába kalauzolt, azaz a Dögös színpadára lép a sokoldalú tehetség, Laár András az Élet-Művészet elnevezésű programban. Ugyanezen a napon olyan különleges és egyedülálló dologba is betekintést nyerhetnek a gútaiak, mint a filmtörténeti jelentőségű Pressburg című első szlovákiai-magyar sorozat, melynek az alkotói( egyikük városunk szülötte) mesélnek egyedülálló produkciójukról.

A sokoldalú művésszel Samu István beszélget majd

A hangszeres zenék kedvelői is bőven csemegézhetnek majd, hiszen a fiatal felvidéki, ipolymenti srácokból álló Kingfishers a rock és a progresszív metál húrjait pengeti meg, de funky, a blues és jazz rajongók sem maradnak parlagon, hiszen a szintén felvidéki, eredetileg somorjai Fein Schmekers is a nagyérdeműt szórakoztatja majd, akárcsak a komáromi Kockás Eszter, aki kajakosként a vízen, énekesnőként a zene hullámain bizonyít gitárja társaságában.

Az előrejelzések szerint igencsak meleg lesz az esemény mindhárom napján, amire természetesen akárcsak városunk vezetése, úgy a fesztivál szervezői is készülnek, illetve a vendégek kényelme, biztonsága érdekében párakapukat, és ivókutakat is elhelyeznek a rendezvény területén, emellett pedig locsolással is hűsítik majd azokat, akiknek erre szükség lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb