Utcakép

300 üresen álló ház Gútán?

 

Az utóbbi pár évben egyre jobban észrevehető az utcakép változása, a régi lakóingatlanok rekonstrukciójának köszönhetően. Valószínűleg ezt a jelenséget az is nagyban befolyásolja, hogy a 2008-as ingatlanárakhoz képest, mikor is az árak elérték a történelmi maximumot, jelenleg 14 százalékkal olcsóbban juthatunk családi házhoz. Az ország többi régiójával összehasonlítva, jelenleg Nyitra megyében vásárolhatunk legolcsóbban lakóingatlant, azonban itt emelkednek legnagyobb mértékben az árak.

 

Forrás: bumm.sk

 

Valószínűleg sokunk fülébe eljutott az a híresztelés, mely szerint Gútán nagyjából 300 ház áll üresen. Városunkban Őszi Mónika az Aktiv reality ingatlanértékesítője szerint hozzávetőlegesen 100-120 eladó sorba került családi ház van kínálatban. Az esetek többségében eredeti állapotban, vagy részlegesen felújított házakról van szó. A vásárlók körében közkedveltebbek a már részlegesen felújított ingatlanok, főleg az új tetőszerkezettel, illetve nyílászárókkal ellátott házak. Őszi Mónika alátámasztotta azt a tényt, hogy ezektől a számoktól magasabb a reálisan üresen álló házak száma. Tapasztalatai szerint az állhat az okok hátterében, hogy sok esetben nincsenek rendezve a telek tulajdoni viszonyok, illetve a tulajdonosok kivárják az ingatlanpiac számukra kedvezőbb alakulását.

A jelenleg kínálatban lévő családi házak nagy része a 60-as években épült, jellemzően 80-tól 110 négyzetméteres alapterülettel és 6-8 illetve 12-14 áras telekkel rendelkeznek, ez nagyban függ az ingatlan városon belüli elhelyezkedésétől. Kíváncsiak voltunk továbbá arra is, hogy a vásárlók körében Gúta mely része a közkedveltebb, de e tekintetben nincs különbség.

 

foto: gutaiujsag.eu

 

A családi házak ára az előző évekhez képest stagnál. Egy nem felújított, gútai viszonylatban átlagos paraméterekkel rendelkező ház jelenleg 350-400 €/m² körüli áron értékesíthető. Komáromban 600, Érsekújvárban 650 €/m² áron juthatunk hozzá ugyan ilyen ingatlanhoz. Fordított a helyzet a panellakások piacán, itt ugyan is jóval nagyobb a kereslet mint a kínálat, így az árak is erősen emelkedő tendenciát mutatnak az előző évekhez képest.

Az év elején ingatlanszakértők által felállított előrejelzések alapján hosszabb stagnálás után épp 2017-ben számíthatunk némi mozgásra a családi házak piacán. A prognózis alapján ez a pozitív változás az év második felében következhet be.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb