FelhívásGazdaságHírekUtcakép

„Nyolcszáz fát sikerült megmentenünk” – Megkezdődik a város csatornarendszerének modernizálása

Huszonnégymillió eurós pályázat elnyerése tette lehetővé Gútán, hogy több évtizedes késés után ebben az évben végre megkezdődhet a csatornarendszer modernizálása. A munkálatok előreláthatóan másfél, két évet vesznek igénybe.

Jobb később, mint soha, tartja a mondás, ami ebben az esetben városunk csatornarendszerének modernizálására is igaz, amit mintegy harmincéves késé után végre nemcsak a kor követelményeihez, a lakosság számához, de a településünk fejlődéséhez, jövőbeli lehetőségeihez is felzárkóztatnak. Abszolút kijelenthető, hogy ilyen mértékű, ehhez hasonló volumenű építési, átalakítási, modernizálási munkálatok évtizedek óta nem voltak Gútán. A projekttel kapcsolatban nem árult zsákbamacskát a városvezetés, többször elmondták, hogy egy ilyen léptékű fejlesztés bizony számos kellemetlenséggel járhat, legyen szó zajról, porról, közlekedési fennakadásokról, ám igyekeztek a kivitelezővel egyeztetve ezeket minimalizálni. A területet a vállalkozó már átvette, március 22-én lesz az alapkő letétel a városháza előtti téren.

Mindenkitől türelmet, megértést kérünk, valamennyiünk életét megnehezítik majd a munkálatok, ám annak eredményei nem csak a mi, de gyermekeink jövőjére is pozitív hatással lesznek.

– fogalmazott Halász Béla polgármester, aki arról is beszélt, hogy a munkálatoknak 2025. december 31-ig befejeződniük és az időszak nyilvánvalóan tele lesz kihívásokkal, melyekre igyekeztek előre felkészülni. A városvezető elárulta, hogy a kivitelezővel hosszas egyeztetés után sikerült a lehető legjobb feltételeket kialkudni.

Nyolcszáz fát mentett meg az önkormányzat és további ezerkétszáz fa telepítését sikerült elérnie Fotó: Pexel/illusztráció -Gelgas Airlangga

Amikor a projekt engedélyt kapott ezerkétszáz fa kivágását tervezték, ám ez hatalmas szám, tudtuk, hogy ezt nem engedhetjük, és az álláspontokat egyeztetve sikerült nyolcszáz fát megmentenünk, azaz, négyszázra csökkenteni a kivágandók mennyiségét.

– mondta Halász Béla, aki azt is tudatta, hogy ezen felül ragaszkodtak hozzá, hogy a vállalkozónak háromszor annyi fát kell ültetnie, mint amennyit kivágnak, azaz ezerkétszázat, ami azt jelenti, hogy a munkálatok végére nyolcszáz fával több lesz Gútán, melyek telepítése jövő ősszel várható. Az új fák ültetésének helyéről, azok fajtájáról és azok kiültetésének időpontjáról a város dönt szakértők bevonásával.

Az új fákkal az utcáinkat olyan képre formálhatjuk, ahogy azt mi szeretnénk, stílust, jelleget adva azoknak. Fontos tudni, hogy a kivágott fát a lakos a saját háza elől “elkérheti”, illetve azt is kivívtuk a vállalkozónál, hogy a fatuskókat, gyökereket el kell távolítania.

– nyomatékosította a polgármester, aki kifejtette, hogy ahhoz, hogy Gúta legnagyobb ökológia problémáját, környezetszennyezési katasztrófáját megnyugtatóan megoldják, illetve ezzel a város, valamint lakóinak biztonságát megteremtsék elkerülhetetlen a beruházás és minden velejárója, amihez megértést, türelmet kér mindenkitől a településen, valamint mindennél részletesebb tájékoztatás lesz a március végi, vagy április elején tartott lakossági fórumon.

A beruházás nélkül nem jutna mindenkinek Gútán tiszta víz környezetkárosítás nélkül Fotó: Pixabay

Problémák kezelésére, és kérdések megválaszolására az önkormányzat létrehozta [email protected] email címet, amely az építkezés ideje alatt rendelkezésre áll, emellett természetesen Kincel Mariánt is keresni lehet a városházán személyesen és a 0915821108 mobil számon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb