KultúraSzínház

Teltház a helloSzínház hétvégi előadásán

Akik úgy döntöttek, hogy a szeles-esős vasárnap estéjüket a gútai VMK-ban töltik, biztosan nem bánták meg, hiszen 70perc önfeledt szórakozásban lehetett részük.

Ezt elsősorban Arany Jánosnak köszönhetjük, aki 1851-ben megírta e művet. Majd Gál Tamásnak és Mester Andrásnak akik hihetetlen módon elevenítették meg a nézőközönség számára a nagyidai történéseket. És nem utolsó sorban a helloSzínháznak, hogy meghívták e produkciót városunkba. E „csapatnak“ köszönhetően egy szék sem árválkodott üresen a VMK nagytermében. Szívmelengető volt látni, hogy ennyien döntöttek a kultúra mellet aznap este.

 

 

A színültig megtelt nézőtér

 

Arany Nagyidai cigányok című műve a magyar irodalom egyik legszórakoztatóbb alkotása, mely a költő nagyszerű humoráról árulkodik. A magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát, a helyi cigányságra bízzák, hogy védjék, míg ők élelmet szerezvén vissza nem térnek. Csóri vajda azonban túljár mind a magyar mind a labancok eszén, s megteremti „Cigányországot”.

 

Vár szorult védelme, Vajda fényes terve,
Cigányok gyűlése, Harci zendülése.
Csóri eszes volta, Hősök többi dolga,
Ez ének rendében Le van írva szépen.
(Arany János)

 

Gál Tamás fantasztikus humorral és improvizációs készséggel elevenítette meg egy személyben Csóri vajdát , Puk vezért, Diridongót vagy épp Dundi asszonyt. Segítségül végül a  nézőközönség sorai közt megbújó gyerekeket hívta és nemes egyszerűséggel vonta be a közös játékba. Arany szövege mellett néhol becsempészte a sajátját is, de ez csak meg szerethetőbbe varázsolta a produkciót. A felnőtt közönség külön is hálás lehetett, hiszen az előadást átszövő báj és humor mellett újra gyermeknek érezhette magát. A fergeteges humorú, interaktív, játékos előadásban elhangzó autentikus cigány zenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről. A dalok eredeti cigány nyelven illetve magyarul hangoztak el.

 

Gál Tamás és segítői

 

 

Gál Tamás szlovákiai magyar színész. Pozsonyban szerzett diplomát, Komáromban és Kassán volt társulati tag.Ezzel az előadással 2010 júniusában megkapta a XXII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján Kisvárda Polgármesterének díját, nominálva volt a Magyar Szinikritikusok Díja 2010-re illetve megkapta 2011-ben a 6. Gyermek- és Színházi Szemle Fődíját.

 

A helloSzínháznak köszönhetően nem kell sokáig nélkülöznünk a színház nyújtotta élményeket, hiszen decemberben a komáromi Jókai színház előadásában tekinthetjük meg William Shakespeare megunhatatlan romantikus klasszikusát, Rómeó és Júlia végzetes szerelemi történetéről szóló drámáját. Az előadással kapcsolatos részletek hamarosan. Addig is ne feledjük

“Száz ébrenlételnél többet ér egy álom!”

(Arany János, Nagyidai Cigányok)

 

helloGúta képviselői: Angyal Tamás, Kárpáty Ernő, Forgács Attila, Forró Tibor

 

A fotókért köszönet Tóth Tamás- Sylon-nak, a teljes album megtekinthető itt

 

'Fel a tetejéhez' gomb