Interjú

Napfénnyel gazdagított gútai liszt

Jó liszt csak minőségi gabonából készülhet. Az állandó minőséghez pedig a növények folyamatos és alapos elemzése, ellenőrzése, illetve megfelelő keverés szükséges. Ha mindez innovatív szemlélettel, megújulási képességgel társul, a siker nem marad el. Így történt ez a gútai Vitaflora malomban, amely mára Közép-Európa legjelentősebb lisztmalmává nőtte ki magát. Megnéztük, hol készül a messzi földön híres „napocskás” liszt.

Családi vállalkozás a gútai malom, Vargáék a kilencvenes évek elejétől viszik-fejlesztik közös kincsüket, és ugyanilyen gondossággal ügyelnek az előállított liszt minőségére. Olyannyira, hogy a magyarországi Figyelő magazin értékelte a céget, s az Év határon túli vállalatának minősítette, de a gútai önkormányzat is elismerésben részesítette.

 

 

A gútai Vitaflora malomban Varga Levente, az egyik ügyvezető fogadott benünnket. Mindenekelőtt leszögezte, a legfontosabb szerep kétségkívül édesapjáé, aki 1990-ben Komáromban kezdett vállalkozni, mint zöldségfelvásárló, majd a privatizáció keretében sikerült megvásárolnia Gútán egy telepet, amin hatalmas zöldségraktár volt. Miután Csehszlovákia szétvált, nehezebbé vált, illetve kis híján megszűnt a két ország közötti zöldségkereskedelem. „A családban ötletelni kezdtek, mitévők legyenek. Tudni kell, hogy Szlovákiában az északibb régiókban épültek ipari malmok. Térségünkben ilyen nem létezett, csak gabonatermesztés. Nagyon jó ez a hely, hiszen a Kárpát-medencében a Kisalföld a legjobb gabonatermő vidék. Vannak feldolgozó üzemek – pékségek, és 150 kilométeres körzetben nagyvárosok is találhatóak, nagy a népesség, számos üzletlánc logisztikai központja is a térségben található. Minden adott volt tehát, hogy megtelepedjen egy lisztmalom. Mindezt mérlegelve édesapám a testvéreivel úgy döntött, építenek egy malmot, amit 1994-ben helyeztek üzembe” – mesélt a kezdetekről Varga Levente, aki többedmagával vezeti a vállalkozást.

Modern és innovatív szemlélet

A Vitaflorát megalakulása óta fokozatos és folyamatos fejlesztés jellemzi, néhány évente újdonsággal rukkolnak elő. Sikeresen alkalmazkodtak a változó piachoz, az ezzel összefüggő különféle elvárásokhoz, legyen szó élelmiszerbiztonságról, vagy vásárlói igényekről. „Nagyon odafigyelünk, hogy tartani tudjuk a lépést, egy percre sem lankadhatunk. Megpróbáltuk ellesni, hogy Nyugat-Európában a nagy múlttal rendelkező, piacvezető malomipari üzemek hogyan boldogulnak. A modern és innovatív szemlélet az egyik legfőbb erősségük, ezt próbáltuk a térségbeli körülmények figyelembevételével meghonosítani” – fogalmazott Varga Levente. Sajátos megoldásokat találtak a kelet-középeurópai térségre vonatkozóan, így tudtak a kezdetektől fennmaradni és fejlődni. Nagykapacitású gabonatárolókat építettek, hiszen ez egy hiányossága volt Szlovákiának. Hatalmas előny ez, ezért képesek egész évben minőségi gabonából elsőosztályú lisztet készíteni, egységes színvonalat garantálni.

 

 

Állandó minőség

„Mára kialakult egy rendszer, mellyel precízen és folyamatosan figyeljük, ellenőrizzük a gabonát, és úgy keverjük, hogy mindig ugyanazt a tőlünk megszokott minőséget tudja hozni. Ez az erősségünk. És az, hogy időt és energiát nem kímélve rendületlenül azon dolgozunk, hogy a gútai liszt minőségét mindig megőrizzük” – vallja Varga Levente. Részletesen kifejtette, több tucat paraméterre figyelnek, hogy a pékek a megszokott módszerrel tudják elkészíteni a termékeket. Nagyüzemben, automatizáltan állítják elő a gabonaőrleményeket, a pékek recept szerint dolgoznak, így a liszt minőségének minden alkalommal ugyanolyannak kell lennie, különben nem sikerül a végtermék.

Mivel az ugyanattól a gazdától vásárolt gabona sem mindig ugyanolyan – hiszen függ a táptalajtól, az időjárástól –, minden gabonaszállítóról mintát vesznek, kielemzik, és aszerint döntenek. Részletesen és alaposan. Ez a hozzáállás adja meg a „napocskás” liszt magas minőségét.

Hetven embernek adnak munkát

A sikerességet Varga Levente abban látja, hogy mivel családi vállalkozásról van szó, aránylag időben tudnak döntéseket hozni, amelyek szükségesek a piacon maradáshoz. Ez az operatív hozzáállás tudja jó úton tartani a 70 munkavállalóval rendelkező Vitaflorát. Évente 120 ezer tonna gabonát dolgoznak fel. Üzemileg követik a trendeket, a piaci igényeket, és ehhez igazítják termékskálájukat. Öt éve a nagy üzletláncok igényeihez igazodva mennyiségfejlesztést végeztek, hogy partnerek tudjanak lenni azon vevőkörnek, akiknek nincs megfelelő kapacitású beszállítójuk.

 

 

Nyitás az egészség felé

„Az utóbbi néhány évben észleltük, hogy a fogyasztók mást keresnek, sokkal inkább az egészséges életmód felé fordultak, ami a táplálkozásban is megnyilvánult. Keresettek lettek a teljes kiőrlésű lisztek, rozslisztek. Idén különleges kész lisztkeverékeket dobtunk piacra, amivel azon fogyasztóknak próbálunk kedveskedni, akik szeretnének otthon, saját maguk különféle péksüteményeket készíteni, ugyanakkor nem biztos, hogy elég idővel és tapasztalattal rendelkeznek, hogy mondjuk nyolcfajta alapanyagot összeválogassanak, és napokig kovászt kelesszenek” – mondja Varga Levente.

Természetes alapanyagokból készült egészséges termékeket vittek piacra. Tavaly óta öt termékcsaládot kínálnak. A Classic termékcsalád a régi, jól ismert liszteket tartalmazza, az Active azoknak segít, akik kalácsot, kenyeret vagy pizzát sütnének, és a jelzésből már tudják, melyik lisztfajta való az egyes péksüteményekhez. Mindezt a csomagoláson lévő egyszerű ételrecepttel is segítik. A Natural termékcsalád a teljes kiőrlésű liszteket (tönkölylisztet, rozslisztet, búzalisztet búzacsírával együtt) és a grahamliszteket foglalja magába. Az All In termékcsalád egy teljes receptúrát tartalmaz. Kényelmesen lehet vele dolgozni, mivel csak vizet kell hozzáadni – magyarázza Varga Levente. Az ötödik termékcsalád pedig Premium néven fut, ami a búzacsíra, a stabilizált búzakorpa vagy búzadara, amiket kisebb mennyiségben használnak az emberek, ugyanakkor roppant egészségesek és ízesek. „Úgy tapasztaljuk, hogy a vásárlók egyre céltudatosabbak, egyre többen odafigyelnek a minőségre és az összetevőkre.”

 

 

Leginkább a régiós piacot célozzák meg, de termékeik nemcsak Szlovákiában, hanem a környező országokban is megtalálhatók. Több gútai boltban is kaphatók lisztjeik – például a lapunkban is bemutatott Georgina kézműves sajtok és borok boltjában. Saját termékboltjuk sajnos nincs, ám Gútán, a Vasút sor 11 szám alatt található üzemükben igény szerint nagyobb tételben lehet vásárolni.

Borka Roland
Fűri Gábor felvételei

Forrás: www.deltakn.sk

 

 

 

'Fel a tetejéhez' gomb