InterjúKözigazgatás

TÓTH CSABA: Gútáért szeretnénk dolgozni

A vadászat a legkedveltebb szabadidős tevékenysége, de szereti a jó, minőségi zenét is, ezért tagja a Gútai Jazzbarátok Körének, egyébként fuvarozással foglalkozik, sőt a pannonhalmi bencés apátságnak az ásványvizét is ő forgalmazza, a ZELOSERVIS cég ügyvezetője. Ha jó a kommunikáció az emberek között, sok minden megvalósítható – vallja. Tóth Csabával beszélgettünk.

Pozsonyba jártál Gimnáziumba, a Duna utcára. Miért éppen a pozsonyi magyar gimit választottad?

A nővérem is odajárt, ő is matematika osztályba járt, én is, tehát már volt a családnak a sulival kapcsolata, anyu is támogatta a döntésemet, mert ő abban az időben sokat volt Prágában, ott voltak üzleteink, csak hétvégén volt itthon, Pozsonyban pedig kollégiumban lakhattam. Érettségi után nem akartam tovább tanulni, úgy kezdtem el a nyári szünetet, hogy nem tudtam, szeptemberben mit fogok csinálni, májustól itthon voltam, júliusban még tudtam jelentkezni a nagyszombati egyetemre, gépészetre, de az annyira nem érdekelt, egy év után átléphettem üzleti gazdaság szakra, az érdekesebb volt. A főiskola után elkezdtem vállalkozni, megkedveltem a vadászatot, sokat utaztam, felfedező utakra szerettem járni: Európába, Oroszországba, Marokkóba, Jordániába és sorolhatnám, és vadász szafarikra is jártam.

A Gútai Jazzbarátok Körének is tagja vagy.

Szeretem a jó zenét, szeretek a barátaimmal koncertekre járni, főleg, ha minőségi zenéről van szó, a jazz ilyen. Örültem, mikor a Leczkési Sanci és a Harsányi Tomi kitalálták, hogy szerveznének egy jazz klubot, lenne-e kedvem csatlakozni, és én örömmel társultam, mert azt gondolom, hogy Gútán is lehet a jazznek közönsége. Tudunk támogatni tehetségeket, olyan zenekarokat, fellépőket hívhatunk, akiket sose tudnánk máshol meghallgatni.

Évek óta részt veszel a közéletben.

Gyerekkoromtól ismerem a politikai csoportosulásokat, az új pártokat, eddig nem volt olyan csapat, amelyik mögé szívvel-lélekkel mögé tudtam volna állni, sokan azért lépnek a politikába, hogy maguknak csináljanak valamit, vagy karriert látnak benne. A hellóGútához én körülbelül 6 éve csatlakoztam, 4 éve veszek részt aktívan a munkájukban. Én úgy látom, most van egy Csapat, akik dolgozni szeretnének, Gútáért tenni. Egyet értek a nézeteikkel, látom bennük a tenni akarást, a lendületet. Azt mondom, aki bennem bízik, bízzon meg Forró Tiborban is. Gútáért szeretnénk dolgozni, nem magunkért. Nagyon tetszik a tenni akarásuk, az önzetlen segítségnyújtásuk, amit a DögösSprinttel is bizonyítanak.

A Magyar Asszonyok Ligája az Év embere kitüntetéssel köszönte meg munkásságodat.

25 évig segítettem a MAL munkáját, amivel tudtam, a devecseri katasztrófakor az én autóimmal vittek segélyszállítmányt, kétszer voltunk Böjte Csabánál, a MAL által gyűjtött adományokat vittük, a kárpátaljai árvízkor segítettem a fuvarozás megszervezésében, tehát a karitatív tevékenységem elismeréseként kaptam meg az Év embere címet.

Akik ismernek, tudják, hogy szabadidődben vadászol. Mit jelent Neked a vadászat?

Már majdnem 30 éves voltam, mikor elkezdtem. A sportlövészet, a galambvadászat, érdekelt igazából, de abban az időben könnyebb volt vadásszá válni, mint sportlövésszé. A vadász kurzus alatt előjöttek emlékek. Miután levizsgáztam, ismerősök elhívtak vadászni, kiültem egy lesre és teljesen visszajött a gyerekkorom, az illatok, a növények, az állatok, annyira megtaláltam benne magam, hogy ez lett a kedvenc időtöltésem a munka után. Itthon is tagja vagyok a vadásztársaságnak, már 6 éve. Egyébként vadőr is vagyok. Azon kívül van egy vadászterület (revír), Rimaszombat mellett, ahol állandó vendég vagyok már 8 éve, nagyon jó barátaink vannak ott, segítünk ez etetésben, les építésben, terület kialakításban és ennek fejében vadászhatunk náluk, mint vendégtagok.

Külföldi vadászatokon is részt veszel?

Vannak külföldi szafarik, 1-2 évente, attól függ, hogyan engedi az idő, vagy a pénz. Hogy ezeken mire vadászunk a hely határozza meg, Afrikában antilop fajtákra, vagy bivalyra, Kirgíziában hegyi kecskékre vadásztunk, Oroszországban süketfajd, nyírfajd vadászaton voltam.

Sok gazda, akinek kukoricája van, panaszkodik, hogy sok a kár, amit az állatok okoznak? Hogy működik, felhív a gazda és szól, hogy itt egy vaddisznó, gyere, lődd le!

Ez egy nehéz dolog, ebben talán sosem lesz igaza senkinek. De mint az élet többi területén, itt is igaz, kommunikációval sokat tudunk előre lépni. Ezt úgy hívják, hogy vadkár elhárítás, amit közösen, a termelővel, a gazdával tudunk csak megoldani, aki együtt tud velünk dolgozni, annak a minimumra tudjuk csökkenteni a vadkárát. A gazdának is be kell tartani a törvényileg előírt óvintézkedéseket. Esetleg egy védősáv elhagyásával az erdősáv és a kukorica között, ahol lehetősége van a vadásznak sétálni és megakadályozni, hogy az a vad beleköltözzön a vetésbe. Vaddisznó károkról beszélnek a gazdák, mi meg az őzállományunk káráról beszélünk tavasszal, amikor a herét vágják, vagy zöld vágás van a gabonafélékben, ahol a kisőzek fekszenek és elkaszálják őket, néha akár 10-15 kisőzikét is, egy parcellán. Oda vissza károkat okozunk egymásnak akaratlanul, ahol van kommunikáció és együttműködés, minimalizálni tudjuk a károkat is, övékét is, miénket is.

Hogyan lehet ezeket a károkat csökkenteni?

Legnagyobb probléma, hogy a vadászokról a legtöbb laikusnak rögtön a lövés jut eszébe. A lövés az utolsó és csak egy tizedét jelenti az egész éves vadászmunkának. Elsősorban szezonja van mindennek, másodsorban meg van a módja, hogyan lehet vadászni, van, amit csak közös vadászat formájában lehet, van, amit egyénileg is lehet, szelektív kilövés is van. Nem úgy van, hogy, ami kisétál a bokorból, lelőjük. Kora ősszel el kell kezdeni az etetést, hogy a vad ne vándoroljon el, megtalálja a helyét, eleség közelében, nyáron itatással kell foglalkozni, a les és a sózók építése is nagyon fontos munka, hogy amikor jön az ősz, nekünk is legyen mit learatni. Akik a tradícióknak megfelelően űzik ezt a sportot, biztosan ugyanazt gondolják, mint én, a világ egyik legszebb életformája, de mondhatjuk, hogy az ember, amióta ember, azóta vadászik. Mi itt Gútán együtt dolgozunk a madárvédőkkel, a zöldekkel, a horgászokkal.

A gútai vadásztársaság mekkora területen „gazdálkodik”?

6740 hektáron gazdálkodunk, ennek a fenntartását, a vadászati jog megvásárlását nekünk kell kigazdálkodnunk. 2010-ben az árvíz megritkította az állományt, majdnem csak az egy tizede maradt meg az apróvad állományuknak, a nyúlnak és a fácánnak, de érdekes módon még az őzet is megritkította, és még mindig nincs annyi, mint kéne, hogy legyen, pedig tavaly szép szaporulat volt.

Nálunk nincs vaddisznó állomány, de az összes szomszédnak van. Egyébként a vaddisznó ellen is jó a madárijesztő, használt ruhát kell ráadni, hogy érezzék az ember szagot.

Amikor nem vadászol, akkor fuvarozol, vagyis abból élsz.

Nekünk a főprofilunk a zöldségkereskedelem, ebbe nőttem bele, anyukám is ezzel foglalkozott, én 2001-ben elkezdtem fuvarozással foglalkozni, és 2016-ig a főprofilunk a fuvarozás volt, egész Európában, expressz szállítmányokkal foglalkoztunk. Tehát 12-24 órán belül elértük egész Európát, leginkább Franciaországot, Németországot, Spanyolországot, furgonokkal és a 3,5 tonnás teherautókkal, mikor valaki valamit elront, nem állhat le a gyártás, és „tegnapra kérem” megrendeléseket szállítottunk. 2016. októberben váltottunk, akkor kezdtem élelmiszeriparral foglalkozni, saját pástétomot is gyártottunk, ezt tavaly eladtuk, két éve pedig elkezdtem a pannonhalmi bencés apátságnak a ásványvizét forgalmazni, annak a piacát építjük ki, és a mellé keresett termékeket, de mindig két-három lábon állunk. Van egy 450 négyzetméteres hűtőházunk, amibe bérraktározást is csinálunk. Vannak olyan termékek, amelyeket nem tárolunk, a termelőtől a vevőig visszük. A zöldséget egész évben tudjuk fuvarozni, télen hagymafélékkel foglalkozunk, azt csomagoljuk, a káposzta- és tökfélék februárig raktározhatók. 1997-ben kezdtünk áruházaknak szállítani, első szlovákiai beszállítói voltunk, hipermarketeknek.

Mikor jut idő a családra?

Sajnos a családalapítással egy kicsit elkéstem, 40 éves koromig szinte csak a vállalkozással foglalkoztam. Van egy élettársam Gabika és egy 19 éves neveltlányom, Réka, nagyon büszke vagyok rájuk.

'Fel a tetejéhez' gomb