Interjú

TÓTH PÉTER: Ha a megoldásra fókuszálunk, bármit el lehet érni

Szeret utazni és síelni, a munkája a hobbija, LAN partyt szervez, hogy néhány napig újra gyerek lehessen, a BC Knives kosárlabda klub aktív tagja, de nem kosarazik, inkább a szervezésben vállal szerepet, mert „láttam, hogy mennyi embert megmozgat és milyen sok örömet okoz a munkánk.”

Az Atech.netnél dolgozik, és azt vallja: „Megtanultam, hogy ha nem azon gondolkodik az ember, hogy mit hogy NEM lehet megoldani, hanem a megoldásra fókuszálunk, bármit el lehet érni.” Tóth Pétert kérdeztük.

Miért éppen a helloGúta csapatával indulsz a választásokon?

Forró Tiborral már gyerekkorunktól nagyon jó barátok vagyunk. Amikor a helloGúta létrejött én az első pillanattól kezdve ott voltam, és támogattam, ahol csak tudtam. A legtöbb eseménynél ott voltam, és szerencsére segíthettem a szervezésben is. Számomra a helloGúta filozófiája, tenni akarása az irány… Mindig örömet okoz, amikor visszagondolok az évek alatt sikeresen megrendezett akcióinkra. A DögösSprint dinamikus fejlődése a legjobb példa erre. De meg lehetne említeni az Ökonapot, a felújítási akciókat vagy gyűjtéseket.

Számomra mindig nagyon fontos dolog volt a környezetvédelem, és az hogy ne pocsékoljuk el az erőforrásokat. Városunkban sajnos nem rózsás a helyzet ezen a fronton. A helloGúta kezében látom Gúta sikerének a kulcsát.

Az Atech.net-nél dolgozol, mivel foglalkozol? Mivel foglalkozik a cég?

Asztalos szakmát tanultam Komáromban. Az érettségim a Gútai magániskolában szereztem. Ez idő tájt kerestek embereket a Nokiába. Fiatal pályakezdőként örültem a lehetőségnek. Operátorként kezdtem, telefonokat szereltünk össze és csomagoltunk. Nagyon gyorsan rájöttem, hogy számomra nem fekszik a „robot” munka. Mindig kerestem a lehetőséget a fejlődésre, tanulásra. Körülbelül 8 különböző pozícióban dolgoztam végül egész műszak logisztikai oktatója lettem. Itt jöttem rá, hogy kitartó munkával mindenki elérheti a célját.

6 éve egyik barátom szólt, hogy keresnek embert az ATECH.NET s.r.o. céghez. Szerettem volna itt dolgozni Gútán, ráadásul kiskoromtól érdekeltek a számítógépek. Lehetőséget láttam abban, hogy ebben a szakmában is bővítsem a tudásom. Itt, mint szerviztechnikus kezdtem, és pár évvel később pedig már én vezettem az üzletet, mint középvezető a cégnél. Nagyon változatos munka ez, nagyon élvezem. Bármilyen elektronikai berendezés, fogyóeszközök árusításával, szervizével foglalkozunk. Az új termékek mellett felújított számítógépekkel és notebookokkal is foglalkozunk. Tudni érdemes, hogy ezek a felújított számítógépek keveset használtak és a legmagasabb minőséget képviselik. Ezeket az eredeti ár töredékéért kaphatják meg nálunk az érdeklődők. Cégünk kis és nagykereskedéssel is foglalkozik, Európa több országába szállítunk Gútán felújított termékeket. Szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen dinamikusan fejlődő cégben dolgozhatok, és a munka közben sokat tanulok. Az üzlet mottója egyébként a “Megoldjuk”. Ez az, amit mindig szem előtt kell tartanunk. Megtanultam, hogy ha nem azon gondolkodik az ember, hogy mit hogy NEM lehet megoldani, hanem a megoldásra fókuszálunk, bármit el lehet érni. Az üzletben rengeteg különböző problémával találkozunk, mindenkinek igyekszünk segíteni. Évek óta én csinálom a közösségi oldalakon a kommunikációt a vásárlóinkkal. A marketing feladatokat is igyekszem teljesíteni. Ez a terület is nagyon érdekel. Folyamatosan változik, nincs megállás… Mindig igyekszem valami kreatívat kitalálni. Nem csak reklámozni szeretnénk. A vásárlók oktatása nagyon fontos számunkra. A mai digitális világban sokan lemaradtak és emiatt nem merik használni az új technológiák adta lehetőségeket. Nekik próbálunk segíteni.

Van még egy dolog, amit szeretnék megemlíteni. Cégünknek nagyon fontos a környezetvédelem, és mint a helloGútánál itt is megpróbáljuk kihozni belőle a maximumot. A boltban átveszünk bármilyen elektronikus hulladékot. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezek az eszközök ne a szemétdombra kerüljenek. Sokan nem tudják, de rengeteg nagyon veszélyes anyag található ezekben az eszközökben, ami a természetre nézve káros.

Azt írtad a facebookon, „Büszkévé tesz, hogy tavaly sikerült elnyerni Gúta legjobb sportrendezvénye díját a 10. BCK Streetball rendezvénnyel.” Miért tartod fontosnak, hogy legyenek hasonló sportesemények?

A BC Knives kosárlabda klubban is az első pillanattól benne vagyok. A fura dolog, hogy én nem kosárlabdázom aktívan, viszont a baráti társaságot, ami kialakult a klub körül imádom. Szerettem velük lenni így adta magát, hogy eleinte elkezdtem segíteni az rendezvényeken. Később igyekeztem minél nagyobb szerepet vállalni, mert láttam, hogy mennyi embert megmozgat és milyen sok örömet okoz a munkánk. A Gútai búcsúkor megrendezésre kerülő Streetball tornára minden évben több 100-an érkeznek játékosok és nézők. Vannak, akik az egész családjukkal érkeznek. Egész Szlovákiából és Magyarországról érkeznek csapatok. Szeretik Gútát. Nagyon fontosnak tartom, hogy azok, akik ide látogatnak, milyen gondolatokkal térnek haza a városunkról. Abban biztos vagyok, hogy a sport szeretete mindenkinek átmegy. Megfizethetetlen a mosolygós gyerekek arcát látni.

Utánozhatatlan érzés, amikor végzünk a SB kiértékelésével, és felbontjuk a pezsgőt Nagyon sok munka van mögötte és ekkor minden érzelem feltör. Fontos hogy népszerűsítsük a sportot. A mai világban nagyon könnyű elpuhulni. A számítógép és a telefonok nagyon passzívvá tették az embereket. Pozitív példát kell mutatni, és inspirálni kell másokat. Akár a sportra akár arra, hogy népszerűsítsék azt.

Szabadidődben mivel foglalkozol szívesen?

Szeretek utazni, és síelni. De a munkám és a számítógépezés a fő hobbim. Évente egyszer szervezünk egy ún. LAN party-t, ahol mindenki elhozza saját PC-jét és összekötjük őket egy hálózatra. Itt egymás ellen mérkőzünk meg különböző számítógépes játékokban. Ezt gyerekkorunk óta nem voltunk hajlandók elengedni, ez 2-3 napos akció szokott lenni és mindenki kicsit visszatérhet a gyerekkorba. Nagyon szórakoztató dolog, és vannak olyan ismerőseim, akikkel csak itt futok össze.

'Fel a tetejéhez' gomb