Interjú

KÁRPÁTY ERNŐ: Gútait az olimpiára!

Gútán rengeteg sportoló van, és az összlakossághoz mérten rendkívül kiemelkedő eredményeket érünk el, és nem csak egy sportágban, van mire büszkének lennünk. – vallja Kárpáty Ernő, az önkormányzat mellett működő sportbizottság elnöke.

50 év képekben c. kiállítás megnyitója  (Foto: Fűri Gábor)

2014-ben az önkormányzati választások után te lettél a sportbizottság elnöke. Milyen volt a munka? Látványosan fejlődött az átadó ünnepség színvonala, ahol a város sportolóit tüntetik ki.

Mikor négy éve elindultam a választásokon, nem voltak olyan ambícióim, hogy egy bizottság élére kerülök, mert tudtam, hogy egy bizottság élén olyan ember van, akinek már van tapasztalata, vagyis Gőgh Mihály. De a sors mégis úgy hozta, hogy én lettem a bizottság elnöke, korábban nem volt tapasztalatom, sem önkormányzati, sem bizottsági munkában, ezért elkezdtem utána járni. Szerencsére Gőgh Mihállyal nagyon jól meg tudtunk mindent beszélni az elejétől kezdve, rengeteget segített és ellátott tanácsokkal, nagyon rugalmasan együtt tudtunk dolgozni. A bizottság összeállt, fiatalos bizottság volt, és mindenki a maga területén szakember, nagyon konstruktív javaslatokat tudtunk megfogalmazni a 4 év alatt.

Fontos téma volt, hogyan tudunk bizonyos eseményeket, amelyek már korábban is működtek Gútán megreformálni, az első, amit megkaptunk, ahogy képviselő lettem, a legjobb sportolók kiértékelése. Volt egy régi rendszer, fel volt állítva egy sorrend, első, második és harmadik legjobb sportoló, 15 év alatt és 15 év fölötti korosztályban. Ezt a rendszert a bizottsági tagok javaslatára átalakítottuk, arany, ezüst és bronz sávba soroljuk őket. Egy sávban lehet több sportoló is, nem kell összehasonlítanunk például a focistákat a dzsúdósokkal, mert nehéz, teljesen más a csapatsport, mint az egyéni sport, más ligákban vannak, más számít jó eredménynek. Reálisabban tudjuk értékelni a sportolóinkat. Nem kell egy győztest hirdetni, a sportoló elismerést kap a várostól, amire úgy kell tekinteni, hogy ez motiváció legyen a többieknek is, ők is oda akarjanak kerülni, én is része legyek az ünnepnek. Ezért jött az ötlet, hogy alakítsuk át a kiértékelést. Kezdtünk vendégeket hívni, műsorvezetőket kértünk fel, kétnyelvűen tartani az egészet, eljutottunk a 4 év alatt olyan szintre, hogy idén már igazi show, egy gála lett az díjátadó, színvonalas fellépője is volt: az Acapella For You, japán kardbemutató is volt. Dinamikus műsort hoztunk létre, ami kilépett abból a régi merevségéből, ami volt neki. A bizottság is büszke volt az egészre, közös munka volt. A gála színvonalát szeretném növelni, mert van mit javítani rajta. A sávrendszernek egyébként nagyon pozitív a visszhangja, elkezdtünk új dolgokat is bevezetni, például az adott év legjobb sporteseményét is díjaztuk, ami azért fontos, mert nagyon szép sporteseményekre kerül sor a városban, és ezek nem voltak megfelelően értékelve az önkormányzat részéről.

A sport bizottság nehezen hasonlítható a többiekhez, mivel mi eseményeket szervezünk, benne van a plusz munka, sokan szabadságot vesznek ki arra, hogy ott lehessenek a városi sportnapon, vagy a gálán, ezért nagy köszönet nekik.

Sportolók kiértékelése

Van egy sportnap a városban, az iskolásoknak. Miért fontos, hogy legyen egy ilyen rendezvény, ahol a diákok mozoghatnak?

A sportnapot a gyerekeknek szervezzük, köszönöm az iskoláknak, hogy ebben mindig partnerek, mert ők is rájöttek, hogy a sport nagyon jó hatással tud lenni a tanulmányi eredményekre is, erősíti az odafigyelést és koncentrációt. A sportnapot is egy kicsit átalakítottuk, új sportágakat vezettünk be, próbáltunk egy rangot, adni neki, hogy szeressenek ott lenni a gyerekek, központosítottuk egy kicsit, vagyis a sportcsarnok körüli sportpályákra tettük az egészet, egy helyen legyenek, tudjanak szurkolni egymásnak. Aki ott volt a futáson például, a kicsik nagyon lelkesen drukkoltak egymásnak, öröm volt hallgatni őket. Olyan sportokat is kipróbálhattak, amit máskor nem tudnak. Bevezettünk egy vándorkupát is, adott évben rákerül a nyertes iskola neve, most már négy név van rajta, idén a szlovák iskola nyerte. Szinte minden évben más nyert, de a sporthoz hozzátartozik a győzelem, az öröm és a csalódás is, mint az életben mindenhez. A sportnapot a bizottság összes tagja nagyon szereti, mert gyerekek között lehetünk, és látjuk az örömet az arcukon.

Városi sportnap – kiértékelés

 

Az elmúlt években különböző munkálatok zajlottak a sportcsarnokban, a világítás, a szociális helységek, a fűtésrendszer de várat még magára biztosan a tető.

Négy évvel ezelőtt nagy szívfájdalmam volt a sportcsarnok rossz állapota, az első amivel elkezdtünk foglalkozni az öltözők és a szociális helységek, mert azok nem voltak megfelelőek a mai kor követelményeinek higiéniai szempontból. Ezt elkezdtük a bizottságon tárgyalni, bevittük az önkormányzati ülésre, és odáig jutottunk, hogy a rövidtávú fejlesztési terv keretein belül sikerült rá pénzt félre tenni, drágább lett, mint terveztük, sok plusz munka lett elvégezve, az eredmény viszont ott van, két WC fel van újítva és az öltözőknek az egyik fele, ablakokkal együtt. Sikerült a fűtésrendszert felújítani, most a világítás van soron, egy korszerű világítást kell kapnia a sportcsarnoknak, mert az sem felel meg a kor követelményeinek, ezeket elvileg november elején felszerelik. Most apróságnak tűnik, de örök probléma volt, hogy nem volt hangosító rendszer a csarnokban, tehát hangfalak és mikrofon, ezt sikerült megoldanunk. Várat magára az öltözők többi része, szeretném az ajtókat és ablakokat is kicserélni. Tudom, hogy a sportcsarnok öreg, sokan mondják, hogy ebbe már nem kéne invesztálni, de kell, mert nagyon sok féle sportot űznek  Gútán. Prioritásunk egy új sportcsarnok, de ezt is meg kell hagynunk, hogy az edzések megfelelő számban lehessenek Gútán, a teremfocinak is hely kell, a kerékpárosoknak is, a kéziseknek is. Szerintem, az egész önkormányzatnak az kell, hogy legyen a prioritása az elkövetkező 4 évre, hogy legyen egy új sportcsarnok a városban.

Gútán rengeteg sportoló van, és az összlakossághoz mérten rendkívül kiemelkedő eredményeket érünk el, és nem csak egy sportágban, van mire büszkének lennünk.

Díjátadó – birkózó verseny

 

A sportcsarnok mellett ott a futópálya is, arra is rá férne a felújítás, ennek ráadásul a búcsúi forgatag sem tesz jót.

Megoldást kell majd ott is találni, ha ott egy sportközpontot akarunk létrehozni, embereknek rekreációs sportra, és lesz ott játszótér is, akkor a tér a vásári körhintákra csökken. A futópályára salakot már nem tennék, gumipályát tennék, egy 200 méteres 4 sávos pálya szépen elférne ott. Kültéri edzőterem is van, a helloGútának volt rá egy pályázata, ma is használják, a futópálya sarkában található, a Rákóczi iskola felé, 2015-ben épült, de látjuk, hogy fel kell majd újítani, mert használják, de ezt mi polgári társulásként megoldjuk.

Van egy városi strandröplabda pálya, azt is minden évben rendbe kell hozni.

A strandröplabda, mint sportesemény a gútai embereknek szól, üzenet mögötte az, hogy fel tudjuk hívni a figyelmet a gútai strandra, mert a környékbeli falvakban mindenhol működik már valamilyen szintű strand a Vág-partján. A sportbizottságban ezzel is mindig foglalkoztunk, a területet minden évben rendbe kell tetetni, Gőgh Misivel és Forró Tiborral ezt eddig mindig megoldottuk, volt, hogy saját pénzen, volt, hogy támogatókat kerestünk rá, hogy hozzunk oda homokot, egyenesítsük ki a pályát, takarítsuk el a szemetet, sajnos, rengeteg szemét van ott. Nem tudtunk még eddig arra szintre jutni ezzel a stranddal, hogy a költségvetésbe belekerüljön egy tétel ennek a karban tartására. Volt, mikor Lengyel István és a Gutte s.r.o tette rendbe a területet, volt mikor Marosi Szili, Fekete Ede és a Mihalics Sanyi is besegített, ha ők és Gőgh Misi nem lennének, akkor a jelenlegi állapot sem lenne meg. A röplabda annyira népszerű lett, hogy most már két pályán játszunk, Komáromból és a környező falvakból is járnak csapatok. Nagyon szép a Vág-part, minimális infrastruktúra kellene oda, a szezon 8 hétvége, meg lehetne tölteni élettel.

Strandröplabda torna 2018

Egy kicsit tekintsük el a sportbizottságtól. Sikerült a városházán elérni, hogy az ügyfelek bankkártyával is tudjanak fizetni a pénztárban.

Nagyon sok javaslata volt a frakciónknak, amivel segítettük a lakosokat, vagy az önkormányzat munkáját, számomra egy modern városi hivatal úgy néz ki, hogy belép a 21. századba, elkezdődik a digitalizáció, digitális önkormányzat kiépítése már megkezdődött, köszönhetően Angyal Tamás és Forró Tibor képviselő-társaimnak, és a többieknek, akik megszavazták a megfelelő összeget rá, ezt még fejleszteni kell. Az egész világ úgy fejlődik, hogy ahol lehet, a kártyás fizetést részesítsük előnyben, a lakosságnak ez szerintem elég nagy segítség.

A képviselők digitális formában kapják meg az anyagokat, ennek a következő lépése, és ebben a városvezetésnek és a hivatalnak nagyon együtt kell majd dolgozni, hogy a városlakók a problémáikat, panaszaikat, ügyeiket, kérvényeiket elektronikus formában is el tudják juttatni a hivatalba, és elektronikusan kapjanak rá választ, ez a jövő, ebben fejlődnünk kell, természetesen betartva minden törvényi hátteret.

A kommunikációnak a hivatal és az emberek között is rugalmasabbnak kell lennie, és ennek lehet egy ilyen folyamata, hogy tudjanak digitálisan is kommunikálni az emberekkel, mert a fiatal és közép generáció már interneten szeret sok mindent intézni.

A városban hamarosan a Slovak Telekom kiépíti az optikai kábel-rendszert, a munkából te is kivetted a részed.

Amikor ez a téma szóba került, a Telekomnak a céges ügyfeleivel foglalkoztam, ott kapcsolatba kerültem a fejlesztőkkel és jelezték, hogy bizonyos pénzcsomag lesz hálózat építésre a következő 6-7 évben, ez volt kb. 3 éve, kértek tőlem a Komáromi-járásból egy állapot felmérést, hogy milyen a konkurencia, hogy állunk hálózatban, ezt elkészítettem, elküldtem. Gútát külön kiemeltem, másnap felhívtak, hogy jó analízist küldtem, és akkor elindult egy folyamat, a tárgyalás a városi hivatallal, hogy szeretnénk ezt az optikai hálózatot. A befektetés a Telekomnak, több mint egy millió eurójába fog kerülni, a városnak pedig semmibe, a lakosság részéről fog kelleni egy kis türelem, mert az optikai kábeleket le kell fektetni, ásni fog kelleni. de ez 40-50 éves befektetés. A hálózatot a Telekom fogja építeni, de nemcsak a Telekomnak szól, mert ezt kötelezően bérbe kell adni a többi szolgáltatónak is, ez egy infrastrukturális fejlesztés. Jelenleg az engedélyeztetés folyik, jövőre pedig elkezdődik az építkezés.

Foto: Fűri Gábor

 

Mit adott Neked az elmúlt 4 év?

Motivációt ebben nehéz találni, ha az ember nincs hozzá szokva ahhoz, hogy a közszférában milyen nehézkesen mennek a dolgok, sok türelemre van szüksége. Sok kompromisszum kell, azokat meg kell tudni kötni, frakción belül, önkormányzaton. Szerintem, az önkormányzati munka legnagyobb része a kompromisszumkeresés, és ha minden oldalról meg van, akkor minden jól működhet. Annyi munka van ebben a 4 évben, hogy napi szinten plusz 4 órát lehet számolni, nehéz, mert ezt az időt a családomtól, a gyermekemtől veszem el, próbálom ebben is megtalálni az egyensúlyt, de sok mindent azért is csinálok, hogy a gyermekem egy élhető, szép kisvárosban nőhessen fel. Abigél most már 3 éves, Niki az anyukája, nagyon türelmes volt velem, ezt köszönöm neki. A sportbizottság elnökeként rengeteg sport rendezvényen voltam, szinte minden hétvégére jutott valami. Az elmúlt 4 évben megismertem a klubokat, a tagokat, a vezetőket, a gondjaikat, örömeiket. Ha már tudom, mik a problémáik, hatékonyan tudjuk oldani a helyzetüket. Ott lehettem azon a gyűlésen, ahol a két karate klubból egy lett, elmerték mondani a gondjaikat. Érzem, hogy bizalommal fordulnak hozzám, és ezért hatékonyabban tudok nekik segíteni. A versenysportolóinkra nagyon oda kell figyelni, menedzselni kéne őket, egy sport osztálynak is meg lenne szerintem a létjogosultsága valamelyik iskolában, ez a jövő zenéje. Milyen jó lenne, ha lenne gútai olimpikonunk. Ifjúsági olimpián már vettek részt gútaiak, a dzsúdósok, felnőtt olimpikonunk még nincs, legyen ez egy cél, Gútait az olimpiára!

Abigél

Kiemelt szerepet tölt be az életemben maga a judo, a klubnak én vagyok az elnöke, aktívan az edzéseket nem én tartom, a vezetőedző a Vincze Feri Bácsi, Decsi Attila, Szabó Róbi és részben Benyó Viktor és tartják az edzéseket. Nagyon jó az együttműködésem Decsi Attilával, aki a klub alelnöke és pénztárosa egyben. Minden kérdéskörben jól együtt tudunk dolgozni. A versenyszervezés is tökéletes, a gútai nagydíjunkon ugrásszerűen megnőtt a résztvevők száma, 250-280 résztvevőnk van, ez csak diákkategória, nem fér be több sajnos a sportcsarnokba.

Gútai az ifjúsági olimpián (foto: Fűri Gábor)

 

'Fel a tetejéhez' gomb