Régió

Újabb mérföldkő az új Duna-híd építésénél

A víz fölé ért az új Duna-híd pilonjának építése – a 3. jelű, mederben található pillérből emelkedik ki, építése folyamatban van. A szlovákiai oldal három pillére már elkészült.

Az épülő híd dél-komáromi látogatóközpontjában tartott múlt heti sajtótájékoztatón az építők és a beruházó képviselői közölték, jelenleg a magyar oldali 1. és 2. jelű, valamint a Duna közepén levő 3. jelű pillér építése zajlik. A 3. és 4. pillérek között megépített ideiglenes szerelő jármon az összesen 36 elemből álló hídpálya 12. eleme is beemelésre került. Már a merevítő tartók teljes mennyiségének az egyharmada a helyszínen van.

Elhangzott, folyamatos a gyártás az acélszerkezeti gyártóüzemekben, a csepeli előszerelő telepen pedig megszakítás nélkül folyik a hídpálya elemek összeállítása/hegesztése és a festése is – ezeket a munkálatokat a Hódút Kft. végzi. Az acélszerkezetek kétharmadát legyártottuk, a helyszíni összeszerelő munkálatok 35 százaléka készült el – mondta Szücs Tamás, a vállalat ügyvezető igazgatója.

A Duna medrének közepén megépített 3. jelű pillérből kiemelkedő pilon, amely a kábelek segítségével tarja a hidat, 95 méter magas lesz. A pilon alsó részének 11 eleme már beemelésre került, ezek mind a 3. pillér belsejében találhatók, végleges állapotban nem lesznek láthatók, mert bebetonozásra kerülnek. A további 35 pilon elemet a Dunán levő pontonokon állítják össze, úgy, hogy két elemet előre összehegesztenek, utána emelik a helyére. A pontonon most összeállítás alatt levő darabok már – a végleges állapotban – a pilon látható részének első elemei lesznek.

A magyar oldali 1. jelű pillér – amely a hídfő – felmenő falának betonozása megtörtént, az elkövetkezendő hetekben a hídfő építése folytatódik. A 2. pillér felmenőfalának betonozása is megkezdődött a múlt héten. Az északi oldalon lévő 6., 5. és 4. számú pillérek – melyek közül kettő a szárazföldön található – már megépültek.

Sal László, az A-HÍD Zrt. vezérigazgatója közölte, az új komáromi Duna-híd minden támaszának cölöpözése elkészült, beépítettek 1259 méter cölöpöt. „A híd építése során 15.000 m3 szerkezeti betont fogunk felhasználni. Nagyon jól haladnak a munkálatok, eddig már 11.000 m3-t építettünk be.” Várhatóan 2020-tól használhatják a közlekedők a hidat.

Az új komáromi Duna-híd kivitelezését a H-M Dunahíd Konzorcium végzi nettó 91,199 millió euró értékben. A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium és a szlovák Közlekedési és Építési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Szlovák Közútkezelő Társaság (SSC) beruházásában, uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg. A projekt teljes költségeinek közel 85 %-át a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatási alap finanszírozza.

(cs)

(Forrás: http://www.deltakn.sk, A cikk a Delta december 18-i számában jelent meg.)

(fotók: NIF)

'Fel a tetejéhez' gomb