AjánlóUtcakép

BARKÓ BARBER SHOP: Kávét, üdítőt? Milyen frizura lesz?

Kiváltságos szerep jutott nekem, mikor beléphettem egy barber shopba, vagyis egy igazi borbélyüzletbe, nem is akár hol, Gútán. A hírek egy kis városban gyorsan terjednek, ezért gondolom, senkinek nem árulok el újdonságot, hogy bizony nálunk is van már ilyen. És bizony az eredeti barber shopokba a nőknek tilos volt a belépés. Ma már ezt nem veszik olyan szigorúan, de én hiába kértem volna hajvágást…

A barber shopok kimondottan férfiaknak vannak, igazi borbélyműhelyek. Biztos vagyok benne, többen elgondolkodnak rajta, mitől más ez, mint egy fodrász, mivel ad többet? Ahogy már írtam: csak férfi vendégekkel foglalkoznak, mégpedig a legnagyobb alapossággal, ráadásul: a hajon kívül a szakáll, a bajusz és minden más arcszőrzet is „kezelést kap”.

Már mikor beléptem az üzletbe világossá vált számomra, hogy a hely nem hétköznapi, és itt valami mást is nyújtanak, mint a hétköznapi szalonokban. A vendéget nagy mosollyal fogadják, kávéval, üdítővel és sörrel kínálják.

Természetesen nem egyedül érkeztem én sem, míg az ügyfelet kiszolgálják én kérdezősködtem. A két srácon: Bencén és Rolin látni, hogy szeretik, amit csinálnak, úgy beszélnek a munkájukról, hogy abból kiderül, álmaik állását tudják magukénak. Kíváncsi voltam, mi a különbség a borbély és fodrász között.

A borbély borotvál is, a fodrász pedig csak a hajjal foglalkozik. Sajnos ma már iskolában csak fodrászatot tanítanak, a női frizurák kerültek nagyon az előtérbe, férfiből csak az alap hajvágást tanítják, borotválást például egyáltalán nem. Tanfolyamon vagy magán úton, videók alapján, tapasztalatszerzéssel sajátítják el ezeket a fortélyokat. Pozsonyban, Győrben Budapesten vannak tanfolyamok. – tudtuk meg a srácoktól.

Bence elárulta: többnyire még az emberek meg vannak ijedve a szakálltól, jobban csak a hajvágatáshoz vannak hozzászokva, de vannak olyanok, akik mindkettőt szeretnének. A férfi háromhetente jó, ha igazíttatja, a haját, vagy a szakállát. Természetesen a gyerekek haját is vágják, szoktak nekik mesét bekapcsolni, újdonság nekik is sokszor, hogy borbélyhoz jöttek.

A szolgáltatások között a sima hajvágáson és borotváláson, szakálligazításon kívül Apa – fia hajvágás is szerepel, és mint megtudtuk, ezt ki is használják az emberek. Előnye, hogy egyszerre készül a két frizura, nem kell egymásra várnia a családtagoknak.

A gútai shopot január 21-én nyitotta meg Marosi Szilárd, naponta 10-től vannak nyitva este 7-ig, szombaton reggel 9 és délután 3 óra között.

Bence egy éve végzett a gútai magániskolában, majd a pizzériában dolgozott. „Megkeresett Szili, hogy szeretne nyitni egy barber shopot, nagyon örültem neki, meg is egyeztünk, szeretek itt dolgozni”.

Roli Komáromba járt suliba, „praxoltam itt Gútán, onnan mentem Komáromba egy barber shopba, és Újvárban is dolgoztam barber shopban, tavaly decemberig, de utána kaptam ezt a lehetőséget, aminek nagyon örültem.” Roli szeret mintákat rajzolgatni, ami aprólékos munka, ezek szoktak félfejes, vagy egészfejes minták lenni, általában nonfiguratív, de van aki kép szerint kéri a mintát.

A gútai borbélyüzlet: a Barkó barber shop, ezért kíváncsi voltam, mit jelent a barkó.

A barkó egy szakállforma, mikor oldalt meghagyják hosszabbra és nagyobb bajusz tartozik hozzá, mint az Onedin család című filmben látható. Mostanában ez már nem divat, inkább borostásra vagy rövidebbre hagyják, erősebb kontúrral. Mostanában olyan nagyobb szakállat csak ritkán látni. – tudtam meg Bencétől.

Az pedig hogy kinek milyen gyakran jó ellátogatni frizura és szakálligazításra emberfüggő, attól függ, kinek milyen gyorsan nő a szakálla, de két hetenként jó kiigazítani, a borostát gyakrabban, hetente illik igazítani. A borostát géppel igazítják, a szakállt géppel és ollóval is lehet.

Érdekelt, mennyire jellemző hogy törődnek a férfiak a szakállukkal.

Van olyan, aki bejön és összevissza áll a szakálla és azt kéri, igazítsuk ki, de ma már jellemzőbb, hogy törődnek vele: sőt olajat és más kozmetikumokat is használnak rá.

Kíváncsi voltam, van-e olyan frizura, ami kihívást jelent, de azt mondták bármilyen hajat szívesen elkészítenek, van, ami időigényesebb, de egy sima hajvágás gyorsan megvan. Ha valaki csak igazíttat az egyszerű feladat. Mostanában a férfiak körében divat a kopasztól fokozatba fölfelé hosszabbodó haj, oldalra, vagy hátra fésülve. De fontos, hogy ha egy férfi kopasztól van nyírva, akkor két-három hetenként érdemes kiigazíttatni.

Megkérdeztem azt is, milyenek a szolgáltatások? A haj és szakáll vágáson kívül forró törülközős borotválás, fejmasszázs is várja a vendégeket.

„Hajat még most nem festünk, de rövid időn belül fogjuk, szakállat is festünk. A szakáll fetetésnek több oka is lehet: festethet azért mert őszül, vagy foltos. Szakállnál van fújatós festékszóró is, amivel foltokat lehet eltüntetni. Mi zselét nem használunk, pomádét használunk, ami viaszos egy kicsit, a zselé kiszárítja nagyon a hajat, hajlakkot akkor használunk, ha valaki nagyon kemény hajat szeretne.” – mondta Roli

Egy nap 7 ügyfelet tudnak kényelmesen ellátni. Amikor pedig nincs ügyfél, a fiúk akkor sem unatkoznak, mert olyankor rendet raknak, takarítanak, megbeszélik tapasztalataikat, vagy új eszközök után kutatnak az interneten. Például bővíteni szeretnék a szolgáltatások körét, és ehhez eszközökre van szükség, sok mindent viszont csak Amerikából tudnak megrendelni.

A fiúktól azt is megtudtam, jobban szeretik az aprólékos munkát, a gyors hajvágás géppel nem nagy kihívás. A fiúk szeretnek beszélgetni közben, azt mondják, sokkal jobb úgy dolgozni, ha az élet apró örömeit, vagy akár bosszúságait megosztják egymással.

További infó és bejelentkezés: Barko Barber Shop

vncs

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb