Régió

Egyre többen választják a magyar oktatást a külhoni régiókban

A Felvidéken 2010 óta nem csökken sem a magyar iskolaválasztók száma, sem a számaránya. Több felvidéki régióban egyértelmű növekedés tapasztalható.

A külhoni régiókban a következő hetekben kell döntést hozniuk a szülőknek arról, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják. Az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás. A családok gyermekük számára választhatnak szülőföldjükön magyar vagy államnyelvű oktatást. A magyar iskola jobb érvényesülést jelent, mert több tudást, több ismeretet nyújt, hiszen két nyelvet, két kultúrát tanít. A magyar iskola kialakítja a gyermek biztos identitását, ami abban segíti, hogy szűkebb és tágabb közösségében otthon érezhesse magát.

A Rákóczi Szövetség megígéri a szülőknek, hogy gyermekük magyar iskolába íratásakor egy jó minőségű iskolatáskát kapnak, valamint a szeptemberi tanévkezdést követően számíthatnak a magyar összefogást jelképező ösztöndíjra helyes és felelős döntésük elismeréseként.

Elindult a Szövetség Kárpát-medencei Mozgó Mozija is, amely áprilisig több mint száz településre jut el, kicsiknek és nagyoknak vetít magyar meséket és filmeket, az iskolaválasztást tematizáló kisfilmekkel együtt. A vetítések előtt és után színes programokkal és beszélgetéssel készülnek a szövetség munkatársai, hogy segítséget nyújtsanak a szülőknek az iskolaválasztáshoz.

A Kárpát-medencei Mozgó Mozi részletes programját, és következő állomásait a www.magyariskolavalasztas.hu oldalon olvashatják el.

A magyar iskolaválasztást népszerűsítő kisfilm: https://youtu.be/X7yE5vvx8bk

A Kárpát-medencei Mozgó Mozi programot népszerűsítő kisfilm: https://youtu.be/esf_3SqNn_w

'Fel a tetejéhez' gomb