Interjú

Szépen javul Lilike egészségi állapota! 9 hónappal a DGS Sprint után felkerestük a családot

 

Kilenc hónap telt el a legutóbbi DGS Sprint óta, melyen a gyermekbénulásban szenvedő Čizmár Lilikéért futottak a jótékonysági sportesemény résztvevői. A napokban ismét felkerestük a hároméves kislányt és anyukáját, Noémit, hogy meséljen az elmúlt hónapok eseményeiről és Lili egészségi állapotáról.   

A tavalyi év május 26-án megrendezett, 5. DGS Sprint jótékonysági sportesemény kedvezményezettje az akkor kétéves Čizmár Liliána volt, aki születése óta gyermekbénulásban szenved. Lili ikertestvérével, Emilyvel a vártnál korábban, a 31.hétben jöttek világra. A két kislány közül Emilyvel nem voltak komplikációk, Lili azonban már sajnos nem viselte ilyen jól a korai születést. A tavalyi DGS Sprinten végül több mint 8000 €-nyi összeg gyűlt össze, melyet teljes egészében a kislány családja kapott meg.  

Az elmúlt években Lili már több speciális terápián is részt vett, a jótékonysági futóverseny óta azonban több olyan kezelésen is részt tudtak venni, melyekre azt megelőzően nem volt lehetőségük.   

Az elmúlt egy évben rendkívül sokat fejlődött Lili állapota. Már szépen kúszik a hasán, karácsony előtt pedig már mondatokban kezdett el beszélni. A mozgás terén még vannak hiányosságok, de próbáljuk behozni. A Dögös Sprint adományainak köszönhetően az elmúlt egy évben több alkalommal is sikerült eljutnunk a dénesdtorcsmisérdi (Dunajská Lužná) speciális gyermek rehabilitációs központba. Itt különböző tornagyakorlatokon, napi masszázson és buborékfürdőn is részt vehetett Lili. Emellett a pőstyéni Adeli egészségügyi központba is eljutottunk két alkalommal két hétig. A torna és a masszázsgyakorlatok mellett itt oxigénterápián is részt vehettünk, valamint szépen szétmozgatták Lili bal kezét is, amit ezt megelőzően egyáltalán nem használt” – mesélt megkeresésünk során Noémi, Lili édesanyja.  

A család áprilisban újból a fent említett pőstyéni központba készül, de ezzel párhuzamosan más kezeléseken is részt vesz a kislány. Rendszeresen járnak Esztergomba a Dévény-tornára, ahol leginkább a nyújtógyakorlatokra koncentrálnak. “Először még ugyan végigsírta Lili a tornát, de mostanra már megszokta és mintha tudná, hogy ez jót tesz neki. Emellett speciális pedagógushoz is járunk, valamint felkerestünk egy logopédust is” – folytatta Noémi.  

 

Elmondásuk alapján márciustól egy új helyet és egy új módszert is kipróbálnak majd. “A következő hónaptól már kutyaterápián is részt fog venni Lilike. Miután a lányok betöltötték az egy éves kort, elkezdtünk járni lovagolni, így nem lesz számukra idegen az állatokkal való kapcsolat. A lovas foglalkozásokat mindketten nagyon imádták, a kutyusoktól viszont még mintha kicsit tartanának. De biztos vagyok benne, hogy hamar megbarátkoznak majd a kis állatokkal és nagyon hasznos lesz mindkettőjük számára a terápia” – tette hozzá az ikerpár édesanyja.

Noémi végül szeretett volna ismét köszönetet mondani a DGS Sprintnek, hogy Lili egészségi állapota ennyit javulhatott: „Köszönjük a futóverseny szervezőinek és a résztvevőknek az adományokat. A legjobbkor jött a segítség, és azt kell mondanom, nélkülük nem tartanánk ott, ahol most vagyunk“ – mondta búcsúzóul.

A DGS Sprint elnevezésű jótékonysági futóverseny az idei évben május 25-én kerül megrendezésre. A következő hetekben várhatóan több információ is napvilágot lát majd az eseménnyel kapcsolatban, így érdemes lesz követni portálunkat, illetve a DGS Sprint közösségi oldalát.

'Fel a tetejéhez' gomb