Régió

Szupermodern belgyógyászat Komáromban

Ünnepélyesen átadták a komáromi kórház teljesen felújított belgyógyászati pavilonját. Közel 5,2 millió euróba került a fejlesztés, a körülmények egy nyugat-európai kórházhoz hasonlóak a négyemeletes épületben. A belgyógyászaton kívül itt kap helyet az idősgondozó és a neurológiai osztály is. Nem mindennap történik ilyen magas színvonalú beruházás az egészségügyben.

Az ünnepélyes átadón Andrea Kalavská egészségügyi miniszter is részt vett. Beszédében kiemelte, Szlovákiában jó minőségű az egészségügyi ellátás, annak ellenére, hogy a külsőségek nem ezt sugallják. „Komáromban most a külső megjelenés is igazodik a minőségi egészségügyi ellátáshoz, a belgyógyászati pavilon kívül-belül megújult, új felszereléseket kapott“ – fogalmazott a miniszter.

A beruházás teljes költsége csaknem 5,2 millió euró, ennek nagyobb részét a komáromi kórházat működtető Agel csoport fedezte, de a kórház ingatlanainak tulajdonosa, Nyitra Megye Önkormányzata is hozzájárult a fejlesztéshez 875 ezer euróval. Az épület rekonstrukciója 4,6 millióba került, 662 ezret műszaki-egészségügyi eszközökre és gépekre költöttek, míg a kórtermek berendezése 200 ezer eurót emésztett fel.

A felújítás magába foglalta az ajtók, ablakok cseréjét, az épület hőszigetelését, az elektromos vezetékek teljes cseréjét, új padlózatot, hőszabályozást, klimatizáció kiépítését. Az összes helyiség teljesen megújult, a betegeket szolgáló szobák, kórtermek, a sürgősségi felvétel, a rendelők, az orvosok és nővérek szobái, a szociális helyiségek. Minden szobához külön fürdőszoba tartozik. Egy elektronikus információs rendszer is segíti a betegek tájékozódását, nagy méretű képernyők segítségével.

A megújult pavilonban a belgyógyászaton kívül az idősgondozó (geriátria) és a neurológiai osztály kap helyet. A földszinten lesznek a szakrendelők, a négy emeleten pedig a fekvőbetegrészlegek. Összesen 128 kórházi férőhelyet alakítottak ki az épületben – ezen belül az intenzív osztályon 10 ágy található. A várakozások szerint havonta több mint 400 beteget látnak majd el a belgyógyászati pavilonban, a korábban megszokotthoz képest sokkal komfortosabb körülmények között. Az egyes osztályok és rendelők néhány hét alatt, fokozatosan költöznek be az épületbe – tájékoztatott Miroslav Jaška kórházigazgató, aki szerint a belgyógyászati pavilon jelenleg minden tekintetben megfelel a 21. századi elvárásoknak.

Michal Pišoja, az Agel SK igazgatótanácsának elnöke úgy vélte, a komáromi kórház csoportjuk legdinamikusabban fejlődő egészségügyi intézménye. Emlékeztetett arra, hogy tavaly év végén üzembe helyezték a világviszonylatban is korszerű, CT-szimulátorral ellátott lineáris részecskegyorsító berendezést.

Bastrnák Tibor, a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke az átadó után arról beszélt újságíróknak, hogy hamarosan egy újabb, 11,2 millió eurós beruházás is megvalósulhat a komáromi kórházban, aminek nagyobb részét uniós forrásból fedeznék. Összekötik a sebészeti és a most átadott belgyógyászati pavilont, teljesen új sürgősségi felvételi részleget, valamint három új műtőt is kialakítanak – számolt be a képviselő, hozzátéve, sokat tett azért, hogy ez a fejlesztés is megvalósuljon.

Csaba Ádám

Forrás: www.deltakn.sk

(A cikk Delta június 4-i számában jelent meg.)

'Fel a tetejéhez' gomb