AjánlóEsemény

A generációk találkozója a malomnál: Kattancsfesztivál

Generációk találkozójaként hirdetik idén is a gútai Kattancsfesztivált, amely június 22-én, szombaton, kerül megrendezésre a vízimalomnál. Az egész napos program kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínál programot.

Reggel 8-tól lehet regisztrálni a versenyzőknek és árusoknak, 8-kor kezdődik a kattancs sütés, 8,30-tól kint lesznek az őstermelők és kézművesek, illetve halászlét is főznek majd 9 órától a malomnál.

A kapunyitás és a gasztronómiai versenyek hivatalos kezdete 10 órakor lesz, 11 órakor megnyitják a Gyerekparkot, 11,30-tól az alapiskolások és a művészeti iskola műsoraira kerül sor, délben nyilvános kóstolást szerveznek. Délután kettőkor Zoboraljáról a Ghymesi Igricek lépnek fel, háromkor pedig a ReDance táncklub. Fél négykor kerül sorra a gasztronómiai versenyek kiértékelése, ezt Mezei Ernő és cigányzenekara, valamint Vígh Valika nótaénekesnő szórakoztatják a közönséget. Este hatkor tombolahúzás lesz.

Este 7-től a túlontool rock zenekar lép fel, őket a Rubin zenekar követi egy utcabállal.

A rendezvény céljáról megkérdeztük a főszervezőket. Samu István elmondta: „Pontosan 4 éve egy olyan fesztivált indítottunk el, amely egyszerre szól a szórakozásról, hagyományőrzésről, családokról, találkozási pontról. Az eseményünk Gúta és Alsó-Csallóköz hagyományos kulturális és gasztronómiai szokásairól szól. Legfőképpen pedig a “Gúttai Nemzet” paprikás kattancsáról, egy gútaikumról. Nem sablon fesztivált szeretnénk csinálni, és a mostani sem olyan lesz, ha csak egy mód van, ugyanúgy, mint a fesztivál gasztronómiai részében, hogy a saját értékeinket jelenítsük meg, ugyanúgy a kulturális felhozatalnál is: mi nem kívánunk meghívni “kiégett magyar sztárokat”, hanem igyekszünk a mi tehetségeinket támogatni, a felvidéki művészeknek, zenekaroknak helyet biztosítani a népszerűsítésükre. Ezért lesznek a fesztivál kulturális programjában a helyi iskolák tehetségeitől kezdve egészen a már lassan egész Felvidék-szerte ismert túlontool-ig bezáróan gútaiak. Természetesen egész nap várjuk a családokat, mindenki megtalálja a neki való elfoglaltságot. Lesz gyerekpark, hagyományos hintákkal, népi játékokkal, csodás légvárral, kóstoló, felnőtteknek kézműves sör, Hölgyeknek “MaciFröccs” bodzából stb. és persze kattancs minden mennyiségben és változatban. Várunk mindenkit szeretettel és jó hangulattal.”

Pikáli Róbert a kezdetekről és a célok megvalósulásáról tájékoztatott. „Négy évvel ezelőtt a fesztivál születésekor, két dolgot szerettünk volna a szervező társaimmal elérni. Azt hogy a Gútai gasztronómiai hungarikumunkat minél többen megismerjék és generációk találkozója is legyen ez a rendezvény. Ha visszatekintünk az elmúlt 3 évre, akkor bátran állíthatom, hogy ez sikerült. Hiszem, hogy ez a szombati nap nagyon sok gútai polgár és a tapasztalatok szerint környező települések, külföldi vendégek számára is feltöltődést jelent, sok élményt és még több barátot. Mindenkit szeretettel várunk június 22-én a gútai vízi malomhoz, töltsünk el egy nagyon kellemes, élményekben gazdag napot. És öregbítsük Gúta városunk hírnevét, bizonyítsuk vendég szeretetét.”

vncs

Fotó: Kattancsfesztivál

'Fel a tetejéhez' gomb