AjánlóKultúraZene

A fesztiválok kedvence- Parno Graszt a gútai Hajómalom Fesztiválon

Miután nyilvánosságra került az idei Hajómalom fesztivál programja, pár emberben felmerülhetett a kérdés kik is ők és honnan jöttek? Egy világszinten elismert, autentikus cigányzenét játszó együttesről van szó. A Sziget Fesztiválról és a budapesti Kobuci kertből egyenesen Gútára, a Hajómalom fesztiválra hozzák zenéjüket, amely garantáltan mindenkit táncra perdít. Engedjék meg, hogy pár mondatban bemutassuk a Parno Graszt együttest és adjunk egy kis ízelítőt a szombati koncertjükhöz.

Parno Graszt azaz fehér ló. A névválasztásnál a fehér szín mint a tisztaság, a ló mint a szabadság szimbóluma vezérelte őket. A több mint harminc éves múlttal rendelkező zenekar alapfelállása szűken tíz tag, de a szabolcsi Paszab községben, ahol alakultak, a falu minden lakosa énekes és táncos is, ezért alkalmanként akár húszan is zenélnek  – mindannyian roma származásúak.

Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték azzal a céllal, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját. A Parno Graszt azonban nemcsak megőrzi ezeket az értékeket, hanem új szerzeményeikkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegeivel fejleszti is a néphagyományokat.

A zenekar hamarabb vált híressé külföldön mint Magyarországon.  A 2002-ben megjelent  Rávágok a zongorára című lemez óriási szakmai- és közönségsikert aratott,  7. helyen végzett az Európai Világzenei Ranglistán (World Music Charts Europe), ez más magyar együttesnek azóta sem sikerült. Ennek hatására a zenekar repertoárját az európai világzenei rádióadók folyamatosan játsszák. Zenéjük mára bejárta a világot, 2004-ben a BBC forgatott róluk filmet, 2008-ban Indiában kutatták zenei gyökereiket, 2009-ben pedig az Egyesült Államokban adtak 20 állomásos turnét. Ugyan ebben az évben Koppenhágában a világzenei szakma legfontosabb éves találkozóján, a World Music Expo-n (WOMEX) léptek fel.

A Magyarországi zenei véráramba a 2016-os A Dal döntője után kerültek be. Azóta már  magyar színpadokon is gyakori vendégek. Egyre nagyobb helyeken, egyre nagyobb közönség előtt játszanak, gyakorlatilag az összes fővárosi szórakozóhelyet meg tudjuk tölteni.

Ennyi nemzetközi és hazai siker után felmerül a kérdés, hogy hol szerezték a zenei ismereteiket? Oláh József, a zenekar vezetője így fogalmazott:

„Örömzenészek vagyunk, nincs képzett zenészünk, hál’ istennek. Mindenki a fülére meg a szívére hagyatkozik. Hétvégén leszakadt a tamburámról a húr, pedig játszani kellett volna a Quimbyt. A kezembe vettem egy gitárt, és néhány másodperc alatt kialakult. Nem tanultunk sem énekelni, sem zenélni. Mi csak csapatjuk.“

Forrás: hvg.hu

Fotó: Parno Graszt

 

 

'Fel a tetejéhez' gomb