AjánlóKultúraZene

Farkas Attila idén a népdalokat keresztezi a jazz-zel a Hajómalom Fesztiválon

A billentyűs jazz zenész, Farkas Attila nagy valószínűséggel nem ismeretlen a gútaiak, vagy a gútai rendezvényekre járók körében. Az évek során már számtalan koncertet adott fesztiválokon, szórakozóhelyeken és egyéb kulturális rendezvényeken. Leggyakrabban bandájával, a Farka Attila Jr. GROUP-pal lépett fel, Snétberger Toni, Lakatos Pecek Krisztián és Egri János Jr. társaként. De az idei gútai Nemzetközi Jazz Napon például a szaxofonos Sipos Dáviddal, valamint a komáromi Hodek testvérekkel, Dáviddal és Áronnal bűvölte el a közönséget. 

Augusztus 16-án, pénteken 17 órától viszont egyedül lép színpadra a II. Hajómalom Fesztiválon, “Gúta maga egy város” címet viselő műsorával. De egészen pontosan mit tartogat a hallgatók számára ez az egyszemélyes formáció és egyáltalán hogy fér meg egymás mellett a jazz és a népdal? – ezt kérdeztük Farkas Attilától. 

“A műsor címét a program helyszínének apropója adta, valamint az a gyönyörű dal, ami városunkról szól. Ezek után mondhatni nem is volt kérdés a produkció címe” – kezdett bele Attila. “Magában ez az egész népdal-jazz kombináció már egy különleges ötvözetnek számít. Ráadásul nem csak a közönség számára lesz újdonság, számomra is új élmény lesz. Viszont nem csupán jazzesebb bőrbe fog bújni egy-egy népdal, ugyanis több különleges feldolgozással is készülök az estére” – tette hozzá a fiatal zenész.  

Attila szerint ahogy sok különböző műfaj, úgy a jazz és a népdal is nagyon könnyen összegyúrható, ha gondosan nyúlunk hozzájuk: “Úgy gondolom, az összes műfaj megfér egymás mellett, hiszen mindegyik a zenét képviseli. Csak meg kell találnunk azt a pontot, ahol össze lehet kapcsolni a kettőt és akkor egy egészen új, jó esetben pedig egy csodaszép ötvözetet tudunk alkotni.”   

A fiatal jazz billentyűs már az előző évben is fellépett a Hajómalom Fesztiválon, igaz, akkor három zenész cimborájával állt színpadra. És bár nagyon jól érezték magukat tavaly, Attila bízik benne, hogy idén kegyesebb lesz vele az időjárás. “Tavaly kicsit esős napot fogtunk ki, de ezt leszámítva nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon örülök neki, hogy létrejött ez a fesztivál, hiszen nagyon sokszínű a műsor és teret ad a feltörekvő zenekaroknak is. Emellett pedig hűen népszerűsíti Gúta talán legszebb és leglátogatottabb turisztikai látványosságát, a gútai vízimalmot is” – folytatta a jazz-zenész.  

Attila a koncertek és a sikerek ellenére továbbra is szeretne tanulni és fejlődni, de emellett a fiataloknak is szívesen segítene a jövőben: “A jövőre nézve szeretnék minél többet tenni azért, hogy bekerüljek a híres jazz zenészek sorába és idővel azt a tudást, amit megszerzek, szeretném továbbadni a következő generációnak.” 

Végezetül pedig azt kérdeztük Farkas Attilától, hogy ha szabadon választhatna, ki lenne az a zenész, akivel egy színpadon zenélne jövőre a III. Hajómalom Fesztiválon? Kis meglepetésre Attila a világsztárok helyett régiónk egyik legismertebb zenészét nevezte meg: “Ha választhatnék, hogy a jövő évi fesztiválon kivel álljak egy színpadra, akkor mindenképp azt mondanám, hogy Lakatos Robival! Lehet jazz, klasszikus zene vagy akár magyar nóta, ő mindegyik műfajban rendkívül jártas. Szerintem egy olyan zenész, mint ő, hatalmas élményt tud nyújtani az embereknek” – mondta búcsúzóul Attila. 

Farkas Attila koncertjére pénteken (augusztus 16.) délután 5 órától kerül sor a II. Hajómalom Fesztivál részeként, a gútai malomnál. Az eseményre szóló napi belépőjegy ára 5 €, 15 alatt azonban ingyenes a belépés. 

 

Fotó:Farkas Attila

  

'Fel a tetejéhez' gomb