Régió

Szlovákiában elsőként Komáromban vezetik be az ingyenes városi tömegközlekedést

A képviselőtestület azután döntött így, miután megvizsgálta a tömegközlekedésből származó anyagiak alakulását. Évről évre kevesebben utaznak városi tömegközlekedéssel, amire a múltban az önkormányzat egyes kihasználatlan járatok törlésével reagált. A csökkenő utasszám miatt tavaly alig 40 000 euró folyt be a jegyeladásból,  miközben a tömegközlekedés teljes fenntartása 269 000 euróba került. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2018-ban 230 000 eurót fizetett a város önkormányzati pénzből a városi buszok üzemeltetésére. A növekvő kiadásokkal – különösen a járművezetők fizetésének növekedésével és a modern közlekedési eszközök beszerzésével – a jövőben ez az összeg növekedni fog és valószínűleg meghaladja a 300 000 eurót.

„A jegybevételek a komáromi városi tömegközlekedés üzemeltetésére fordított összegnek csupán a 10 százalékát fedezi. Ennél is fontosabb, hogy a város polgárai használják ki ezt a szolgáltatást. Ezáltal elérhetjük, hogy több ember hagyja otthon az autóját, amivel hozzájárulunk a környezet védelméhez, a parkolási helyzet javulásához, a forgalom sűrűségének és a dugóknak a csökkenéséhez. Ezenkívül segítünk a hátrányos helyzetűeknek is abban, hogy ingyen utazhassanak a munkahelyükre vagy iskolába. ” – fogalmazott Keszegh Béla Komárom polgármestere.

arriva.sk

A képviselőtestület 19 igen szavazattal fogata el az ingyenes tömegközlekedés bevezetéséről szóló javaslatot. Egyelőre nem lehet pontosan tudni mikortól válnak ingyenessé a városi buszok, vélhetőleg a jövő év első felétől. Előbb ugyanis le kell folytatni az üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzést majd aláírni a szerződést a nyertes ajánlattevővel.

Szlovákiában Komárom jelenleg az leső olyan város, amely ingyenes tömegközlekedést biztosít a lakosai számára. Magyarországon, Csehországban, Hollandiában és Észtországban már történtek hasonló kezdeményezések. Az összes esetben siker koronázta a projektet, ugyanis a hatására érezhetően csökkent a forgalom az érintett városokban.

Forrás: startitup.sk

'Fel a tetejéhez' gomb