Régió

Komárom városa teljes mértékben támogatja a petíciót

Nagy tempóban gyűlnek az aláírások a Vág-híd és az izsai körforgalom kapcsán. Az aláírásgyűjtés írásos petíciós támogatással is bővül. Komárom városa teljes mértékben támogatja a kezdeményezést, és több közéleti személyiség is csatlakozott a petíciós bizottság tagjaként.

Pár napja indult az az elektronikus petíció, amely a Vág-híd rossz műszaki állapota miatt kialakult elviselhetetlen torlódások és a balesetveszélyes körülmények kezelését követeli. A petícióban kérik a Vág-híd azonnali felújítását, továbbá körforgalom kiépítését az izsai és a hetényi letérőnél. A híd elhanyagolt állapota komoly torlódásokat okozott az elmúlt napokban, nyár óta a helyzet kezelése kaotikus és a nyilvánosságot alig tájékoztatják az illetékes szervek.

A híd kezelése a Szlovák Útkezelő Vállalathoz tartozik, amelynek illetékesei jelezték, hogy már 9-10 éve folyamatosan figyelmeztettek a híd rossz állapotára, azonban a közlekedési minisztériumban nem hagytak jóvá pénzforrást a felújításra. A rossz állapot miatt – átmeneti megoldásként – most készülnek alátámasztani a hidat, de a teljes felújítás sorsa még bizonytalan, csupán kampányígéretek szintjén zajlik.

A számtalan panasz után civil kezdeményezésként indult az aláírásgyűjtés Rozbroy Éva vezetésével. Az elektronikus petíción túl – melynek aláírói már 3 ezer felett vannak – írásos aláírásgyűjtés is indult. Ezzel kapcsolatosan egyeztetett a bizottság elnöke Komárom polgármesterével, Keszegh Bélával. „Minden segítséget megadunk a petíciós kezdeményezéshez, hogy felhívjuk az illetékesek figyelmét a helyzet komolyságára. Sajnos, Érsek Árpád közlekedési miniszter kerüli a találkozást a régió képviselőivel. Térségünkben a közlekedés fejlesztése szinte minden téren elhanyagolt, ami miatt most már minden járásbeli községre egyre nagyobb terhelés nehezedik. Szeretnénk, ha egy széles közösségi összefogással adnánk hangot ennek” – fogalmazott Komárom polgármestere. A város jogi segítséget biztosított az előkészületekben.

„A petícióban megfogalmazott fejlesztések nem csupán az egyre gyakoribb torlódásokról szólnak, hanem az emberek biztonságáról is, hiszen egyre gyakoribbak a balesetveszélyes helyzetek, nemcsak Komáromban, hanem a környező falvakban egyaránt. Az új Duna-híd átadása további forgalmat és terhelést generál, pedig már most is előfordulnak kilométeres sorok. Máshol autópályák épülnek és nagy közlekedési fejlesztések zajlanak, Komáromban viszont elmaradtak a felújítások. Sok ezer aláírással akarunk hangot adni az elégedetlenségünknek” – fogalmazott Rozbroy Éva, a petíciós bizottság elnöke.

A petíciós bizottság tagjai Ing. Domin István, MUDr. Ipóth Szilárd, Kárpáty Ernő, Dipl.s. Jancsóová Eva, Mgr. Orosz Örs.

A petíció teljes szövege:
„Mi, Komárom város és a környező települések lakosai a Szlovák Köztársaság Alkotmányának 27. cikkelye és a 85/1990-es számú petíciós törvény értelmében, az elviselhetetlen közlekedési helyzetre való tekintettel, az illetékes állami szervektől (mindenekelőtt a Szlovák Köztársaság Közlekedésügyi és Építésügyi Minisztériumától és a Szlovák Útkezelő Vállalattól) kérelmezzük a komáromi Vág-híd (63-025) azonnali megjavítását, valamint kérelmezzük az Izsáról Komáromba vezető bekötő útnál (A6 számú kereszteződés – az I/63, I/64 és III/1463 sz. utak kereszteződése) és a Hetényről a Komáromba vezető főútnál (A8 számú kereszteződés – az I/63 és II/589 sz. utak kereszteződőse) a körforgalmak azonnali kiépítését.”

(komaromonline.sk, forrás: kvh)

A nyomtatható petíció letölthető INNEN.
A petíciót elektronikusan pedig IDE kattintva lehet aláírni.

 

'Fel a tetejéhez' gomb