AjánlóGazdaság

Privát Szoba beharangozó: Felvidéki Nemzeti Tanács?!

Ezen a héten is megszakítás nélkül folytatódik a Privát Szoba online talkshow, újabb vendégekkel, és egy újabb érdekes témával. A téma nem más, mint a Felvidéki Nemzeti Tanács esélyeinek körüljárása. Mint köztudott, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának kezdeményezésére 2019. december 8-án, Érsekújvárban szabad beszélgetésre került sor, melynek célja a Magyar Tanács létrehozása volt. Ezen a találkozón sikerült felállítani egy olyan előkészítő bizottságot, amely a Magyar Tanács kialakításának módja mellet, azon szervezeteket kívánja megszólítani, amelyek közös akaratból alakíthatják meg a Tanácsot. De vajon azóta mi történt, mik a szervezetben rejlő lehetőségek, hogyan alakul a jövője? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről folytatnak eszmecserét az e heti meghívott vendégek:


Berényi József: Tanár, politikus, szakíró. Pozsonyban érettségizett a Duna utcai gimnáziumban. A pozsonyi Comenius Egyetem BTK-án szerzett magyar–történelem szakos diplomát. Több mint 30 éve a politikában tevékenykedik, volt parlamenti képviselő, a Csemadok országos választmányának főtitkára, a Magyar Polgári Párt titkára, az Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium tanácsosa, a Kormányhivatal régiófejlesztési osztályvezetője, külügyminisztériumi államtitkár. 2007-től az MKP elnökhelyettese , 2010 – 2016 között a párt elnöke. 2013-tól a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke.


Mikóczy Zoltán: Mérnök, üzletember, közéleti személyiség. A somorjai magyar tannyelvű gimnáziumban érettségizett, majd diplomát a Zsolnai Közlekedési és Távközlési Főiskolán szerzett. A rendszerváltozást követően sikeres üzleti pályát futott be, 1995-ben megválasztották a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökévé. Igazán ismertté a lósportba való beszállása tette, hiszen ő volt a többségi tulajdonosa annak az Overdose-ak, amelyet az utóbbi évek legsikeresebb magyar versenyző lovaként tartanak számon. 2009-ben két másik társával együtt Overdose segítéséért és neveléséért Parlamenti érmet vehetett át. A politikában több mint 30 éve van jelen, sokáig az Együttélés és az MKP berkein belül fejtett ki közéleti tevékenységet. 2019-től az Új Egység Mozgalom alelnöke.


Tokár Géza: Politológus, közíró. A komáromi Selye János Gimnáziumban érettségizett, majd mesteri diplomáját Pozsonyban a Comenius Egyetem bölcsészkara politológia szakán szerezte. Elsősorban pártpolitikákkal és komparatív politológiával foglalkozik. Iskolai
tanulmányai mellett diákkörökben is aktív, 2004 és 2006 között a Diákhálózat külügyekért felelős alelnöke, emellett részt vállalt a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klub újjászervezésében és a “Mák” c. diákújság szerkesztésében. Az  Új Szó napilapnál is dolgozik kommentáríróként, de rendszeresen publikál politikai jellegű cikkeket más fórumokon is. 2012-től a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szóvivője.

A műsort Samu István tanár, társadalomkutató, közéleti személyiség, egyben a műsor szerkesztője vezeti.
Facebook esemény: https://www.fb.com/privatszoba/posts/159486432235215

Varga Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb