Ajánló

Privát Szoba – 14. adás

Ezen a héten ismét a jól megszokott mondat (Közélet tabuk nélkül!) elhangzását követően újból elkezdtek forogni a Privát Szoba stábjának kamerái, és Samu István műsorvezető-szerkesztő 2 újabb vendégével (Bajcsi Ildikó és Nagy Olivér) belecsapott a lecsóba. Összesen két téma köré épült maga a beszélgetés: 1. Tetszhalott a felvidéki politika?,  2. Kifordult a világ?! – szexizmus.

Az első téma sikeredett hosszabbra. A tetszhalottságot a beszélgetésben résztvevők annak tulajdonították, hogy az itt élő magyarság csalódottsága nyomán süllyedt olyan szintre a felvidéki politikai elit, amilyenre. Mindez több okból kifolyólag is megközelíthető, de szerintük talán mindez annak köszönhető, hogy az elmúlt 30 évben a fő porondon szereplő politikai vezetők a szocializmus időszakából átvett megfelelési kényszer hatására nem álltak ki teljes mellszélességgel a magyar nemzeti igények mellett, és az idő előrehaladtával szép csöndben elvesztették a hitelüket. További problémának tartották a vendégek, hogy az újabb politikai nemzedék kinevelődése is folyamatosan elcsúszott, és mostanra a fiatalok majdnem teljesen elfordultak a közélettől. Szerintük a tetszhalott állapotra gyógyír lenne a heterogén állapot megszűnése mind a politikai, mind az értelmiségi körök terén.

A műsor második felében sem maradtak a nézők izgalom nélkül. A szexizmus kérdése került a középpontba, mely a jelenlévők szerint mostanság túlságosan is a közbeszéd részévé vált, és nagyobb reflektorfényt kapott a kelleténél. Szerintük az egyensúly is felborult, hiszen bizonyos szituációkat ok nélkül felnagyít a közvélemény, és ezzel egy végeláthatatlan hosszú negatív folyamatnak ágyaz meg, melynek a vége az, hogy bármilyen fontos társadalmi pozíciót betöltő személy akár egy egyszerű „popsi fogdosásért” rögtön elveszti addigi megbecsültségét tekintélyével együtt, és rásül a zaklató bélyeg.

Aki további részletekre kíváncsi, ezen a linken keresztül megtekintheti a május 21-i adást:

Varga Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb