Ajánló

Privát Szoba – Nemzeti identitástudat a Felvidéken

E héten egy téma köré fog felépülni az egész beszélgetés, ez pedig: Nemzeti identitástudat a Felvidéken. A résztvevők körüljárják, hogy a felvidéki magyarság lelki állapota milyen kondícióban van, mennyire kopott meg, a mai nemzedék tagjainak mennyire fontos az ősökhöz viszonyítva a nemzeti identitás kérdése, egyáltalán mennyire éreznek késztetést annak megőrzésére. Az e heti meghívott vendégek a felvidéki magyarságért tettek és kívánnak tenni a jövőben is, viszont olykor más-más szemléletet képviseltek egyes közéleti kérdésekben, így az e heti adásban akár egy igazi „pikáns” eszmecsere is létrejöhet, természetesen a modern vitakultúra keretei között. A meghívott vendégek: Fehér István, Forgács Attila.

Fehér István: tanár, iskolaigazgató, közéleti személyiség. Komáromban született 1960-ban, de gyermekkorát Bátorkeszin töltötte, itt végezte alapfokú tanulmányait is. Ezt követően a Komáromi Magyar Tannyelvű Gimnáziumban érettségizett, majd egyetemi diplomát Nagyszombatban szerzett, földrajz-orosznyelv és irodalom tanári szakon 1984-ben. 1981/82-ben fél évet Volgográdban töltött el az ottani Pedagógiai fakultáson. Az egyéves kötelező sorkatonai szolgálat letöltése után kezdetét vette pedagógiai pályafutása. Először általános iskolákban tanított Révkomáromban, illetve Bátorkeszin. 1989-től számítva 30 éven keresztül a komáromi Selye János Gimnázium földrajz szakos tanára volt. 2019-től Bátorkeszin a Kováts József Alapiskola igazgatójaként tevékenykedik. Fontos eredményeket szerzett pedagógusként, különösen a földrajz szakos versenyen diákjai által elért eredményekre a legbüszkébb, illetve arra, hogy hozzájárult tanítványai nemzeti identitástudatának megerősítéséhez, elmélyítéséhez. A közéletben is szerepet vállalt, a Csemadok komáromi alapszervezetének alelnöke volt évekig, ahogyan a járási vezetőség tagja is. 2011. szeptember 15-én visszavette az őseitől önkényesen elvett magyar állampolgárságot, magyar állampolgársági esküt tett, azóta különböző atrocitások érték. Egy leánygyermek édesapja.

Forgács Attila: politikus, önkormányzati képviselő, kultúraszervező. Bár Komáromban látta meg a napvilágot 1983-ban, mégis majdnem egész élete Gútához köti. A Komáromi Gépészeti Szaktanintézetben érettségizett. Felsőfokú tanulmányokat folytatott Tatabányán a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján marketing szakon és az ELTE Filmművészeti Karán kreatív producer és gyártásvezető szakon. Dolgozott többek között a Komáromi Jókai Színházban Tour Managerként, és 2015-2019 között a Gúta TV ügyvezető igazgatójaként. Számos nagysikerű akció megszervezésében vállalt szerepet, főként a 2010-ben életre hívott helloGuta polgári társulással, melynek egyik alapítója. Példának okáért közreműködött a Dögös Sprint, a Hajómalom Fesztivál nagysikerű rendezvények megvalósításában. Ezen kívül a felvidéki slam poetry egyik fő úttörője, a Contendo Kevert Harcművészeti Klub tagja. A közéletben is aktív, 2014 óta önkormányzati képviselő Gútán. 2020-ban a PS-Spolu Magyar Platformjának parlamenti képviselőjelöltje volt.

A műsorvezető-szerkesztő szerepkörben ezúttal is Samu István tanár, társadalomkutató.

Varga Dávid

'Fel a tetejéhez' gomb