Uncategorized @hu

Privát Szoba – 15. adás

Ezen a héten Fehér István és Forgács Attila Samu István műsorvezetésével körüljárták, hogy a nemzeti identitástudatot tekintve a Felvidék magyarsága milyen állapotban van. Bár a két meghívott bizonyos kérdéseket különböző perspektívából szemlélt, mégsem szaladt ki egyikük száján sem a „libsi” és „fasiszta” jelző, és értelmes emberek módjára eszmecseréztek egymással.

A beszélgetésből kiderült, hogy a magyarság meghatározásában a két fél nem is áll olyan távol egymástól, hisz mindketten mind a határokon átnyúló nemzeti hovatartozás egységében, mind a felvidéki magyar identitásban hisznek, illetve abban is, hogy a határon túli magyar közösségeket egy közös húr köti össze. Különbség volt tapasztalható a téren, hogy míg Fehér Istvánnak az identitás minden előtt szerepel, addig Forgács Attila elmondása szerint nem érzi úgy, hogy hierarchikus rendszerben kell gondolkozni, és sorrendiséget felállítani az értékek között. Kisebb vita bontakozott ki a téren is, hogy a progresszív attitűd milyen formában ölthet testet. Másféle nézetet vallottak a vitapartnerek a Trianon után bekövetkezett határokon átnyúló területek esetében, és a nemzetegyesítés kérdéskörében is. Arra a kérdésre, hogy vajon az identitástudat tekintetében a felmérések miért igazolják azt, hogy a határon túli magyar közösségek közül a felvidékié a leggyengébb, Fehér ezt annak tulajdonította, hogy a magyar szülők egyre többen adják szlovák iskolába gyermekeiket, és nem érzik fontosnak a gyökerekhez való kötődést, míg Forgács elmondása szerint nem gondolja úgy, hogy a felvidéki a leginkább identitásátvesztett, mivel szerinte a magyarságot nem lehet egységesen, pontosan megmérni. Mindketten egyetértettek abban, hogy a problémákat függetlenül attól, hogy ki mit vall, le kell ülni hasonló, Privát Szobás beszélgetésre, és meghallgatni a másik felet.

A műsorban egy nyereményjáték behirdetésére is sor került, a helloGuta polgári társulás által felajánlott album a jutalom, mindössze arra a kérdésre kell helyes választ adni kommentbe: Melyik Duray Miklós kedvenc focicsapata? A verseny még mindig tart, nyugodtan lehet próbálkozni. Jövő héten a megszokottól eltérően szerdán jelentkezik a Privát Szoba újabb adása a trianoni centenárium végett. Samu István a műsor végén felhívta a figyelmet, hogy június 4-én az Új Egység Mozgalom egy 100 km-es jelképes autófelvonulással tiszteleg az évforduló előtt, mely Dunaszerdahelytől Párkányig fog haladni, és melyhez bátran lehet csatlakozni. További részletek a videóban:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb