KultúraRégió

A Komáromi Csillagerődben a Szépművészeti Múzeum kalandos sorsú gipszszobor gyűjteménye lel új otthonra

A Liget Budapest. jóvoltából megújuló Komáromi Csillagerődben több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után végre méltó otthonra talál majd.

Sok éves előkészítő munka után 2020 tavaszán kezdődött el a Szépművészeti Múzeum gipszmásolatainak a szállítása és összeépítése a felújított komáromi Csillagerődben. A múzeum több, mint száz éves másolataiból, melyeknek egy része korábban a Román Csarnokban állt, látványos és nagyszabású tárlat készül. Az erődben olyan nagyméretű szobormásolatok lesznek láthatóak, mint Verrocchio Bartolomeo Colleoni lovas szobra (eredeti Velencében) vagy Donatello Gattamelata lovas szobra (eredeti Padovában), a monumentális alkotások összeépítésének a folyamata a végéhez közeleg a Csillagerőd Nagycsarnokában.

Az antik öntvények installálásával, belsőépítészeti kivitelezéssel folytatódik a munka, a kiállítás pedig várhatóan ez év közepétől lesz látogatható.

Forrás, Fotó: Szépművészeti Múzeum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb