KultúraZene

Gimnáziumi örömzenéből napjaink egyik legegyedibb koncertzenekara, íme ők az Endorfin

Egyre színesebb a felvidéki zenekarok palettája, közülük is egy igen különleges színfolt az Endorfin, akik 2021-ben a Hajómalom Fesztiválon is bemutatják, majd, hogy a nevükhöz híven értenek a boldogság hormonok előcsalogatásához.

Még 2012-ben Rozsnyón alakult a banda, komolyabb céljuk nem volt, csak szerette volna néhány gimnazista kreatívan eltölteni az idejét a Pavol Jozef Šafárik oktatási intézményben. A legtöbb zenekarral ellentétben ezt a formációt egy lány, ma már nő, Papp Viki alapította. Bevallásuk szerint sokat köszönhetnek az oktatási rendszernek, illetve abban néha-néha becsúszó porszemeknek, mert az elmaradt angolórákon mindig zenéléssel töltötték az idejüket, amiért máig hálásak. Őszintén vall arról az alapító, hogy legmerészebb álmaikban sem gondolták volna, hogy saját lemezt adnak ki és koncerteken magukon kívül másoknak is örömet okozhatnak majd, ahogy teszik majd ezt augusztus 13-án Gútán is.

Az Endorfin stílusát nehéz lenne egy szóval meghatározni, hiszen alapvetően alternatív rockzene, amiben keverednek folk emelek is, melyben a szöveg kiemelkedő szerepet kap. A banda saját szerzemény mellett nem fél hozzányúlni a magyar irodalom legnagyobbjainak műveihez és azt megzenésíteni, ha az a mű valamiért megszólítja őket. Szerintük nem bűn olyat feldolgozni, újragondolni, ami a mai napig érzelmeket, benyomásokat kelt, társadalomkritikát hordoz vagy éppen csak egyszerűen elragad.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb