AjánlóKultúra

helloFolk 2021, amikor a színház házhoz jön

A fesztivál és a koncert remek szórakozás, ám vannak, akik a klasszikus színház vagy akár a táncművészet és azon belül is néptánc rajongói. Remek hír számukra, hogy róluk sem feledkeztek meg a helloGútánál és ebben az évben elindul a helloFolk nevű kezdeményezés, ahol az első vendég a vízimalomban az Ifjú Szívek Táncszínház lesz augusztus 21-én.

Foto: www.ifjuszivek.sk

Nem sokan számítottak rá, hogy ennyire népszerű lesz néptánc és a népzene napjainkra, hiszen hiába művelték ezt oly sokan a magyar emberek kissé eltávolodtak tőle, miközben külföldön rajongtak érte, sőt mondhatni, hogy ott sztárok voltak a néptáncosok, különösen Japánban. Aztán jött egy nagyszerű dolog, amit úgy neveztek: Fölszállott a páva. A tehetségkutató és egyben népművelő műsor nem csak milliókhoz juttatta el a magyarság egyik legnagyobb kulturális örökségét, de megmutatta azt is, hogy ezek művelőit is ugyanúgy lehet szeretni és értékelni, mint a pop vagy rockzene előadóit. Sokak szemét felnyitotta a projekt és eloszlatott olyan rossz bevésődéseket, hogy a néptáncosok, a népdalénekesek, a népzenészek valamiféle múltban ragadt emberek, akik távol minden civilizációtól, illetve civilizációs vívmánytól múzeumszerű parasztházakban élnek, egész nap népviseletben járnak és fogalmuk sincs a modern világ dolgairól. Ez a műsor kellett ahhoz, hogy tömegek számára kiderüljön, hogy nem holmi csodabogarakról van szó, hanem húsvér emberekről, akik úgy művelnek valamilyen néphagyományt, mint ahogy más mondjuk sportol. Hasonló küldetéstudat mozgatta a helloGúta szakmai stábját is és ezért indítja útjára a helloSzínház mellett a helloFolk nevű remélhetőleg hagyományteremtő rendezvénysorozatát is, ahol a már említett Ifjú Szívek Táncszínház lesz a debütáns. Ezzel egy újabb olyan kulturális rendezvény sorozat honosodik meg Gútán, amikor nem kell elutaznia városunk akóinak, ha szeretnének művelődni, szórakozni, mert ismét házhoz visszük nekik, nektek a művészetet.

Foto: www.ifjuszivek.sk

Ifjú Szívek Táncszínház, kik ők és mit érdemes róluk tudni? Az utóbbi idők egyik legérdekesebb formációja a tánckar, akik egy felvidéki társaság, városunk is képviselve van benne, hiszen az egyik táncos, akire különösen büszkék lehetünk, Vermes Anna gútai. A társulat hivatásának tekinti, hogy Közép-Európa hagyományos tánc- és zenekultúráját társadalmi értékként adja át közönségének. A művészeiknél kiemelt szerep jut a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálásának. Előadásaikkal elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani, ám darabjaik minden korosztály számára élvezeteseket, az ember úgy érezheti őket figyelve, hogy szórakozás közben tanul, jól érzi magát.

Jegyek elérhetők online: www.oneticket.sk ill. a Gútán a furbify számítógépes szaküzletben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb