InterjúSport

Ahol a szükség, ott a segítség

„Az emberek megszólítanak minket, és kifejezik jókívánságaikat Nina felé”

Biztos sokan emlékeznek Ninára, arra a kislányra, akiért tavaly a világjárvány korlátozásai ellenére is több, mint hatszáz ember mozdult meg és futotta le a választott távját, DGS Dögös Sprinten, Gútán. A gyermek édesanyjával, Blaskovic Lőrincz Erikával beszélgettünk, hogy hogyan is telt az elmúlt évük a rendezvény óta.

Az anyuka elmondta, hogy mikor megtudták, hogy mekkora az az összeg, amit az emberek „összefutottak” nekik elsőre el sem akarták hinni, majd úgy döntöttek, hogy tervet készítenek arra, hogy hogyan is lehetne azt a leghatékonyabb módon felhasználniuk lányuk állapotának javítására.

Felmerült a kérdés, hogy egy nagyobb beavatkozást fedezzünk belőle, vagy több kisebb olyan kezelést, fejlesztést, amire folyamatosan szüksége van Ninának. Végül is több dolog miatt is az előbbit választottuk. Nagyon reménykedtünk egy orosz orvosban és az ő műtétjében, ám a doktor tudatta velünk, amikor találkoztunk vele Krakkóban, hogy ugyan meg tudja műteni Ninát, ám egyáltalán nem biztos, hogy az hatásos lesz nála, így ez is a már említett kisebb kezelések felé billentette a mérleg nyelvét

– avatott be Erika, aki elmondta, hogy a felhasználható összegből elsőként egy rehabilitációs központra költöttek Súron (Súrovce), ahol a kislány kétszer egy hetet töltött. Itt egy összetett kezelést kapott, melyben úszás, masszázs, illetve taping is volt, valamint speciális egyénre szabott torna vádlira, hasizomra. Ezen felül Révkomáromba járnak az összegyűjtött adományból heti kétszer az Artis Centrumba, ami szintén egy rehabilitációs központ. Mindemellett a DGS Sprintnek köszönhetően két tábort is finanszírozni tudtak a lánynak, ahol játékos módon különféle képesség és késségfejlesztő gyakorlatokat végzett a gyermek szakemberek segítségével, miközben más csöppségekkel együtt jól is érezte magát. Ezt az egészet pedig megkoronázza a Nina kedvence hippoterápia, ami nem más, mint lovaglás Marcelházán, ami látványosan jobbá tette az egyensúlyérzékét.   

Ezek mind nagyon sokat javítottak a kicsi állapotán, amiért hálásak vagyunk mindenkinek, aki ezt lehetővé tette nekünk, még egy futópadot is tudtunk vásárolni, így otthon is el tud végezni gyakorlatokat, ehhez most csináltatunk neki egy eszközt, amivel egyedül is képes lesz a padon gyalogolni. Nagyon sokat fejlődött, legutóbb már négyszáz lépést is képes volt megtenni

– fejtette ki Blaskovic Lőrincz Erika, aki elmondta, hogy egy motoped nevű eszközt is vásárolni tudnak a támogatásból, ami leginkább egy kerékpárra emlékeztet, ám annak, aki ezt hajtja minden biometrikus adatát rögzíti az eszköz és abból pedig látható, hogy mely végtag milyen teljesítményre képes és annak éppen milyen fokú, mértékű kezelése javallott.

Külön jó hír, hogy a családnak sikerült eljutnia egy doktornőhöz, aki tervezett egy speciális térd ortézist a gyermeknek, amit ő és Nina ortézis készítője együtt alkottak meg. Ha ez beválik nem kell műteni a lányt. Az eszköz két hónap alatt készült el és két hónapja várnak rá, hogy az egészségbiztosító támogatja-e, mivel nyolcezer euróba került.

Erikával felidéztük a tavaly szeptembert is, amikor Ninát kivitték a futásra és az anyukája megosztotta velem, hogy a gyermek nagyon boldog volt és egyben lelkes is, hogy ez a sok-sok néni és bácsi miatta van ott és azért futnak, hogy ő meggyógyulhasson.

A verseny óta amolyan pozitív celeb lett Nina. Amikor a boltba megyek, vagy intézem az ügyeket az emberek megszólítanak minket, és kifejezik jókívánságaikat Nina felé, nagyon sokan mondják, hogy drukkolnak nekünk és remélik, hogy minél előbb rendbejön a kislányunk, és megsimogatják a lábát. Többen említik, hogy követik a közösségi média oldalunkat is, ahol gyakorta beszámolok az állapotáról. Az emberek reakció olyan pozitív töltetek, olyan jóleső dolgok, amik bizonyos módon el is törpülnek az adomány mellett, ám tudom jól, hogy pénz nélkül nincsen egészség, sajnos

– fogalmazott Nina édesanyja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb