InterjúKultúra

Hajómalom Fesztivál a kulisszák mögött, 1. rész

A Hajómalom Fesztivál Gúta városának a DGS Dögös Sprint mellett, illetve azzal együtt a legikonikusabb eseménye lett, ezért gondoltuk úgy, hogy ismerjük meg azokat az embereket, akik az esemény mögött állnak. Elsőként Kárpáty Ernővel a rendezvény főszervezőjével beszélgettünk.

Hogy válik az ember egy fesztivál főszervezőjévé, honnan és miért jött az ötlet, hogy egy ilyen kisvárosban egy ilyen nagy szabású eseményt kell rendezni?

Lényegében ez egy folyamat eredménye lett, hiszen korábban már helloGúta polgári társulásnál több sikeres rendezvény is volt, aminek amolyan projektmenedzsere voltam, és a tervezéstől, a költségvetésen keresztül a marketing tevékenységig számos szegmensben részt vettem. Sokat tanultam, és számos tapasztalatom szereztem a judo klub versenyein, a különféle városi sportrendezvényeken, a már említett helloGúta-eseményeken, mindezek után a szervező társak bizalmat szavaztak nekem, aminek én nem csak nagyon örültem, hanem örömmel elfogadtam és így váltam a Hajómalom Fesztivál főszervezőjévé. Természetesen azon vagyok, hogy mindig is a legjobb tudásom szerint végezhessem el ezt a feladatot is

FOTO: Tóth Tamás – SylonPhoto

Mi is a pontos feladat egy főszervezőnek, mit gondol ön mikor végzi jól a munkáját?

Meggyőződésem, hogy egy jó főszervezőnek az a legfontosabb dolga, hogy bizonyos feladatokat, területeket összekössön, az elvégzendő tevékenységeket kontrollálja, és ha szükséges a kritikus pillanatokban a megfelelő döntéseket megtudja hozni úgy, hogy az az adott esemény hasznára váljon. A főszervező egy esemény szíve, már ha lehetek ilyen szerénytelen, egy mozgatórúgó, aki a többieket motiválja, hogy azok a legjobb teljesítményt nyújtsák a csapatban, olyan mint egy jó edző. Emellett ellenőrzi is, hogy a kiosztott feladatok jól legyenek elvégezve és nem utolsó sorban neki kell egy eseményhez az anyagi hátteret is megteremtenie, szponzorokat, hirdetőket, támogatókat felhajtania. Nekem az az elvem, hogy mindig előre is kell gondolkodni ebben a munkakörben és folyamatosan azon agyalni, hogy mitől lehet jobb, mivel bővülhet a jövőben egy adott esemény a lehetőségeihez képest.   

Hogyan fejlődött a rendezvény és hova fejlődhet még?

A kollégáimmal régóta megfogalmazódott bennünk, hogy Gútának, a lakosainak, illetve a vonzáskörzetének kijárna egy saját, minőségi szórakozást nyújtó fesztivál, ami még véletlenül sem egy „playbackelős” falunap. Tisztában voltunk vele, hogy a város lényegében egyetlen turistákat vonzó helye a Malom, mondhatni ez a település legnagyobb exportcikke és erre akartuk a figyelmet ráirányítani, hiszen ez mindannyiunk érdeke. Számunkra fontos, hogy minél szélesebb réteg megismerje azt a miliőt, azt az értéket és élményt, ami a Malomhoz és környezetéhez párosul.
A célunk, hogy minden évben egyet előre lépjen a fesztivál, ez lehet a fellépőknél, a programokban, a helyszínben vagy akár a szolgáltatásokban. Ezt leginkább úgy akarjuk motiválni, hogy valamennyi ember, aki részt vesz a szervezésben örömmel tegye azt és ne csak elvégzendő feladatnak fogja fel.   Nyilván a helyszínnek vannak létszámbeli korlátai, de annyit elárulhatok, hogy jövőre már háromnapos fesztiválban gondolkodunk, ami csütörtöktől vasárnap hajnalig tart majd, illetve új lesz az időpont is, mert nem Gútai Búcsú és Vásár idején, hanem júniusban lesz megtartva, valamint egy igazi kültéri színházzal is bővül a programhelyszín. A helloSzínház programunkat szeretnék rákapcsolni a fesztiválra és tovább emelni a szórakoztató élményt. A kezdetektől családbarát rendezvény voltunk, ez továbbra is így lesz, ezért is készülünk számos közéleti problémákat, értékeket érintő beszélgetéssel, fórummal, előadással és természetesen a minőségi zene is az esemény védjegye lesz a jövőben is.

FOTO: Tóth Tamás – SylonPhoto

Kérem értékelje az idei fesztivált, mikor nevezhető sikeresnek, egy ilyen rendezvény, ha anyagilag rentábilis, vagy ha sok a pozitív visszajelzés?

Egy pandémia ideje alatti rendezvényt nehéz igazán értékelni, az, hogy egyáltalán meg tudtuk rendezni már egy nagy dolog. Az, hogy tavalyról az idei évre is ahogy azt az említettem sikerült egyet feljebb lépni szerintem rendkívül jó eredmény. Ehhez hozzáadódik a résztvevőktől kapott tengernyi pozitív visszajelzés és maga az a tény, hogy ennyi járványügyi intézkedés mellett minden mutatóban tudtunk fejlődni, egy valóságos csoda.
A mi eseményünk anyagi háttere sokban eltér, jóval csekélyebb, mint a hasonló fesztiváloké, nagyban hozzájárul a kisebbségi kulturális alap, ám emellett vannak más támogatóink is, ezért igyekszünk sokszorosan bebiztosítani magunkat és mindig arra törekedni, hogy semmilyen időjárási körülmény, világjárvány és hasonló esetén se érjen minket veszteség.

Egy főszervező élete olyan, mint az ifjú páré az esküvőn, azaz nem igazán tudja élvezni a programokat, mert azok lebonyolításával van elfoglalva?

A legelső felléptől, a fesztivál első percétől a legutolsóig jelen vagyok a szervező társaimmal a rendezvényen, folyamatosan figyelek, kérdezek és ha azt látom, hogy valami nem úgy működik, ahogy azt én szeretném azonnal jelzem, illetve, ha gond, probléma adódik igyekszem mihamarabb megoldani. Ilyenkor nincs olyan, hogy ez nem az én dolgom, nem nekem kell elvégeznem, idén is volt olyan, hogy nem tudtuk elég gyorsan cserélni a megtelt szemeteszsákokat, ezért fogtam magam és én láttam neki ennek. Azért van már annyira profi a csapatunk, hogy egy-egy koncertet az elejétől a végéig nézőként élvezhetek, szerencsére ebben az évben több fellépő műsorát is végig követhettem.

Van-e, volt e kedvenc fellépője a fesztiválon, van-e álom fellépő, akit mindenképpen szeretne egyszer a Hajómalom színpadán látni?

Több kedvencem is van, Király Viktor fellépése nagyon nagy élmény volt számomra, de a korábbi években a Parno Graszt is ezt nyújtotta nekem, és meg kell említenem a Funk You-t, illetve a Gorla Volkát. Azt gondlom valamennyi fellépőnk a legjobbat adta a maga stílusában, műfajában. Ebből sem akarunk engedni, így már most a 2022-es leendő fellépőkkel is tárgyalásokba kezdtünk.

FOTO: Tóth Tamás – SylonPhoto

Borítókép foto: Nagy Róbert

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb