Interjú

Kárpáty Ernő: Minden esetben a város számára legkedvezőbb megoldást fogom választani

Mindemellett munkát és alázatot ígér Kárpáty Ernő, aki elsőként jelentette be, hogy indul a város polgármesteri címéért

A polgármesterjelölt neve sokaknak lehet ismerős, hiszen olyan, a városunkhoz köthető sikeres események szervezői közé tartozik, mint a DGS Dögös Sprint, a Hajómalom Fesztivál, illetve sokan a gútai sport és judo élet zászlóhordozójaként is tekintenek rá.

Régóta tagja a település vezetésének, miért pont most döntött úgy, hogy a város élére állna?  

Valóban, már 8 éve az önkormányzat tagja vagyok, azonban igazándiból nem is én magam határoztam el ezt, hanem azok a számomra értékes, szakmailag kifogásolhatatlan emberek kértek fel az indulásra, akikkel hosszabb ideje eredményesen együtt dolgozom különböző projekteken. Vannak köztük ismert emberek, képviselők, és a jelenlegi városvezetés tagjai közül is néhányan.

Kérem mondjon néhány nevet, azok közül, akik felkérték és támogatják?

Azok, akik egy kicsit is ismerik a város közéletét, vagy az eddigi munkámat nem fognak meglepődni a névsoron: Németh Iveta, Angyal Béla, Ferencz László, illetve Forgács Attila, valamint Forró Tibor és Samu István. Őket még kiegészíti egy jól kipróbált szakértői csapat is.

Nehéz döntés volt igent mondani, mit mérlegelt a leginkább?

Amikor egy csapat felkér valakit, hogy vezesse azt, mutasson nekik irányt az az élet minden területén megtisztelő, ezt mint a sportból érkező személy igazán jól tudom, azonban egy ilyen felkérés megváltoztatja az ember életét, ezért előbb a családommal, majd olyan emberekkel vitattam ezt meg, akiknek a véleményére sokat adok, majd végül igent mondtam. Leginkább az vezetett erre, hogy polgármesterként tudok majd a legtöbbet tenni a városunkért.

Mit gondol mennyire lenne ez más feladat, mint amiket eddig végzett?

Én eddig bármit is csináltam, mindig ugyanaz volt az elvem. Elsőként legyen egy jól szervezett és felkészített csapata az embernek, legyenek egyértelemű és végrehajtható céljaink, csak olyat ígérjünk, amit be is tartunk. Mindig is a munkában, az alázatban hittem, ezt vártam és várom el a munkatársaimtól, és magamtól is. Rólam tudják, hogy máig meghatározza az életemet a sport, ami pedig kitartásra és küzdelemre is megtanított, amivel most a város céljaiért is tehetek majd.

Mi lenne az új irány, ami felé terelné Gútát, mi az, amin feltétlenül változtatna?

Mindent a maga idejében, azonban a fair play, a sportszerűség jegyében nem fogok itt hosszan hibákat sorolni, a jelenlegi polgármesternek elvitathatatlan eredményei vannak, nem véletlenül van olyan régóta a helyén, de én úgy gondolom, hogy számos olyan terület, kérdés van, melyekre sürgős, korszerű és hosszútávú megoldást kell találni. Ahogy említettem, ezért van egy felkészült és sokat látott csapat mögöttem. Mi nem problémákat, hanem megoldásokat akarunk látni.

Azt tartják, ha kettőnél többen pályáznak a város polgármesteri címre az már nem szolgálja a város érdekeit, mit gondol erről?

A versengés alapból szerintem mindig jó, sőt erre épül a demokrácia, de a legutóbbi választáson is túlságosan eloszlottak a változást akaró voksok, ennek idén nem szabad megtörténnie, ezért is gondolom, hogy újabb és újabb jelöltek ebben az esetben valóban a változás, az előre lépés gátjai lennének.

Széthúzás látható a város vezetésében és a közéletben is, ezt hogyan kezelné?

Kritizálni a legkönnyebb dolog, se felelősség, se elvégzett munka nincs mögötte, persze nem tagadom, hogy hasznos is lehet rávilágíthat problémákra, de én olyan városvezetést szeretnék, ahol a célok közösek és azokat együtt valósítjuk meg. Ami jó a városnak, az jó a benne lakóknak, az itt élőknek, nem tehetjük meg azt, hogy még egymással is harcoljunk. A széthúzás még sosem hozott eredményt az emberiség történelmében, míg az egyesség, az összefogás igen. Tanuljunk ebből és ne kövessük el ezt a hibát, mint oly sokan előttünk. Én nem pártokban és ideológiákban gondolkodom, én minden esetben a város és benne élők számára legkedvezőbb megoldást fogom választani.

Mit gondol mi az, amivel a képviselő-testület döntő többségét is maga mellé tudja állítani?

Ahhoz, hogy fejlődjünk, előre lépjünk mindenkire szükség van, én számítók valamennyi képviselő munkájára, hozzáadott értékére abban, hogy a városnak és a lakóinak jobb legyen. Biztos vagyok benne, hogy minden képviselő hozzá tud adni a célokhoz, én azt már most megígérhetem nekik, hogyén mindennel jobban fogom akarni a fejlődést, így szerintem sokan fognak követni és közösen fejlődő pályára állítjuk Gútát.

Mikor mutatja be a csapatát és a programját?

A nyár elején már mindenki megismerheti azokat a személyeket, akikkel továbbra is tenni szeretnénk Gútáért, a programunkat pedig szeptember 1-én mutatjuk be.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb