InterjúSport

A felelős állattartás a kutya kiválasztásával kezdődik

Kevesen tudják, de már több mint negyven éve működik Gútán a kinológiai klub, ahol az ebek képzése mellett, közösségi programokat, sportolást és lényegében mindezekből egy életformát is kínálnak a hozzájuk jelentkezőknek. Az egyesület elnökével, Papáček Péterrel beszélgettem.

Városunk rendezvényein már bárki megcsodálhatta Gútai Kinológiai Klub bemutatóját, amikor is egy kis ízelítőt adtak a kutyakiképzők abból, hogy mire is képesek az általuk tanított négylábúak. Azonban ennél jóval több az, amit tőlük megkaphat az ember.

Mi már a legelső és legfontosabb lépésnél is segíteni szeretnénk a hozzánk fordulóknak, hiszen a kutya kiválasztása meghatározó és sajnos ilyenkor gyakran rosszul mérlegelnek az emberek. A többség nem méri fel, hogy az ebtartás mit is jelent, és a rossz döntés miatt számos eb köt ki aztán a menhelyeken, rosszabb esteben az utcán, pedig csak egy kis felkészülésre lenne szükség.

A klubban az alapengedelmességi gyakorlatok átadása mellett, őrző-védő képzést, agility és frizbi versenyekre felkészítést is vállal, de mindenekelőtt azt szeretnék, ha a felelős állattartás fogalmát sikerülne minél szélesebb körben népszerűsíteniük.

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma kutya sem, ezért minden tagunkhoz és a kutyájához egyéni módon állunk hozzá, a lényeg, hogy együtt legyenek sikeresek, legyen szó minket megkereső fiatalokról, gyerekekről, párokról vagy éppen családokról. Ebben a szakmában nincs két ugyanolyan eset, talán ettől is olyan változatos munka a miénk.
Kutyát tartani egy életforma, sőt egy sport, ami leginkább abban különbözik a többitől, hogy állandóan alakul és ha jól csináljuk, akkor mindig két győztese lesz: a gazdi és a kedvence.

A klubban megszerezhető minősítések megfelelnek a szlovákiai és a nemzetközi szabványoknak is, így a Gútán kiképzett négylábúak nemzetközi versenyeken is indulhatnak.A klubban megszerezhető minősítések megfelelnek a szlovákiai és a nemzetközi szabványoknak is, így a Gútán kiképzett négylábúak nemzetközi versenyeken is indulhatnak.

Kiképzőink és tagjaink nagy tapasztalattal rendelkeznek, sokan közülük a hatóságok által használt munkakutyák tanításában is részt vettek, így az alapoktól egészen a legkomolyabb szintig biztosítjuk az oktatást.

Régóta jó kapcsolatot ápolunk a város vezetésével, hiszen ők is felismerték, hogy egy kulturált város nem létezhet, kulturált kutyatartok és az ő szocializált, minden helyzetben viselkedni tudó kutyáik nélkül.

Ha többet szeretne tudni a Gútai Kinológiai Klubról keresse fel az egyesületet a közösségimédia oldalán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb