Esemény

Lájkold a természetet- helloÖkonap hetedszer, induljon a tavasz egy jó bulival

Aki nem csak beszélni, hanem valóban tenni is szeretne a környezetéért azt idén újra hasznosan cselekedhet március 12-én, szombaton, amikor is a helloGúta Polgári Társulás ismét megrendezi a szemétszedő, takarító akcióját a Kis-Duna holtág és a „Dögös” területén.

Az esemény főszervezőjével, Gőgh Judittal beszélgettünk, aki elárulta, hogy a Covid-helyzet ezt az eseményt is „szabotálta”, de idén már nem gátolja semmi a környezetmegóvó akciót.

Eddig mindig a Föld napjához, április 22-höz közeli dátumon tartottuk ökonapunkat, de amikor nemrégiben felmértük a terepet, szomorúan állapítottuk meg, hogy megint nagy mennyiségű szemét gyűlt össze, és ha ennek eltakarításával megvárjuk az igazi tavaszt sok nehézséget okozna az éledő természet. Így gyakorlati okokból a március közepi időpont mellett döntöttünk, ezért akik majd első tavaszi kirándulásaikra indulnak városunk legszebb helyein, már egy tiszta, szemétmentes környezetben tehetik ezt meg

– mondta a főszervező hölgy, aki elárulta, hogy az össznépi takarításhoz akárcsak minden eddigi alkalommal most is biztosítanak minden eszközt, legyen szó kesztyűkről, szemeteszsákokról, ételről és italról, amire az önkénteseknek szükségük lehet.

Mindig vegyes érzelmeim vannak az ökonapunkon, mert egyfelől a természetben, a jó levegőn vagyunk és jó érzés látni, hogy ilyen sokan hajlandóak tenni a környezetükért, a városunkért, emellett pedig végtelen szomorúság is eluralkodik rajtam, hogy mi hiába takarítjuk ki a holtágat, mások továbbra is idehordják a szemetüket

– fogalmazott Gőgh Judit, aki elmondta, hogy a megelőzés lenne ennél a problémánál is a legfontosabb.

Arról is beszélt az esemény háziasszonya, hogy a környezetvédelem, a közösségi szellem, és az önkénteskedés mellett fontos számukra, hogy a megmozdulásukkal jó példát is mutassanak, illetve a környezettudatosságot is átadják minél több embernek. 

Fontos a környezetünk védelme, célunk, hogy minél több emberben tudatosuljon, hogy kötelességünk óvni a körülöttünk lévő természetet. Szeretnénk elérni, hogy a környezetvédelem már iskolás korban a gyermekek mindennapjainak részévé váljon

– foglalta össze a főszervező, aki idén is várja a jelentkezőket, akik között mindig sok a gyermek, illetve a családok. Fontos tudni, hogy aki részt akar venni az helloÖkonapon semmilyen regisztrációra nincs szüksége, elég pusztán a helyszínen megjelennie a kezdéskor.

Az esemény programterve a következő:

8:00 – 8:30 Gyülekező a malomnál

08:30 Technikai eligazítás

08:45 – Szemétszedés a Kis-Duna holtág és a Dögös területén

12:00 – Frissítő a malomnál

(programváltozás jogát fenntartjuk)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb