Kultúra

A gútai hagyomány, idén a magyarság összetartozásának jelképévé is válik

A tánc mindenkié, Mindenki sortánca

Reményeink szerint nincs is olyan ember Gútán, aki ne hallott volna, ne vett volna részt eddig Pünkösdi Sortáncjárásban, amely szokás már több mint száz éve elválaszthatatlan településünktől. Azonban ebben az évben ez a tradíció összekapcsolódik majd egy új kezdeményezéssel, ami Révkomáromban kelt életre és amely a Nemzeti Összetartozás Napján valósul meg.

A Pünkösdi ünnepkörhöz és Gútához is szorosan kötődik a Pünkösdi Sortáncjárás hagyománya, melynek szervezői már 2020-ban azt tervezgették, hogy népszerű tradíciójukat kicsit átalakítják, korszerűsítik. Az volt az elképzelés, hogy sortáncállomásokon túl egy fő helyszíne is lenne az eseménynek. A gondolat csaknem tetté vált, egészen odáig, hogy már a rendezvény plakátjai is elkészültek, ám jött a koronavírus-járvány. Azonban idén végre megvalósulhat az elképzelés, mert felélesztették ötletüket a szervezők, de ezt is kicsit tovább is gondolták.

A Facebookon láttam, hogy tervezik az Összetartozás Táncát, amit június 4-én rendeznek meg a Nemzeti Összetartozás Napján és úgy éreztem ehhez valamilyen formában csatlakoznunk kéne. Végül a néptánccsoportunk vezetője, Tornóczi Nagy Andrea javaslatára úgy döntöttünk, hogy valósítsuk meg a 2 évvel ezelőtti tervünket és ebbe illesszük bele a kezdeményezéssel való szimpátiánkat

– emlékezett vissza a kezdetekre Langschadl Dávid, a Csemadok gútai alapszervezetének elnöke.

Az Összetartozás Táncának ötlete Révkomáromból való, itt is lesz az esemény fő helyszíne a Klapka téren, ahol legalább ezer ember ropja majd június 4-én, délután 4 órától. A kezdeményezés arca a felvidéki népdalénekes, Korpás Éva lesz, aki élőben fogja énekelni a saját albumának dalait. Az össznépi táncmulatsághoz az esemény Facebook-oldalán lehet csatlakozni, eddig 140 óvoda, iskola és hagyományőrző csoport csatlakozott a felvidéki kezdeményezéshez.

Tetszett nekünk ez a dolog, ám mi a hagyományainknak megfelelően megtartjuk Pünkösd vasárnap a jól ismert körutunkat, de a megmozdulásunkat Mindenki Sortáncának neveztük el, ezzel is kifejezve együttérzésünket az Összetartozás Tánca felé. 2022. június 5-én 12 állomása lesz a sortáncunknak, a kiemelt helyszín 12 óra 30 perckor a Gútai Városi Hivatalnál. Harminc táncos, azaz 15 pár fogja az egész napot végig ropni, akiket egy zenekar is kísér majd, várhatóan az utolsó állomáshoz 18 óra 30 perckor érkeznek majd a táncosaink, akik a Gútai Kikelet Tánccsoport tagjai közül valók. Mindemellett Révkomáromban is képviseli majd városunkat néhány táncosunk, akik részesei lesznek a Klapka téren az Összetartozás táncának

– osztotta meg velem Langschadl Dávid.

Nyitókép: Tóth Tamás

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb