Sport

„A top 10 versenyzők közé szeretnék kerülni” – Magyar csúcsokat döntött meg a gútai erőemelő

Tóth Enikő a 21. helyen végzett a máltai Erőemelő Világbajnokságon, a fiatal sportoló a megmérettetésen a 76kg-os hölgyek versenyében 462.5kg összetettel új magyar csúcsot állított fel, amit egy 192.5kg-os felhúzás, 95 kg-os fekvenyomás és 175kg guggolás tett ki, utóbbi szintén új magyar csúcs, nem mellesleg a saját rekordjait megdöntve.

Enikő sokaknak ismerős lehet, hiszen városunk szülötte és korábbi felvidéki sikerek is a nevéhez fűződnek, a fiatal tehetséggel beszélgettünk, aki 2021 óta magyar színekben versenyez és a budapesti Erőtér Powerlifting Sportegyesület versenyzője. Idén júniusban a festői szépségű Máltán részt vett élete első felnőtt versenyén, az erőemelő világbajnokságon, ahol elmondása szerint számos tapasztalatot szerzett, illetve nem utolsósorban egyéni csúcsait is megdöntötte és elégedett 21. helyezésével.

Hihetetlen élmény volt egy platformon versenyezni a legjobbakkal. Köszönöm szépen Nektek a mai
napot: Magyar Erőemelő Szövetség és Niki Arany. Még nem nagyon fogtam fel, hogy hol is voltam ma, de hálás vagyok és motiváltabb mint valaha

– írta a Facebook oldalán Enikő, aki elárulta a Gúta Újságnak, hogy nagyon kevésen múlott, hogy a régóta hajszolt 200 kg-os felhúzás is összejöjjön neki, ám sajnos utolsó pillanatban kicsúszott a kezemből a rúd. Ezen felül beavatott minket, hogy eszébe jutott a neves világversenyen, hogy hová is jutott el, amit annak idején sosem gondolt volna a Corvin Mátyás Alapiskola diákjaként.

Én csak hálával tartozom a városomnak, hiszen ott ismertem meg az erőemelést, mint sportágat,
amiről akkor még nem is sejtettem, hogy ennyire meghatározza majd az életemet.

– kezdte mondandóját a fiatal sportoló, aki elárulta, hogy a pozsonyi egyetemi évei alatt kezdett
komolyabban foglalkozni az erőemeléssel, majd a Covid idején kezdett online edzéseket végezni
Szalay Bencével, ami annyira eredményesnek bizonyult, hogy úgy döntött Magyarországra, Budapestre helyezi át az életét, hogy hivatásszerűen foglalkozhasson a szeretett sportágával.

Kicsit meseszerű volt a dolog, hogy a gútai kislány egyik pillanatról a másikra a nagyvárosba kerül, ráadásul a munkám is a sport lett, miután elvégeztem erőemelő edző képzést. Így az edzéseim között, mellett másokat is edzek, kitölti ez a sport az életemet.

– fogalmazott Enikő, aki arról is beszélt, hogy eleinte féltették a szülei az erőemeléstől, de mára rajongói ennek a sportnak és a máltai versenyre el is kísérték őt. A jövőbeli céljairól elárulta, hogy egyre több nemzetközi versenyen szeretne részt venni.

A top 10 versenyzők közé szeretnék kerülni és minél hosszabb ideig versenyezni, ami ebben a sortban szerencsére nem is olyan lehetetlen. Terveim között szerepel a nemzetközi erőemelői képesítés megszerzése is, persze így is folyamatosan képzem magam, hogy mindig naprakész legyek és a lehető legjobbat nyújthassam azoknak, akik nálam edzenek.

– osztotta meg Enikő a GútaiÚjsággal.

Kérdésemre, hogy visszatér-e majd Gútára, hogy városunkba is meghonosítsa akár egyesületi
formában az erőemelést ezt válaszolta:

Érdekes, mert ez már eszembe jutott többször is, ki tudja, kedvem lenne hozzá és Gúta, amúgy is egy sportkedvelő város, meglátjuk mit hoz majd a jövő.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb