EseményKultúra

Csaknem száz éve nevel és tanít az „Öregiskola”

Ha a városunkban valaki azt mondja, hogy „Öregiskola” senkinek nem kell magyarázni, hogy a II. Rákóczi Ferenc Alapiskoláról van szó, ami jeles jubileumot ünnepelt decemberben, méghozzá a 95. születésnapját.

Tucatnyi könyvet írna tele az a sok-sok történet, az a számtalan sors, az a megszámlálhatatlan mennyiségű pletyka és sztori, ami az elmúlt kilencvenöt évben megtöltötte az „Öregiskolát” élettel, szenvedéllyel, sporttal és kultúrával.

Nagybetűs iskola

Ha csak azt vesszük számba, hogy mennyi generáció került ki az ódon épület legendás falai közül, hogy hány tehetséget fedeztek fel benne, illetve hány gyermek világosodott meg az intézményben és jött rá, hogy mi is szeretne lenni nagy korában. Az alma mater latin kifejezés jelentése tápláló anya, ami rendkívül jól kifejezi, hogy mi is egy iskola feladata, küldetése, aminek az „Öregiskola” lassan egy évszázada megfelel. Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy ez az iskola a legrégebbi Gútán és vélhetően az alapításakor nem is gondolták, hogy ilyen sokáig szolgálja majd a várost és lakóit, különösen, hogy elég viharos évtizedek vannak mögötte.

Csaknem száz éve szolgálja városunkat ez az iskola

A kultúra a legjobb befektetés

Valamit nagyon tudhattak az őseink, hiszen Gúta község önkormányzata hatalmas terhet vállalt magára 95 évvel ezelőtt, amikor három millió korona hitelt vett föl, hogy felépíthesse az akkor hihetetlenül modernek számító iskolaépületet, a hozzá tartozó tornateremmel és a tanítói lakással. Az intézmény akkoriban a községi elemi és a polgári iskolának is otthont adott. Az épület nem csak külsejében és perifériáiban volt haladó szellemű, hiszen a legmodernebb európai polgári értékeket képviselte, például azzal, hogy koedukált volt, amivel kitűnt a községben. Ennek az iskolának védőszentjei lehetnek, hiszen sem a világháború, sem a kitelepítések, sem a reszlovakizáció, sem az 1965-ös árvíz nem tudta megszüntetni benne a magyar kultúra ápolását és tovább adását, amit tesz a mai napig sikerrel.

Ünnep zenével, tánccal és énekkel

Egy ilyen születésnapot illik méltó módon megünnepelni, amit meg is tettek a II. Rákóczi Ferenc alapiskolásai. Diákok, tanárok, egykori tanulók gyűltek össze december 12-én az Adamis Anna Városi Művelődési Központban egy jeles múltidézésre. Az eseményen megjelent a városvezetés is, Halász Béla polgármester ünnepi köszöntőt is mondott, aki többed magával nem mellesleg egykori diákja volt az „Öregiskolának”. Ezt követően az ünnepi műsor következett melyben a zene, az ének és a tánc is helyet kapott. Még legalább kilencvenöt évet kívánunk neked kedves „Öregiskola”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb