EseményFelhívásHírekRégió

Hőségriadó – Trópusi melegre kell számítani – Így vészelheted át a kánikulát

Elképesztő melegek várnak ránk az elkövetkezendő napokban, így másodfokú hőségriadó lépett érvénybe városunk területén és annak környékén is. Gúta vezetése mindent elkövet, hogy megvédje a lakóit, emellett lapunk néhány jó tanáccsal is szolgál a kánikula elleni védekezéshez.

Másodfokú hőségriadót adtak ki térségünkben, a következő napokban akár a 40 Celsius fokot is jelezhetnek a hőmérők. Ilyen melegben már elég tíz perc a tűző napon, aminek egészségkárosító hatása lehet. A kánikulában fontos, hogy folyamatosan tudjuk hűteni magunkat, és növeljük a folyadékbevitelt is. Ezt az időszakot a legjobb vízparton tölteni, persze a bőrünk védelméről is gondoskodnunk kell. A naptej, a napvédő krém mellett elengedhetetlen egy sapka, és a napszemüveg is. Mindemellett fontos, hogy mit eszünk, illetve iszunk a hőségben. Az alkohol kerülendő, különösen az égetett szeszek, a pezsgő valóságos méreg ilyenkor, helyette az ásványvíz, illetve a citrusos vizek a legjobbak, a magas cukortartalmú üdítőitalokat is érdemes kerülni. Sokaknak rossz hír, hogy a magas koffeintartalmú italok kifejezetten rossz hatással vannak ilyenkor a szervezetünkre, így a kávét és mindenféle energiaitalt érdemes egy hideg teára cserélni.

Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy mit eszünk, hiszen a nehéz ételek ilyenkor sokszorosan megterhelik a szervezetünket. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása kifejezetten ajánlott, ahogy a hal, illetve párolt szárnyasoké is, de kerüljük a nagy adag köreteket, valamint az egytálételeket is.

Természetesen a városvezetés megtette a megfelelő intézkedéseket a lakói védelmében, így kihelyezett egy párakaput a főtérre, illetve a legfőbb forgalmas aszfaltozott utakat (a Slovnaft benzinkúttól a Purukig és a Győr utca egész szakaszán naponta kétszer locsolni fogják), amíg a hőségriadó tart. Amennyiben szükség lenne rá újabb intézkedésekkel, például vízosztással segítik majd a gútai lakosokat.

Megkezdték városunk fő útvonalainak a locsolását

Aki csak teheti maradjon otthon és legyen árnyékos helyen, ez az idő leginkább a gyerekekre és az idősekre van megterhelő, rossz hatással rájuk különös figyelmet kell fordítani. Ha valakinek halaszthatatlan dolga van a városban ne feledje, hogy számos üzlet, bolt, illetve szolgáltató helyiség fel van szerelve légkondicionálóval, ahová betérhetünk és kicsit meghúzhatjuk magunkat a hőség elől. Ha már útra kelünk, mindenképpen vigyünk magunkkal a fentebb ajánlott italok közül.

Akik reggel munkába indulnak érdemes a lakásukat redőnnyel, sötétítő függönnyel a nap elől eltakarni, illetve az ablakokat becsukni és csak este, akkor kinyitni, amikor a nap már lement. Akiknek légkondicionálóval felszerelt az otthona fontos, hogy tartsanak mértéket és a külső hőmérsékletnél 5-7°C fokkal jobban ne hűtsék le a lakásukat, házukat.

A kültéri munkavégzés és sportolás is könnyen átválhat hőgutába, ha tehetjük ezt időzítsük a kora reggeli, illetve az esti, 9 óra utáni időszakba.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb