KözigazgatásRégió

TILTAKOZNAK A GÚTAIAK A TERVEZETT SERTÉSTENYÉSZTŐ ÉPÍTÉSE ELLEN

A Dan-Slovakia Agrar, a. s. (DSA) vállalat 5,5 millió eurót szándékozik befektetni a Gúta közelében fekvő sertésfarm rekonstrukciójába. A beruházást új, nagyméretű sertéstenyésztő építésére, valamint modern technológiákra, környezetvédelemre, és a szomszédos lakóövezet miatt a sertéstenyésztő hatásainak minimalizálására fordítják – adta hírül a Szlovák Távirati Iroda (TASR).

A tervezett rekonstrukció az egykori Stagnóca mezőgazdasági területen valósul meg. Az üzem – vizsgálatok után meghatározott- tervezett maximális kapacitása 16 128 sertés. Stagnóca jelenlegi kapacitása 1560. A munkák kezdetét 2021-re tervezik, és az újjáépítés 14 hónapig tart. A rekonstruált üzem működése előreláthatólag 2023-ban indul el.

A felújított farmot a legkorszerűbb technológiával látják majd el, amelyek egyrészről növelik az állatok kényelmét, és minimalizálják a telep a szomszédos lakóövezetekben élőkre gyakorolt ​​hatását – mondta Mogens Hansen, a DSA elnöke. A társaság különös figyelmet kíván fordítani a trágya eltávolítására, tárolására és feldolgozására.

„A talajba történő alkalmazáskor szagtalan injektálási technológiát alkalmazunk, így a trágya nem kerül érintkezésbe a levegővel, és nem okozza azt a jól ismert kellemetlen szagot. A gyűjtőtartályokat is speciális biofilterek védik, amelyek önmagukban 40% -kal képesek csökkentik a szagot”- nyilatkozta Hansen.

A Dan-Slovakia Agrar a.s. jelenleg Szlovákia egyik vezető mezőgazdasági vállalata. A társaság fő profilja a sertéstenyésztés és növénytermesztés. A DSA jelenleg a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és a Galántai járásban 7600 ha mezőgazdasági földterületen gazdálkodik. A vállalat 9 helyszínen működik, és 200 alkalmazottat foglalkoztat.

Információnk szerint a hír hatalmas felháboródást okozott Gúta lakossága körében. Több városi képviselő is már nyilatkozott ez ügyben a közösségi hálón. Először Kárpáty Ernő városi képviselő emelt hangot a tervezett sertésfarm ellen: “Gútai lakosok mi a véleményetek erről? Több portálon is olvasható az ilyen farmok természetre gyakorolt negatív hatásai! Több szlovákiai faluban tüntetéseket szerveztek ellenük.. Akarunk itt a közelben ilyet?”

Így az önkormányzat mellett működő városfejlesztési és építkezési bizottság elnöke, Halász Béla is az alábbiakat közölte: ” A dánok által létesíteni kívánt disznófarmhoz: Se a polgármester, se az építkezési bizottság, se a hivatal, nemfog hozzájárulni ahhoz, hogy városunk mellett egy 16 ezres disznófarm épüljön. Egyúttal nyilvánosan felszólítom Ambros Pavel urat, a BALSEED tulajdonosát, álljon el az adásvételi szerződéstől. A területért kapott pénz igaz, hogy évekig megoldja az Ön és családja anyagi problémát, viszont a farm megmérgezi a Gúta alatti ivóvízkészletet, veszélyezteti az egészséget, az ottani kitermelt hús minőségéről ne is beszéljünk. Megkérem továbbá azokat a gútai vállalkozókat, akik valamilyen téren részt vennének ennek a farmnak a létrehozásában ne tegyék. Ez a farm nem fog megépülni, nem épülhet meg! Minden fórumon, minden lehetséges módon tiltakozni fogunk, a következő napokban petíciót indítunk! Aki egyet ért ezzel, az egy megosztással segíti az ügyet! NEM AKARUNK DÁN DISZNÓ FARMOT GÚTÁN ÉS KÖRNYÉKÉN!!!”


Rajtuk kívül Madarász Róbert városi képviselő és bizottsági elnök is tudatta felháborodását, amelyből idézünk: “…A tapasztalatok szerint „gyakran kibírhatatlan bűz terjeng a levegőben, nem beszélve a többi káros hatásról, mint a hatalmas mezőgazdasági erőgépek és kamionnyi nagyságú teherautók megnőtt forgalma, amely többek között az úthálózat, valamint a különböző ingatlanok állapotát és állagát is nagymértékben rongálják, vagy már nem is beszélve a szántóföldekre kihordott hígtrágya hatásáról a földalatti ivóvízkészletre.” A Nagykeszi határában lévő hizlaldában egyszerre 23 ezer süldőt tartanak, aminek következtében 50-60 ezer köbméter hígtrágya keletkezik. Ezt a szántóföldek talajába dolgozzák bele, s így végső soron a talajvízbe kerül. Gúta mellett, Stagnócán is csaknem ennyi, évi 16.128 sertés a terv…Tiltakozunk a nagykapacitású sertésfarm ellen! Felszólítjuk az adásvételben résztvevő feleket, az építkezés résztvevőit, hogy fejezzék be az ez irányú tárgyalásokat! Tisztelettel kérünk minden felelősen gondolkodó gútait, hogy minden eszközzel állítsák meg a dán farm létrejöttét! Frakciónk is mindent meg fog tenni azért, hogy meggátoljuk egy újabb környezetszennyező gócpont létrejöttét! Védjük meg városunkat, környezetünket, tegyünk gyermekeink, unokáink élhetőbb jövőjéért!

forrás:(komaromonline.sk-MA, forrás: TASR, FB, nyitókép: illusztráció)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb