GazdaságHírekKözigazgatásKultúra

Siker, siker hátán – Minden elemében megújul a Szent Rozália Park, ilyen lesz, nézd meg a galériánkban

Hosszú ideje amolyan mostohagyereke volt a városunknak a Szent Rozália Park, ami sem a róla elnevezett szenthez, sem az érte imádkozókhoz, sem a településhez nem volt már méltó állapotban. Azonban egy újabb sikeresen elnyert pályázatnak köszönhetően 750 ezer euróból teljesen megújulhat a park egésze.

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk róla, hogy kiemelt feladatának tekinti Gúta vezetése a településünk városarculati programjának teljesítését, ennek egyik eleme a belvárosi részek fejlesztése, modernizálása, rendbetétele. Arról is hírt adtunk már, hogy a Szent Rozália Park fejlesztésére kész tervei vannak az önkormányzatnak, sőt ehhez látványtervek is készültek, mi több a megvalósítást pályázati pénzből képzelték el. A nagyszerű hír, hogy ez sikerült, a részletek Kárpáty Ernő alpolgármester tudatta a Gútai Újsággal.

A park minden eleme, így a szökőkút is megújul

Eredetileg egy magyar-szlovák Intereg pályázattal szerettünk volna pénzhez jutni, majd Nyitra megyéhez helyeztük át a terveinket, elképzeléseinket. Története során először döntheti el a megyénk, hogy mely projekteket támogatja, köszönhetően a jól kidolgozott, megtervezett és előkészített beadványunknak ismét a mi pályázatunkat hozták ki győztesnek egy újabb tenderben. Amikor pályáztunk és az önkormányzatunk, sőt a járásban a mi tervezetünket fogadták el elsőnek, már nagyon bizakodtunk.

– fejtette ki az alpolgármester, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a fejlesztésnek a biodiverzitás volt az egyik fő eleme, azaz nem csak az a cél, hogy szebb, korszerűbb, és minden mai és jövőbeli elvárásnak megfeleljen a park, de annak élővilága sem sérüljön, sőt annak segítése is feladat.

Az elnyert 750 ezer euróból a park egésze megújul, azaz az abban lévő kápolna, a járdák, a padok, illetve a szökőkút, na és nem utolsó sorban a síremlékek is végre méltó körülményeket kapnának. Elébe menve minden rosszindulatú pletykának, híresztelésnek egyetlen fa, bokor, vagy bármilyen növény kivágására nem kerül sor, ezzel szemben újabb telepítésére igen.

– fogalmazott Kárpáty Ernő.

Fedett pihenőhelyeket is kialakítanak a parkban

Szent Rozália
Nap, mint nap megfordulunk, átsétálunk a belvárosi parkunkon, ám valószínűleg még sosem gondoltuk arra, hogy kiről kapta a nevét ez a szívünknek oly kedves és meghitt hely. Szent Rozália a XII. században él Itáliában (1130–1166). Szicíliában született, grófi családban; egész életében pompa és gazdagság vette körül, azonban a fényűző fejedelmi udvari élet helyett az önmegtagadást, a remeteséget választotta felnőtt korára. Egy Palermo melletti Pellegrino-hegy egyik barlangjába húzódott vissza, ahol élete végéig magányosan élt. A barlangban a legszigorúbb önmegtagadással és a szüntelen imádkozással teltek a napjai. Halála is ima közben érte, jobbjában feszületét szorongatva. Csaknem ötszáz év múlva, 1624-ben találták meg barlangja padlóján fekve, a palermói pestisjárvány idején egy csodálatos útmutatás nyomán. Palermo városának védőszentje lett. Kultuszát a jezsuiták terjesztették el egész Európában; tisztelete magyar földön is nagyon népszerű volt. Rozália tiszteletét Esterházy Pál nádor plántálta Grazon át hazánkba, amikor a Fraknó vára mellett húzódó hegység legmagasabb csúcsára építtetett Rozáliának szentelt kápolnát 1666-ban. Később aztán az egész hegységet a szent remeteleányról nevezték el.
A járványos betegségek ellen is segítségül hívható védőszent, a koronavírus járvány idején is többször hozzá imádkozott Ferenc pápa.

Tekintsd meg galériánkban, hogy milyen szép lesz a parkunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb