Régió

A budapesti Pető András Kar január utolsó napjáig végez ingyen rehabilitációkat Komáromban

Január utolsó napjáig végez ingyen rehabilitációkat a budapesti Pető András Kar Komáromban, amelyeken idegrendszeri károsodás következtében mozgássérültté vált gyermekeket és felnőtteket kezelnek.

A Semmelweis Egyetem kara Szlovákiában a magyar kormány támogatásával elindított projektjének köszönhetően és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével (SZMPSZ) közösen szervezte meg a kezeléseket. Valamivel több érdeklődő volt, mint amennyi szabad terminust határoztak meg a szervezők, így néhányan várólistára kerültek.

Állandóan tornázni

Az érsekújvári Laczkó Éva 12 éves kisfiával érkezett az állapotfelmérésre. A fiú gyermekbénulásban szenved, amely közismerten nagyon feszes testtartással jár. „Ha nem tornázunk, akkor egyre feszesebbek az izmok. Úgyhogy a mi állapotunkban az a fontos, hogy állandóan próbáljunk lazítani a nagy feszességen. Nekünk ez a legfontosabbˮ – mondja az édesanyja. Az állapotfelmérést követően két héten keresztül minden nap jöhetnek kezelésre.
Laczkó Éva otthon is sokat tornáztatja a fiát, de elmondása szerint ha egész nap, 20 órán át foglalkozna vele, akkor is lehetetlen lenne az izmok teljes szétmozgatása, mivel az idegrendszeri okok miatt folytonosan visszaáll az eredeti állapot. A Pető-módszernek meglátásuk szerint óriási előnyei vannak, ennél jobb eljárással eddig még nem volt dolguk. A módszer megismerése után azon is gondolkodtak, hogy a gyakoribb kezelésekért Budapest környékére költöznek, de ezt a tervet végül elvetették. Az utazgatást azonban így sem tudják kikerülni. Jelenleg Somorjára járnak rendszeresen gyógytornára, korábban pedig Dénesdtorcsmisérden és Győrött is igénybe vettek különféle kezeléseket. Elmondása szerint esetleg Pöstyénben tudnak még olyan szakemberről és kezelésről, amelyre érdemes lenne áldozniuk, de ez jelentős többletköltséget is jelentene a számukra.

A kezelések haszna

„Konduktoraink visszajelzései messzemenően pozitívak: látják, hogy mind a szülők, a hozzátartozók, mind pedig a konduktív nevelésben részt vevők részére hiánypótló, egyedi és nem utolsósorban előremutató, a mindennapokat megkönnyítő lehet azaz eredmény, amit egy-egy foglalkozássorozat végén a fejlesztésben résztvevőkkel elérhet-nekˮ – áll Dr. Tenk Miklósné Dr. Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánjának lapunk számára adott tájékoztatásában. Kiemelte, hisznek abban, hogy a konduktív nevelési rendszer lehetőséget ad a személyiség minden oldalú kibontakoztatására, ugyanakkor lehetővé teszi a társakkal való együttműködést és előkészít a valódi integrációra.

Bővülő tevékenység

Dr. Tenk Miklósné Dr. Zsebe Andrea összefoglalása szerint eredetileg Erdélyben kezdték meg a Magyarországon kívüli működésüket, ahol azóta a kar kihelyezett konduktorképzése is elindult. A Vajdaságban, Kárpátalján és a Felvidéken is több alkalommal végeztek háromhetes intervallumfejlesztő foglalkozásokat – idáig 12 külhoni helyszínen több mint 1400 fővel foglalkoztak. „A foglalkozások során nagy hangsúlyt helyeztünk a szülőkkel és a hozzátartozókkal való kapcsolattartásra, a fejlesztő munkába való bevonásra, hogy a fejlesztő hetek után otthon is tudják folytatni a megkezdett munkát. Valamint minden helyszínen bátorítjuk a szülői önsegítő csoportok megalakulását isˮ– áll a dékán tájékoztatójában.
Hangsúlyozta, különösen fontos, hogy a foglalkozásokon megjelentek a határon túl élő társszakmák képviselői is, akiknek bemutatókat, nyílt napokat szerveztek és szakmai konzultációkat tartottak. Hosszabb távon szeretnék helyben elérhetővé tenni a szlovákiai családoknak a konduktív nevelési rendszer adta fejlesztési lehetőségeket.

 

(Forrás: ujszo.com , Fotó: semmelweis.hu)

 

'Fel a tetejéhez' gomb