Régió

A komáromi kórházban ismét komoly fejlesztés indul

Az AGEL csoport tagjaként működő komáromi kórházban ismét komoly fejlesztés indul. A tervek szerint a közeljövőben megkezdik egy új, minden igényt kielégítő, magas színvonalú betegfelvételi központ építését.

A 11.187.000 euró összköltségű beruházás finanszírozására az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Integrált regionális fejlesztési program keretén belül 9 millió 240 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást nyert a kórház. A fejlesztéshez további 2 millióval az intézményt működtető AGEL csoport járul hozzá. Az új betegellátó központ befejezése, ami összeköti a sebészeti-nőgyógyászati pavilont a belgyógyászattal, a tervek szerint 2022 tavaszára várható.

A január 16-án tartott sajtótájékoztatón, melynek célja a projekt ünnepélyes bemutatása volt, Miroslav Jaška, a kórház igazgatója prezentációjában részletesen ismertette építkezés elkövetkező fázisait. Az új betegfelvételi központ megnyitása után már nem külön az osztályokon kerül majd sor a betegfelvételre, hanem egy helyen központosítva, ami nagyban megkönnyíti majd a betegek helyzetét.

Michal Pišoja a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy „Az AGEL célja, hogy az új sürgősségi rendszer kialakításában vezetők legyünk, és nem csupán a régióban, de az egész országban”. Az egyedülállóan magas színvonalú betegellátó központ a tervek szerint tizenkét mobil kórházi ággyal, kilenc vizsgáló asztallal, mennyezeti röntgennel, mozgatható röntgennel, három új ultrahanggal, korszerű CT berendezéssel, életfunkciók felügyeletére szolgáló monitorral, négy aneszteziológiai géppel, két laparoszkópiás toronnyal, valamint egyéb korszerű orvosi-egészségügyi berendezésekkel lesz felszerelve. A továbbiakban a kórház öt defibrillátor vásárlását is tervezi.

Az új sürgősségi részlegen a legkorszerűbb informatikai csúcstechnológia segíti majd az orvosok és az egyes kórházi osztályok összehangolt munkáját. Az akut esetek magas szintű és gyors ellátása érdekében három korszerű műtő kialakítása várható.

A sajtótájékoztatón részt vett Keszegh Béla Komárom polgármestere, Bastrnák Tibor parlamenti képviselő, Milan Leckéši, az Agel csoport felügyelőbizottságának tagja, Michal Pišoja az AGEL csoport igazgatótanácsának elnöke, Miroslav Jaška, a kórház igazgatója, valamint Nyitra megye néhány képviselője és alelnökei, Csenger Tibor és Igor Éder is.

 

(forrás: komaromonline.sk, agel.sk)

'Fel a tetejéhez' gomb