FelhívásRégió

Minden hétköznap várják a véradókat a komáromi kórházban

A komoly járványmegelőzési megszigorítások bevezetése az élet minden területén érezteti hatását, így az egészségügyben is. A tegnapi nap folyamán újabb korlátozó rendeletről született minisztériumi döntés, melynek értelmében március 20-tól a véradó állomások nem szervezhetnek mobil véradási akciókat. Eddig az Országos Vérellátó Szolgálat vérkészletének 25-30%-át tették ki a mobilvéradások adományai.

Az országban egyelőre nincs hiány vérkészítményekből. A véradók száma azonban jelentős csökkenést mutat.

„A komáromi kórház Hematológiai és Transzfúziós Osztályán már most 30%-kal csökkent a véradók száma. Városunkban nem diagnosztizáltak korona-vírus fertőzést senkinél, de az egészségügyi dolgozók és a lakosság biztonsága érdekében mi már a múlt hétre tervezett mobil véradásokat sem tartottuk meg. A kórház vezetésével egyeztetve úgy döntöttünk, hogy inkább állomásunk nyitvatartását bővítjük, és míg eddig csupán hétfőn és pénteken vártuk itt helyben a véradókat, mostantól minden nap nyitva tartunk reggel 7 órától 11 óráig. Természetesen az országos rendeleteket mi is szigorúan betartjuk. Annak ellenére, hogy a komáromi kórház minden vérkészítményből rendelkezik tartalékkal, tehát nincs vérhiány, mindenkit megkérünk, hogy amennyiben tud, jöjjön, adjon vért, mert a helyzet bármikor változhat.” – nyilatkozta portálunknak a komáromi kórház Hematológiai és Transzfúziós Osztályának főorvosa Radi Bauer Enikő.

A véradás feltételei annyiban módosultak, hogy a véradóknak az eddigi protokollal ellentétben most ki kell tölteniük egy kérdőívet az utazási anamnézisükről. Azok, akik az elmúlt egy hónapban külföldön jártak, most nem adományozhatnak vért.

Azok, akik az elmúlt időszakban bármilyen vírusos vagy bakteriális eredetű felső-alsó légúti megbetegedésben szenvedtek, a gyógyulásuktól számított huszonnyolc napon belül ilyen módon most nem segíthetnek embertársaiknak.

A transzfúziós állomásokon a vért nem tesztelik korona-vírusra, viszont minden adományozott vért karanténba helyeznek tizennégy napra, és csak akkor használják fel, ha az adott időintervallumban nem derül ki a donorról, hogy vírusos megbetegedésben szenved. Amennyiben igen, az addig tárolt vért megsemmisítik.

A járványügyi megszigorítások miatt jelenleg Szlovákia összes egészségügyi intézményében elhalasztásra kerültek az előre tervezett műtéti beavatkozások. Az akut esetek ellátásánál azonban vérkészítményekre ugyanúgy szükség van, ezért továbbra is számítanak az egészséges lakosság segítségére.

(forrás: komaromonline, Autor fotky: Pranidchakan Boonrom na Pexels)

 

'Fel a tetejéhez' gomb