Sport

Újra a tatamin – Két év kényszerszünet után újra megmutathatták a gútai judosok tudásukat

A koronavírus-járvány a legtöbb teremsportot kispadra ültette, így nem csoda, hogy úgy várták már városunk harcművészei a hazai rendezésű versenyt, mintha csak az első lett volna. A gútai judo klub vezetője Kárpáty Ernő számolt be nekünk az ifjúsági megmérettetésről, amit október 30-án rendeztek és arról, hogyan vészelte át sportáguk a pandémiát.

A judo nem csak terem sport, de közvetlen kontaktus van a versenyzők között, akik megfogják, megragadják egymást, így a különösen veszélyes kategóriába sorolták a koronavírus terjedésének szempontjából, ami alaposan visszavetette a népszerű sportágat az egész világon, így Gútán is.

Volt olyan, hogy az edzéseket is tiltották a szlovákiai korlátozások, máskor pedig maximum hat fő vehetett részt a tréningeken, és persze versenyek egész sora maradt el az utánpótlás és a felnőtt mezőnyben is, így mi sem rendezhettük meg a szokásos városi megmérettetésünket.Amikor ez edzések újra indultak kicsit könnyebb lett, ám versenyzés nélkül nagyon rossz egy sportolóknak, kis túlzással ez olyan nekik, mintha nem engednék, hogy lélegezzenek. Azt hiszem ez volt a legnagyobb kihívás, hogy fentartsuk bennük a motivációt, hogy érezzék van értelme a sok gyakorlásnak, gyakorlatnak, ami sokszor nehéz és fárasztó

– foglalta össze a klubvezető, aki elmondta, hogy lassacskán kezd visszatérni az élet a cselgáncs világába, hiszen korlátozások nélkül lehet edzeni, és már versenyzésre is van lehetőség, így a sportágban mindenki a saját feladatára koncentrálhat, valamint érdemi munkát végezhet. 

Át kellett alakítanunk az edzések és a felkészülés rendszerét, hiszen a versenyek többsége ezekhez igazodik, sokszor kaotikusnak érezték ezt a gyerekek, de mi felnőttek is, ám azt hiszem mindenki megtette a tőle telhetőt. Ha a világ változik, nekünk is változni, változtatni kell

– fogalmazott Kárpáty Ernő, aki elárulta, hogy lényegébe idén szeptember óta tréningezhetnek megkötések nélkül és nagy hangsúlyt fektetnek a tagtoborzásra is, aminek köszönhetően a kezdő csoportjukban már 25-30 gyermek van, és a diák részleg is bővelkedik fiatalokban, de várják a további jelentkezőket is.

Ebben a rengeteg tragédiával, veszteséggel, negatívummal járó időszakban azt hiszem a legfontosabb tapasztalat, pozitív hozadék, hogy az emberek felfogták a sport, a testmozgás, az egészséges élet fontosságát, ami egyértelműen látszik egyesületünknél is a gyermekek növekvő számában

– mondta a klubvezető. 

A sok kihagyás és változás után igazi öröm volt a szervezőknek, az egyesületi tagoknak, hogy megrendezhette a Judo Klub Kolárovo-Gúta a nemzetközi diák nagydíját a város sportcsarnokában. Október utolsó hétvégéjén szabályok, korlátozások és óvintézkedések egész garmadájával kellett megküzdeni a szervezőknek, de annyira várták már a versenyzést a gútai gyerekek, mint egy falat kenyeret.

Nyáron már tudtuk egy nemzetközi edzőtábort szervezni és erre tettük fel a pontot klubunk versenyével. Két országból tizennyolc klub százharminc versenyzője jött el Gútára, hogy megmutassa judo tudását. Jól vizsgázott a rendezvényen a digitális versenyirányítási szoftver, ami sokban megkönnyítette a lebonyolítást. Nagyon büszke vagyok, hogy a csapatok versenyében kiemelkedő ötödik helyen végeztünk, mindezt úgy, hogy sok sportolónknak ez volt az első megmérettetése. Bízom benne, hogy jövőre már nézők előtt és még nagyobb létszámmal rendezzük meg a nagydíjat. Külön meg szeretném köszönni a Magyar Kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt.-nek a támogatást, köszönhetően nekik sokkal rangosabb versenyt tudtunk szervezni.

– osztotta meg Kárpáty Ernő.

A versenyen 2 ország 18 klubjának 130 versenyzője vett részt. A gútai csapat a kiemelkedő 5. helyen zárta a versenyt.

Egyéni eredmények:

1. hely Néveri Zoé
2. hely Szuri Mátyás, Szórádi Filip, Lukács Bende Csanád, Richter Bíborka, Štugner Marián
3. hely Szórádi János, Nagy Gergely László
4. hely Sárkány Ronald,
helyezés nékül: Čierník Denisz és Balázs Ádám

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb